Spojte se s námi


Ostatní

Ironman Tománek vyhlašuje útok na světové unikum: Pro zisk dvou titulů světového šampiona udělám všechno

Publikováno

dne

Letní paralympijské hry už jsou sice minulostí, čeští parasportovci jsou však stále středem pozornosti. Na skvělé výkony pařížských medailistů Davida Kratochvíla, Tomáše Suchánka, Šárky Pultar Musilové, Davida Drahonínského, Terezy Brandtlové a Arnošta Petráčka se zanedlouho pokusí navázat paratriatlonista Jan Tománek, který vyhlašuje útok na světové unikum – zisk dvou titulů mistra světa v rámci závodů IRONMAN World Championship Kona na Havaji a IRONMAN 70.3 Taupo na Novém Zélandu.

Na rozdíl od drtivé většiny sportovců nejsou pro Jana Tománka paralympijské hry vrcholem sportovní kariéry, přesto výkony svých kolegů v Paříži, kde čeští paralympionici letos získali dohromady osm cenných kovů, bedlivě sledoval a fandil.

„Jsem moc rád, že v České republice máme tak úspěšné sportovce,“ oceňuje výkony svých kolegů především s ohledem na to, že profesionální české parasportovce bychom podle jeho slov spočítali na prstech jedné ruky. „Vždy se jedná o silné individuality, které jdou svou vlastní cestou za svými sny,“ podotýká Tománek.

Tato cesta je mnohdy strastiplná. Většina parasportovních odvětví vyžaduje na vrcholové úrovni profesionální a komplexní přístup, který klade vysoké nároky. Podle Tománka je zapotřebí být nejen dobrým sportovcem, ale také schopným sportovním manažerem.

„Situace ohledně financování parasportu v České republice je velmi ožehavé téma. Pokud se sportovec chce jakémukoliv odvětví věnovat naplno a zprofesionalizovat se, nezbývá mu jiná možnost, než si zajistit převážnou většinu finančních prostředků úplně sám,“ prozrazuje Tománek. „Já osobně mám velkou radost, že se mi během letošní sezóny podařilo uzavřít spolupráci s BITmarkets. S touto kryptoměnovou burzou sdílíme podobné hodnoty jako jsou disciplína, smysl pro detail, rychlost a tah na branku. Získal jsem nového silného partnera, díky jehož podpoře mohu absolvovat sportovní sezónu v plném rozsahu,“ pochvaluje si Tománek.

Naposledy se český paratriatlonista představil ve Velké Británii v závodě IRONMAN 70.3 Weymouth, který dokončil v čase 6:07:28 hodiny, což mu vyneslo umístění v polovině celého startovního pole – tedy včetně nehandicapovaných závodníků.

„Se svým výkonem i průběhem závodu jsem spokojený. Vzhledem k ochlazení a vodě, která měla jen 14,5 stupně, považuji za klíčové právě zvládnutí chladu a taktiky během úvodní plavecké části, kterou jsem zvládl uvolněně ve svém osobním standardu. V cyklistice i závěrečné třetině závodu na „běžecké formuli“ jsem pak měl dostatek sil, abych dosáhl tohoto velmi potěšujícího výsledku,“ komentuje závod jeden z nejúspěšnějších multi-sportovních talentů českého vrcholového parasportu, který je mimo jiné několikanásobným handcyclingovým mistrem České republiky v časovce i na silnici či prvním českým handicapovaným sportovcem, který dokončil Jizerskou padesátku a Vasův běh.

Momentálně má Tománek spadeno na světové unikum. Jako první parasportovec v historii se v říjnu a v prosinci pokusí získat tituly světového šampiona v rámci nejnáročnějších a nejprestižnějších triatlonových závodů – IRONMAN World Championship Kona na Havaji a IRONMAN 70.3 Taupo na Novém Zélandu.

„Na Hawaii jsem se poprvé kvalifikoval před třemi roky, ale tehdy mé úsilí zhatila koronavirová pandemie. S poloviční distancí mám mnohem větší zkušenosti a do závodu půjdu jako obhájce mistrovského titulu, který jsem v loňském roce vybojoval ve francouzském Nice.

Moje motivace je tedy obrovská a jsem odhodlaný udělat všechno pro to, abych poprvé ve své kariéře získal nejen titul světového šampiona v klasickém Ironmanu, ale zároveň obhájil titul na poloviční distanci a dokázal to, co se zatím nikomu přede mnou nepodařilo,“ dodává Tománek.

První ze zmíněných závodů, IRONMAN World Championship, se uskuteční 26. října na Havaji. O polovinu kratší IRONMAN 70.3 World Championship na Novém Zélandu bude následovat 15. prosince.

Reklama

Oblíbené