Spojte se s námi


Chance Liga

Ligové okénko: Souboj prvního s posledním potvrdil formu Slavie, v Podještědském derby branka nepadla

Publikováno

dne

Sedmadvacáté kolo je za námi, a tak přichází na řadu rubrika Ligové okénko. Slavia v duelu s poslední Duklou dominovala a vstřelila pověstného „bůra“, Podješťedské derby mnoho fotbalové krásy nenabídlo, Liberec remizoval s Jabloncem 0:0. Do dnešního dílu přijali pozvání Jaroslav Kubricht (JK) a Pavel Langr (PL).

První utkání 27. kola obstarala Příbram, která hostila Opavu. Domácí vstřelili tři branky a výhrou 3:1 vrátili opavských vysokou podzimní porážku 5:0. Vysokou výhru si připsala i Slavia, která rozdrtila poslední Duklu 5:1. Hosté z Julisky tak stále čekají na výhru se sešívanými od roku 2014.

JK: Slavia potvrdila, že je ve formě a proti týmům jako je Dukla a která se od začátku jara trápí, se dokáže prosazovat. Ona je i úchvatná střelecká bilance Slavie. Téměř 70 branek vstřelených doposud za sezónu je jasným důkazem, že Slavia umí dávat branky. Příbram se díky výhře na Opavu dotáhla na rozdíl jediného bodu, čímž zdramatizovali souboj o postup do skupiny o Evropu.

PL: Příbram zvítězila poprvé pod novým trenérem Nádvorníkem a nutno podotknout, že zaslouženě. Středočeši přehráli svého soka ze Slezska a minimálně desáté Teplice jim za to budou vděčné. Slavia pak výhrou pouze naplnila očekávání a potvrdila, že v lize nemá konkurenci, obzvláště mezi nejslabšími týmy v lize, kam Dukla jednoznačně patří.

Dva bezgólové zápasy nabídla neděle. Nejprve v utkání Mladé Boleslavi, kterou hostil vršovický tým Bohemians 1905, následně i v Podješťedském derby mezi Libercem a Jabloncem.

JK: Upřímně se divím, že v těch zápasech branky nepadly. Mladá Boleslav dokázala deklasovat Spartu a prosadil se opět střelec Komlichenko. Tak trochu tajně jsem doufal, že na střelecký úspěch naváže.

PL: Bohemians získali zasloužený bod a tak trochu jsem jeho zisk čekal. Už proti Plzni předvedla Bohemka poměrně dobrý výkon a také Boleslavi dokázala být minimálně vyrovnaným soupeřem. Jenže efektivita na obou stranách vázla. Remízu jsem čekal také v Podještědském derby, nicméně jsem věřil, že alespoň gól na každé straně padne. Pouze se tak potvrdilo, že zápasy mezi oběma severočeskými celky bývají pravidelně vyrovnané a vypovídá o tom nejen výsledek, ale také průběh utkání.

Radost měli po dlouhé době fanoušci Baníku. Ostrava dokázala uhrát z posledních pěti utkání pouhý bod, nicméně proti Teplicím se ukázal střelec Kuzmanović, který Baníku vystřelil tři body.

JK: Baník, pokud chce setrvat ve skupině o titul musí v posledních třech zápasech bodovat a stejně tak tomu bylo i proti Teplicím. Teplice krom toho zažili turbulentní zápas se Spartou, kdy se téměř v Mol Cupu radovaly z postupu a pak o něj po penaltách přišly. Z toho očividně těžili i Ostravané.

PL: Pokud se chtějí Ostravané ve skupině o titul udržet, pak musí podobné výkony předvádět pořád. Teplice ani nemusely na hřiště nastupovat, jelikož Baník je naprosto přejel. Výsledkově (3:1) to sice tak jednoznačně nevypadá, na hřišti však jakoby byl jen jeden celek a tím byla Ostrava. Severočeši mohou děkovat Příbrami, že se na ně blíže nedotáhla Opava.

Vynikající formu potvrdila olomoucká Sigma, která po urputném boji udolala Karvinou. Ta tak na poslední Duklu drží náskok pouhého bodu. To plzeňská Viktoria je na tom lépe. Po hubeném vítězství nad Slováckem nadále ztrácí na Slavii 7 bodů, nicméně náskok na Spartu je osmibodový.

JK: Sigma je můj favorit, který skončí do pátého místa, pokud si udrží svojí formu do konce základní části a poté i v nadstavbě. U Plzně se projevuje zkušenost. Viktoriáni cítí šanci, že v případě výhry Sparty na půdě Slavie to bude pouze o čtyři body a pořád hrají o titul.

PL: Hanáci předvádějí na jaře skvělou jízdu, alespoň tedy výsledkově. Výkonnostně to až tak stabilní není a důkazem byl zápas s Karvinou, která rozhodně nebyla horším týmem. Sice tak stále mohou bojovat nadále o skupinu o titul, musí však stabilizovat výkony, aby se jim to podařilo. Viktorka pak předvedla další průměrný, ne-li podprůměrný výkon, přesto získala tři body. Jestli se však nevzpamatuje, na titul může zapomenout a pokud bude s takovými výkony pokračovat, v nadstavbě bude dostávat jeden příděl za druhým. Vyhrává pouze se štěstím nad horšími z celků v lize.

Sparta po prohře v Mladé Boleslavi potřebovala zvítězit. Se Zlínem na podzim prohrála, a tak byla motivace ještě větší. Na branky divácí na Letné čekali dlouho, nicméně v průběhu tří minut se trefil jak Hložek, tak Tetteh a Sparta si připsala zasloužené tři body.

JK: Hložek je mladým hráčem a fascinuje mě, jak si dokáže snadno poradit proti dospělým hráčům. Je drzý, dovolí si jít sám, nebojí se zakončit. Myslím, že má před sebou velkou budoucnost a pokud bude i nadále podávat stejné výkony, dřív nebo později bude ze Sparty odejít, protože ho na Letné neudrží. Prosadil se pak i Tetteh, který se tuším naposled trefil proti Dukle. Benjamin je taky kvalitním útočníkem a ten dlouhý půst mu nedělal dobře na psychiku. Během zápasu se Zlínem šlo vidět, že tu branku potřeboval.

PL: Bylo víceméně jasné, že Sparta využije špatného rozpoložení Zlína. Byla namotivovaná hned dvojnásobně kvůli již zmíněné prohře ve Zlíně, ale také díky prohře v posledním kole s Boleslaví. Výkonnostně poměrně jasná dominance Pražanů se tak přetavila v zasloužené tři body. Moravané pak mají docela štěstí, že většina týmů, které se v tabulce nacházejí za nimi, nenašla dobrou formu, aby se mohly posunout vpřed právě na úkor Fastavu.

Reklama

Oblíbené