Spojte se s námi


Chance Liga

Tento krok Slavie vás zaručeně překvapí. Pražský klub najal skauta, kterému je pouhých 17 let. Jak práci získal a jaké hráče hledá?

Skautem SK Slavia Praha v pouhých sedmnácti letech? Zdá se to jako něco nemožného, avšak jeden mladík se může honosit tím, že je to pro něj realitou. Slavia skutečně najala takto mladého skauta. Ve které zemi bude působit a co bude patřit mezi jeho úlohy?

Publikováno

dne

Skautem SK Slavia Praha v pouhých sedmnácti letech? Zdá se to jako něco nemožného, avšak jeden mladík se může honosit tím, že je to pro něj realitou. Slavia skutečně najala takto mladého skauta. Ve které zemi bude působit a co bude patřit mezi jeho úlohy?

  • Pražská Slavia najala maďarského skauta. Na tom by nebylo nic divného, kdybyste neznali jeho věk
  • Je to teprve sedmnáctiletý středoškolák, který má s fotbalem vlastně nulové zkušenosti
  • Jak se k takové práci dostal a jaké typy hráčů pro Slavii nyní vyhledává?

Jmenuje se András Som, je z Maďarska a je mu sedmnáct let. Jeho zaměstnání? Skaut pražské Slavie. Seznamte se s mladíkem, který získal práci na této náročné pozici. Působit bude ve svém rodném Maďarsku a bude tam pracovat na vyhledávání mladých talentovaných fotbalistů, jenž by jednou mohli zamířit do Edenu.

Tedy nejen v Maďarsku, Som má pracovně jezdit také do okolních zemí, aby i tam sledoval nadané hráče. Asi vás zajímá, jak se tento muž, nebo spíše ještě stále kluk, dostal k práci skauta. Je to vlastně docela jednoduché, na začátku byl, jak už to tak bývá, dobrý nápad.

Som si založil na sociální síti X svůj profil, na kterém začal zveřejňovat rozbory dat, která sbíral o mladých, talentovaných hráčích. Stačilo mu měsíc a půl tweetování, než si jeho postů všimli ve Slavii. A vzhledem k tomu, že jsou sešívaní progresivním klubem, který se snaží jít se světovými trendy, neváhalo vedení Slavie nabídnout mladíkovi práci.

Som chodí na střední školu, práci pro Slavii tak dělá buďto odpoledne po škole či po večerech, příp. o víkendech, pokud se zrovna nemusí připravovat do školy. O víkendech také sám navštěvuje utkání, kde mladé fotbalisty sleduje na vlastní oči. Pak sepisuje rozbory, píše reporty, zkoumá a analyzuje různé statistiky, dělá videorozbory. Zkrátka moderní skaut se vším všudy. Po střední hodlá jít na univerzitu a jednou by to rád dotáhl až do svého oblíbeného klubu, jímž je španělské Atlético Madrid.

Som prozradil, jak hráče, které skautuje, hodnotí

Jelikož nedělám skauting pro A-tým, nýbrž pro mládežnickou akademii, není stanoveno žádné minimální množství zpráv, které musím odevzdat,“ uvedl Som v rozhovoru pro Bunteto.com.

Pro Slavii hledám houževnaté, fyzicky vynikající hráče s vysokým nasazením. Mým hlavním úkolem je skauting mladých hráčů z Maďarska a okolních zemí,“ prohlásil dále mladý skaut.

Prozradil, dle jakých kritérií hráče hodnotí. „Technické schopnosti posuzuji podle toho, jak zacházíte s míčem, jak přihráváte a jak přesné jsou vaše střely nebo přihrávky. A taktickou vyspělost měřím na základě pochopení dynamiky hry a rychlého čtení situace. Zvládáním stresu mám na mysli to, jak reagujete pod tlakem. Jsou hráči, kteří zůstávají klidní, když je několik obránců zapresuje, a udělají dobré rozhodnutí, zatímco jiní spěchají a dělají chyby,“ popisoval Som.

Zdroj: Bunteto.com, SK Slavia Praha, X

Reklama

Oblíbené