Spojte se s námi


Fotbalová reprezentace

Představení účastníků kvalifikace na EURO 2020 | Španělsko

Publikováno

dne

Svěřence Luise Enriqueho čeká hratelná skupina, přesto Španělé vstoupili do kvalifikace velice rozpačitě. Zvládnou jedni z kandidátů na celkové vítězství postoupit?

Trenér

Luise Enriqueho si většina fanoušků pamatuje z období 2014-2017, když vedl katalánskou Barcelonu. Kromě Blaugranas trénoval ještě B-tým Barcelony, AS Řím a Celtu Vigo.

Národní tým vede od 9. července 2018 po tragikomickém konci Julena Lopeteguia. Španělsko si pod Enriquem vede následovně: Sedm zápasů, pět výher a dvě porážky.

Španělský celek aplikuje vysoké držení míče, proti slabším celkům je to samozřejmé, ovšem i se silnými soupeři dokáže držet míč až v 70 % herního času. Z tohoto stylu vychází i vysoký počet střeleckých příležitostí.

Program v kvalifikaci

První zápas ve skupině má La Roja za sebou. V zápase s Norskem dominovali, ovšem vyválčili těsnou výhru 2:1. Druhé utkání zavede Španěly na Maltu.

V červnu čeká tým z Pyrenejského polostrova další ostrovní zápas, tentokrát na Faerských ostrovech. Těžší zkouškou bude domácí zápas se Švédskem, ve kterém se bude rozhodovat o prvním místě v tabulce.

Na podzim čeká Ramose a spol. Rumunsko s Faerskými ostrovy. O měsíc později, v říjnu pocestují Španělé do Skandinávie na zápasy s Norskem a Švédskem. Závěr kvalifikace odehrají doma proti Maltě a Rumunsku.

Kvalita hráčského kádru

O kvalitě Enriqueho týmu nemůže být pochyb, podobné to je šířkou kádru. Drtivou většinu aktuální třiadvacetičlenné soupisky tvořili hráči z La Ligy, pouze čtyři hráči působili mimo Pyrenejský poloostrov.

Řadu fotbalistů navíc trápila zranění, takže soupiska na zápasy s Norskem a Maltou nebyla „ta nejsilnější“. Jména jako Ramos, de Gea či Busquets jsou zárukou velké kvality.

Hráč ke sledování

Zraky fanoušků se budou upínat na Alvara Moratu, na něm totiž bude ležet břemeno v podobě střílení branek. Jeho forma a proměňování šancí je ale předmětem mnoha diskuzí.

Mimo útočníka Atlética Madrid je zajímavým hráčem také Rodrigo z Valencie. Osmadvacetiletý fotbalista vstřelil v posledních osmi zápasech pět gólů, trefil se také v utkání s Norskem.

Umístění ve skupině

Španělsko dostalo jednu z nejlehčích skupin v kvalifikaci, vyrovnanější by mohly být pouze zápasy se Švédskem. Jinak je kvalita jednoznačně na straně Španělů, záležet bude na tom, jestli v utkáních promění vytvořené šance. Dosáhnout prvního místa ve skupině by nemělo být pro La Roja problémem.

Reklama

Oblíbené