Spojte se s námi


Chance Liga

V šestnácti letech prožil ligovou premiéru v dresu Slovácka, poté absolvoval stáž v Juventusu Turín

Publikováno

dne

Řeč je o Filipovi Vechetovi (16 let), který se stal nejmladším hráčem v uplynulém ročníku. Překonal tak vycházející hvězdu sparťana Adama Hložka, který v útlém věku pravidelně nastupuje na ligových trávnících. Filip Vecheta se po své premiéře přesunul na zkušenou do Juventusu, kde absolvoval herní stáž, aby nasbíral další zkušenosti do své velmi úspěšně zahájené fotbalové kariéry. Pojďme se podívat na prvotní pocity a postřehy z hektického závěru úspěšné sezóny.

Nastoupil jsi poprvé v A-týmu a stal jsi se v tomto ročníku nejmladším hráčem. Jaký je to pocit nastoupit v šestnácti letech v nejvyšší fotbalové lize?

Je to nepopsatelný pocit. Vděčím za to trenérovi a celému vedení, že mi dali šanci a moc si této příležitosti a důvěry vážím. Už jen pobyt v kabině a příprava na zápas bylo něco nového. Atmosféra na stadionu byla úžasná, protože Slovácko má skvělé fanoušky. Pan trenér Svědík, trenéři v klubu, moji rodiče i manažer pan Poustka mi dodali odvahu a já si ten den opravdu užil. Zároveň si ale uvědomuji, že mě čeká ještě spousty práce, abych takových zážitků mohl zažívat víc a třeba i pravidelně. 

Každý fotbalista má sen si zahrát za svůj mateřský klub nejvyšší fotbalovou soutěž. Čekal jsi, že to bude v tak útlém věku?

Vůbec jsem nad takovou věcí nepřemýšlel. Soustředil jsem se jen na své zápasy v U19. Vždycky chci každý zápas vyhrát. Ráno jsme chtěli s U19 porazit Duklu. To bohužel neklaplo a když mi po zápase trenéři řekli, že půjdu na zápas i s áčkem, tak už jsem chtěl zase porazit Karvinou. Jsem moc rád, že to vyšlo a mohl jsem zažít pocit ligového vítězství. Oslavit gól se spoluhráči přímo na hřišti bylo taky něco neskutečného.

Překonal jsi svým věkem i velkou kometu celého ročníku sparťanského Adama Hložka. Je pro tebe Adam Hložek inspirací, že i v šestnácti letech můžeš nastupovat pravidelně v české nejvyšší soutěži?

Inspirace je to asi pro všechny mladé fotbalisty. Adam nebo i například Michal Sadílek nám všem mladým dokazují, že hrát nejvyšší soutěž jak u nás, tak i v zahraničí v tak mladém věku je možné. Chtěl bych je napodobit, ale bez práce navíc to určitě nepůjde. 

Absolvoval jsi již několik stáží v evropských velkoklubech. Kde jsi všude již absolvoval stáž?

Především díky naší výborné spolupráci s mojí zastupující agenturou Global Sports jsem absolvoval stáže v klubech jako Juventus, Bayern Mnichov, Fulham, Valencia, RB Salzburg, Bayer Leverkusen. Všude to bylo úžasné, moc hezky se ke mě chovali a setkal jsem se s legendami těchto klubů. Nejvíc na mě zapůsobilo setkání a Pavlem Nedvědem, kterého si moc vážím. V Bayernu mě trénoval nejlepší střelec mistroství světa Mirko Klose, Ve Valencii to byli trenéři Mista a Angulo. Nerad bych na někoho zapomněl, protože to bylo všude super.

zdroj: Filip Vecheta

Jaká stáž byla pro tebe ta nejlepší? Co jsi si z toho vzal?

Ze všech stáží jsem si odvezl samozřejmě mnoho zkušeností a rad do další práce. Nedá se říct, která pro mě byla nejlepší. Na všech stážích se mnou byli i moji manažeři, a tak jsme to vždy spolu důkladně rozebírali, abych to všechno nového kolem správně pochopil a tyto zkušenosti využil. Hlavně s panem Poustkou to hodně rozebíráme. On trénoval ligu a o fotbale hodně ví. Jeho názory i kritika mě můžou posunout, a proto ho poslouchám. Nesmí se mi zamotat hlava a v tom mi hodně pomáhají i moji rodiče a hlavně můj táta.

Teď čerstvě jsi po stáži v italském Juventusu Turín. Jaké máš z toho dojmy?

Určitě jsem strašně rád, že jsem dostal možnost si vyzkoušet hrát za takový velkoklub. Udělal jsem pro to své maximum a snažil jsem se. V těchto klubech je to ale už hodně přeplněné kvalitními hráči, samí reprezentanti z různých zemí. Top týmy, top kvalita.

Pracuješ na sobě nějak mimo fotbalové hřiště?

Když stíhám školu, tak zůstávám po tréninku v posilovně nebo si jdu zaběhat. O prázdninách taky na sobě pracuju. Potřebuju nabrat svalovou hmotu, a tak teď hodně řešíme můj jídelníček a posilování. Taky jsem docela vysoký a musím zapracovat na strečinku, držení a koordinaci svého těla. Ještě mě toho čeká opravdu moc. Studuji gymnázium a někdy je toho fakt moc, ale fotbal mám moc rád a chtěl bych v něm něco dokázat.

zdroj: assk.cz

Jaké jsou tvé plány a cíle pro příští sezónu?

Nad tímto jsem ještě nepřemýšlel. Čeká mě ještě velký turnaj Allstars cup v Praze, takže se momentálně soustředím víc na to a jak se svými spoluhráči ze stejného ročníku tento super turnaj co nejlépe zvládnout.

Máš nějaký sportovní vzor?

Můj vzor je od malička Cristiano Ronaldo, takže vzhlížím k němu.

Tímto děkujeme za spolupráci a poskytnutí rozhovoru společnosti GLOBAL SPORTS Agency a Filipovi Vechetovi.

Reklama

Oblíbené