Spojte se s námi


Fotbal

Reprezentace proti Albánii: Porážky Klokanů z 50. let, kvalifikační výhry i nedávné špatné zkušenosti

Česká či československá fotbalová reprezentace se s tou albánskou v minulosti utkala osmkrát. V pátek večer vyzve tuzemský národní tým na letenském stadionu Orly z Balkánu v duelu Ligy národů. S jakou vzájemnou bilancí bude do něj vstupovat?

Publikováno

dne

Česká či československá fotbalová reprezentace se s tou albánskou v minulosti utkala osmkrát. V pátek večer vyzve tuzemský národní tým na letenském stadionu Orly z Balkánu v duelu Ligy národů. S jakou vzájemnou bilancí bude do něj vstupovat?

350 Kč zdarma s promo kódem: BIGPROMOCZ

dalších 3000Kč za vklad + free spiny

VYUŽÍT PROMO KÓD
18+ Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost.
  • Ve dvou přátelských střetnutích reprezentovali zemi pražští Bohemians
  • První soutěžní výhry nad Albánií přišly v neúspěšné kvalifikaci na EURO 1992
  • V loňských kvalifikačních soubojích se Čechům moc nedařilo

17. 9. 1950 (Praha): Československo – Albánie 3:0

První zkušenosti našich fotbalistů s konfrontacemi s Albánci sahají do poloviny minulého století. V září 1950 se svěřenci Ladislava Ženíška, který jako hráč získal stříbro na MS 1934, před 35 tisíci diváků na Strahově radovali z jasné výhry.

V úvodu přátelského klání otevřel skóre Jiří Žďárský z Bohemians, ve druhém poločase se k němu na střeleckou listinu přidali Jaroslav Cejp ze Sparty a Ladislav Hlaváček ze Slavie.

29. 11. 1952 (Tirana): Albánie – Československo 3:2

V zimě v závěru roku 1952 vyjeli pražští Bohemians, pověření reprezentováním země, do Tirany k odehrání dvou krátce po sobě uskutečněných nesoutěžních zápasů.

Trenér Antonín Lanhaus „klokaní“ národní tým k výhrám nedovedl. Ve druhé půli prvního střetnutí sice Josef Kvapil a Ladislav Müller smazali dvougólové manko, na konci brankář Karel Hanáček ale potřetí inkasoval.

7. 12. 1952 (Tirana): Albánie – Československo 2:1

Ani o osm dnů později hosté v albánském hlavním městě neuspěli. V tomto případě se vše podstatné z hlediska výsledku stalo v úvodní půlhodině. Snížení Milana Dvořáka byla jediná reakce na dva góly v bráně Jana Petráně z předchozího průběhu.

1. 5. 1991 (Tirana): Albánie – Československo 0:2

Na další střet Československa a Albánie čekal mužský mezinárodní fotbal téměř čtyři desítky let. V kvalifikaci evropského šampionátu 1992, kam se nakonec mužstvo vedené Milanem Máčalou neprobojovalo, se reprezentantům podařilo Balkánce dvakrát předčít. Nejprve se zrodila tiranská výhra díky brankám Luboše Kubíka a Pavla Kuky.

16. 10. 1991 (Olomouc): Československo – Albánie 2:1

Rovněž na Andrově stadionu reprezentace České a Slovenské Federativní Republiky, jak zněl oficiální název státu, nad Albánií vyhrála, avšak na závěrečný turnaj z dané kvalifikační skupiny postoupila Francie.

V Olomouci se ve 35. minutě trefil Karel Kula, mimochodem současný starosta Českého Těšína, a čtyři minuty nato dal svůj jediný gól v národním dresu Ľudovít Lancz, jenž pak v roce 2004 spáchal sebevraždu. Gólman Luděk Mikloško dostal snižující branku v 60. minutě.

8. 6. 2021 (Praha): Česko – Albánie 3:1

Zbylé tři zápasy tohoto seznamu jsou z nedávné minulosti, takže je můžeme mít ještě v živé paměti. Poprvé se samostatné Česko utkalo s Albánií v koronavirovém roce 2021, kdy byla kapacita sparťanského stadionu omezená na dvě tisícovky diváků.

Na trefu Patrika Schicka z 18. minuty generálky na EURO odpověděl chvíli před přestávkou Sokol Cikalleshi. V 68. minutě ovšem Lukáš Masopust vstřelil vítězný gól a v závěru základní hrací doby výhru pojistil Ondřej Čelůstka.

7. 9. 2023 (Praha): Česko – Albánie 1:1

Hlavní trenér Jaroslav Šilhavý dovedl český tým k postupu v kvalifikaci rovněž dalšího ME, avšak se značnými problémy.

Těžkou překážkou na cestě ke kýženému cíli byli právě Albánci, které Češi neporazili ani v jednom ze dvou loňských střetnutí. V září v Edenu totiž na zásah Václava Černého z 56. minuty zareagoval o desetiminutovku později Nedim Bajrami, jenž tak stanovil nerozhodný výsledek.

12. 10. 2023 (Tirana): Albánie – Česko 3:0

Říjnové utkání na Air Albania Stadium, otevřeném v roce 2019, se Čechům vůbec nepovedlo. Už po devíti minutách hry poslal pozdější vítěze skupiny E do vedení Jasir Asani, od 39. minuty navíc celek gólmana Jiřího Pavlenky dohrával v deseti kvůli vyloučení Mojmíra Chytila.

V 51. a 73. minutě skóroval Taulant Seferi, který se tak výrazně podepsal pod největší porážku naší reprezentace v soubojích s Albánií.

Ivan Hašek vyšle v pátek v epet ARENĚ své svěřence za vylepšením vzájemné bilance ve 20:45. Zápas třetího kola Ligy národů odvysílá v přímém přenosu ČT sport.

Zdroj: Česká fotbalová reprezentace, X

Reklama

Oblíbené