Spojte se s námi


Evropská liga

Slavia vs Ajax jako velké Déjà vu. Připomeňte si jeden z nejlepších zápasů sešívaných právě proti nizozemskému gigantovi

Ve čtvrtek večer se v Edenu proti Slavii postaví pražský Ajax Amsterdam. Když se řekne toto jméno, všem slávistickým fanouškům se rozzáří tvář. Na nizozemský velkoklub mají totiž krásné vzpomínky, když přes něj v roce 2008 přešli poprvé v historii do Ligy mistrů.

Publikováno

dne

Ve čtvrtek večer se v Edenu proti Slavii postaví pražský Ajax Amsterdam. Když se řekne toto jméno, všem slávistickým fanouškům se rozzáří tvář. Na nizozemský velkoklub mají totiž krásné vzpomínky, když přes něj v roce 2008 přešli poprvé v historii do Ligy mistrů.

  • Slavia ve čtvrtek večer vyzve Ajax
  • Naposledy se s ním utkala v play-off LM 2007/08
  • Oba zápasy tehdy vyhrála, vítězný gól doma vstřelil Stanislav Vlček

Až se ve čtvrtek večer rozezní v Edenu sestava Ajaxu Amsterdam, bude to pro fanoušky Slavie menší Déjà vu. Když ji slyšeli naživo naposledy, byl z toho jeden z nejhezčích zážitků na celý život.

V sezóně 2007/08 se přitom Slavii moc šancí nedávalo. V lize skončila druhá, takže do předkol Ligy mistrů musela přes nemistrovskou fázi. A za sebou měla několik neúspěšných pokusů, nic tak nenasvědčovalo, že právě teď by to mohlo klapnout.

Ve třetím předkole se Slavia natrápila s Žilinou, kdy ani v jednom utkání gól nepadl a duel mířil do penalt. Tam čaroval Martin Vaniak a poslal sešívané do play-off, kde narazili na Ajax Amsterdam. Slovutný celek, který měl tehdy i hvězdný kádr.

Nejvučnějším jménem byl legendární kapitán Jaap Staam, v útoku řádila dvojice Klaas -Jan Huntelaar – Luis Suárez. V obraně nastupovali ještě Johnny Heitinga, Thomas Vermaelen nebo Gregory Van der Wiel. Branku střežil Maarten Stekelenburg.

Slavia měla tehdy z Ajaxu v úvodním duelu v Johan Cruijff Areně velký respekt. Ve druhém poločase ale začala vystrkovat růžky. V 75. minutě do vápna pronikl Petr Janda, toho fauloval Emanuelson a sešívaní zahrávali penaltu. K té se postavil David Kalivoda a nekompromisně proměnil.

Domácí odveta

Z Amsterdamu tak přivezli svěřenci Karla Jarolíma těsnou výhru, bylo však jasné, že doma to bude ještě obrovský boj. Slavia ale začala před vyprodaným Strahovem velice houvževnatě. Matěj Krajčík po pár minutách vyslal do úniku Stanislava Vlčka, ten ale z úhlu neproměnil a nechával si slavné chvíle na později.

Třeba na 23. minutu. Po rohovém kopu se míč držel skrz několik hlavičkových soubojů ve vzduchu, nakonec jej posunul na malé vápno Mickael Tavares a Vlček z voleje napálil míč do šibenice. Slavia tak vedla o dvě branky, jenže v tu chvíli Ajax přepnul na vyšší rychlostní stupeň.

Za deset minut se totiž po krásném sklepnutí patičkou Huntelaara objevil sám před brankou Suárez a srovnal na 1:1. Tehdy ještě platilo pravidlo o venkovním gólu, v tuto chvíli tak stále postupovala Slavia, ale jeden gól Ajaxu by poslal dál Nizozemce.

A s tímto vědomím nastoupil hvězdný soubor do druhé půle a vytvořil si několik obřích šancí. V 69. minutě si na malém vápně naskočil na hlavičku Staam a už zvedal ruce nad hlavu. Jenže těsně z brankové čáry míč senzačně vyškrábl Vaniak. Už za čtyři minuty byl tváří v tvář Vaniakovi Suárez, ale jeho pokus brankář sešívaných opět zlikvidoval.

Tlak Ajaxu ale stupňoval a za další minutu mohl skóre otočit Huntelar. I jeho hlavičku už viděli všichni v bráně, ale opět čaroval senzační Vaniak. Právě v tomto zápase dostal přezdívku „Čaroděj“.

Když už se celek z Amsterdamu nadechoval k závěrečnému tlaku, přišel velký trest. Rohový kop domácí odvrátili a míč si našel Tavares. Hlavou si jej postrčil přes soupeře, poté na dlouhou nohu vyhrál těžký souboj a postupovali s Vlčkem dva na tři.

Kapitán Slavie se skvělým způsobem uvolnil, Tavares mu poslal míč za obranu a Vlček přehodil Stekelenburga a poslal Strahov do naprosté euforie. Hláška Jaromíra Bosáka „Kdyby se Praha dala napojit na energii, která teď vychází ze strahovského stadionu, tak se tady bude svítit ještě 14 dní,“ se stala legendární.

Ve čtvrtek večer Slavie vyzve Ajax znovu, ovšem se dvěma změnami – ne na Strahově, ale v novém Edenu. A ne jako velký outsider, ale dokonce jako kurzový favorit (1.96 vs 3.97). Nizozemský celek totiž prochází přestavbou a žádné světové hvězdy jako tenkrát ve svém středu nemá.

Zdroj: Youtube, SK Slavia Praha

Reklama

Oblíbené