Spojte se s námi


Chance Liga

Ligové okénko: Zlín prohrál šesté utkání v řadě, Sparta proti Baníku dominovala

Publikováno

dne

Dvaadvacáté kolo je za námi a my pro vás opět máme tradiční rubriku Ligové okénko. Souboj týmů bez formy vyhrál tým Bohemians 1905, šlágr kola mezi Spartou a Baníkem ovládl domácí tým, který po delší odmlce předvedl pohledný fotbal. Do dnešního dílu přijal pozvání Pavel Langr (PL).

Pátek nabídl utkání mezi Libercem a Duklou. Favorit ze Severu Čech nezaváhal a zvítězil pohodlně 2:0. Posunul se tak do skupiny o titul, zatímco jeho pražský soupeř z Julisky stále trčí na poslední příčce.

MP: Nic než výhra Liberce nepřipadala v úvahu. Fotbalová kvalita byla na straně domácího celku a Dukla, která patří mezi týmy, které se dokáží vybičovat k dobrým výkonům pouze proti týmům ze špice, na ně jednoduše nestačila.

PL: Dukla mohla jet na sever Čech motivovaná a povzbuzená o poslední zápas, kdy dokázala doma nečekaně potrápit Spartu, která byla jasným favoritem, stejně jako nyní Liberec. Jenže srdnatý výkon se jim proti Slovanu nepodařilo zopakovat a Severočeši nepřipustili komplikace. Po celý zápas byli svěřenci Zsolta Hornyáka lepším týmem a zaslouženě zvítězili.

V sobotu odehrála svůj zápas i Karviná, která na svém stadionu přivítala Teplice. Po remíze 1:1 se tak dokázala odpoutat od poslední Dukly. Olomouc ukazuje, že nic než záchrana nepřipadá v úvahu. Zápas proti Příbrami tak ovládla a zaslouženě zvítězila 2:0.

MP: Zápas Karviné s Teplicemi nudný na pohled nebyl. O střelecké šance nouze nebyla, ovšem proměnit se každému týmu povedlo pouze jedinou, a tak se diváci museli spokojit s remízou. Olomouc předvedla dobrý výkon i minulé utkání a nemýlila se ani tentokrát. Navíc ji příští kolo čeká bezzubá Dukla. V případě vítězství se pak může posunout ze skupiny o udržení.

PL: Karviná předvedla o poznání lepší výkon než před týdnem na půdě Slovácka. Dokonce byla nebezpečnější než tepličtí, jenže Slezanům k zisku tří bodů chyběla především lepší produktivita. Pokud však bude Karviná v podobných výkonech pokračovat, má šanci jít o pár míst výše. Co se týká Sigmy, tak již druhý zápas v řadě předvedla, že má zkrátka na víc, než kde se nyní nachází. Hanákům navíc nyní přeje los a musí z toho vytěžit maximum, rozhodně nemají tak špatný tým, aby hráli skupinu o udržení.

Souboj týmů s nejhorší formou mezi Zlínem a Bohemians 1905 ovládl hostující tým. Pro Ševce je tato prohra již šestou v řadě ve Fortuna lize, a tak není divu, že vypadli ze skupiny o titul. Ztrátu zaznamenal i Jablonec, který brankou v nastavení padnul v Mladé Boleslavi.

MP: Zlín se trápí. Je s podivem, jak může být tým závislý na jednom hráči. Po odchodu Beauguela do Plzně se týmu absolutně nedaří a tři jarní prohry tak mluví za vše. Příští kolo je navíc čeká ostravský Baník. Jablonec je smypatickým týmem, ovšem ani on na jaře příliš nezáří. Po utrápené výhře v Olomouci přišla remíza s Karvinou. Po této prohře tak dává šanci Spartě či Baníku, kteří můžou poutéct.

PL: Prohra Zlína rozhodně není překvapující. Bohemians sice nebyli favoritem, jenže Moravané zažívají klasicky tragické jaro po skvostném podzimu. Je otázkou, čím to je, že se to každou sezonu opakuje, přičemž je vlastně jedno, kdo tým vede. Jestli je to prokletí? Kdoví. Pro Klokany je tato výhra sice cenná, ale nicneříkající právě kvůli tradiční tragičnosti Ševců na jaře. Zlín ale bude muset zabrat, jestli nechce hrát skupinu o udržení. Prohra Jablonce je lehce překvapivá, ale výkonnostně to úplně zlé nebylo. Oproti minulému jaru to však je pro svěřence Petra Rady slabé, naštěstí ale mají jablonečtí alespoň sedmibodový polštář, který je stále drží ve skupině o titul.

V šlágru kola mezi Spartou a Baníkem výhral zaslouženě domácí tým. Nebýt několika spálených šancí Drchala v závěru mohl tým ze Slezska odjíždět s pověstným „bůrem“.

MP: Sparta měla svůj den. Vynikající výkon i výběr sestavy. Příchod Dočkala pozvedl týmového ducha a Baník vypadal až na pár šancí bezzubě. Po červené kartě na straně Sparty byla dominance domácího týmu ještě větší a výsledek mohl, nebo spíše měl, být pro Spartu ještě příznivější.

PL: Jak tomu tradičně mezi Spartou a Baníkem bývá, i nyní to byl boj. Sparta přesto byla nebezpečnější, na rozdíl od Slezanů si dokázala vypracovat větší šance, a to ještě měla nejednou smůlu v zakončení. Navíc to byl od Sparty snad poprvé na jaře vcelku kloudný výkon a Pražané díky tomu mohou nabrat sebevědomí, přičemž se nyní mají od čeho odrazit i herně. Pro Ostravany prohra vlastně nic neznamená, příští kolo navíc hrají doma s trápícím se Zlínem, zatímco Sparta jede do Liberce, kde to nebude mít lehké.

Pondělní dohrávku obstaraly zápasy Opavy s Plzní a Slavie se Slováckem. Plzeňští nepředvedli optimální výkon, ovšem i přes to na horké opavské půdě zvítězili 2:1. Její konkurent o titul naprosto ovládl svůj domácí zápas, což potvrdil i na skóre, které skončilo 4:0.

MP: To, že Plzeň ovládne zápas na Opavě s prstem v nose, očekával málokdo. Ovšem tři body zpět domů přivezla, takže může být spokojena. Výkon Slavie byl vynikající, s touto formou jsou jednoznačnými favority na zisk titulu.

PL: Opavané nejsou pro nikoho zrovna příjemným soupeřem. Pocítil to v minulém kole Jablonec, nyní Plzeň. Viktorka si sice domů veze tři body, nad svým výkonem se ale rozhodně bude muset zamyslet. To druhý z celků válčících o titul byl nekompromisní, Slavia naprosto zničila Slovácko, které doposud prožívalo dobrý start jarní části. Pokud budou Pražané podávat stabilní a obdobné výkony, o titul se nemusí bát.

Reklama

Oblíbené