Spojte se s námi


Cyklistika

Roglič počtvrté vyhrál španělskou Vueltu, v závěrečné časovce nestačil jen na Künga

Nedělní časovka v Madridu zakončila 79. ročník španělské Vuelty. Závěrečnou jízdu proti chronometru zvládl nejrychleji Stefan Küng, o půl minuty za ním zaostal celkový vítěz Primož Roglič. Slovinec o svém čtvrtém triumfu na slavném závodě rozhodl v 19. etapě.

Publikováno

dne

Nedělní časovka v Madridu zakončila 79. ročník španělské Vuelty. Závěrečnou jízdu proti chronometru zvládl nejrychleji Stefan Küng, o půl minuty za ním zaostal celkový vítěz Primož Roglič. Slovinec o svém čtvrtém triumfu na slavném závodě rozhodl v 19. etapě.

  • O’Connor postupně přicházel o svůj náskok
  • Roglič se zpátky na první místo posunul v pátek a v neděli se stal čtyřnásobným šampionem Vuelty
  • V závěrečné časovce zvítězil s přehledem Küng, závod dokončili i Češi Vacek a Bittner

Do posledního týdne třetího podniku Grand Tour v cyklistickém kalendáři vstupoval v červeném Ben O’Connor, který se v dresu lídra držel od suverénního vítězství v šesté etapě. Tehdy z něj vysvlékl Primože Rogliče, jenž se v dalším průběhu stal jeho hlavním pronásledovatelem v celkovém pořadí.

Slovinec ze stáje Red Bull-Bora-Hansgrohe původně skoro pětiminutovou ztrátu na Ira z týmu Decathlon-AG2R La Mondiale postupně snižoval. Druhé volné pondělí 2. září strávil s mankem 63 sekund a v úterní horské zkoušce s cílem u jezer Lagos de Covadonga ho téměř smazal. Rozdíl totiž zredukoval na pouhých pět sekund.

Vítězem 16. etapy se stal unikající vrchař Marc Soler, který tedy po dvou výhrách Pabla Castrilla získal pro domácí španělskou cyklistiku třetí triumf na letošní Vueltě. Závod naopak předčasně skončil pro všestrannou hvězdu Wouta van Aerta. Belgičan, do té doby lídr vrchařské i bodovací soutěže, ve zhoršeném počasí v jednom ze sjezdů upadl a kvůli zraněním odstoupil.

Deštivá 17. etapa málem přinesla druhé vítězství v cílovém spurtu v podání Pavla Bittnera, jenž všechny předčil ve finiši pátého dne. Tentokrát český člen stáje Team dsm-firmenich PostNL na prvenství těsně nedosáhl, když ho v Santanderu porazil Australan Kaden Groves, rovněž vítěz etap číslo 2 a 14.

Jiný Čech Mathias Vacek z týmu Lidl Trek bojoval o nejlepší pozice den poté. Nakonec takřka stoosmdesátikilometrovou trať v kopcích z města Vitoria-Gasteiz do vesnice Maeztu zvládl jako osmý nejrychlejší, čtyři sekundy za Španělem Urkem Berradem.

V páteční 19. etapě přišel rozhodující nástup Rogliče. Společně s týmovými kolegy zaútočil v závěrečném stoupání na Alto de Moncalvillo a stejně jako předtím ve čtvrtém a osmém pokračování závodu zvítězil. Především se však vrátil do červeného trikotu, a to s náskokem minuty a 54 sekund na O’Connora v průběžném pořadí.

V předposlední etapě, mnohými považované za královskou v rámci tohoto ročníku, svůj časový „polštář“ ještě o osm sekund navýšil. V cíli na Picón Blanco se objevil jako třetí za druhým Enricem Masem ze Španělska a prvním Eddiem Dunbarem z Irska. Ten na Vueltě 2024 triumfoval již podruhé.

Prestižní klání zakončila v neděli rovinatá individuální časovka dlouhá 24,6 kilometrů se startem i cílem v Madridu. Vyhrál ji Švýcar Stefan Küng. Pouze na něho v této jízdě proti chronometru s půlminutovým odstupem nestačil Primož Roglič, již čtyřnásobný šampion Vuelty. Navázal tak na své triumfy z let 2019, 2020 a 2021 a v čele historického pořadí se dorovnal Robertu Herasovi, jenž na domácím třítýdenním etapovém závodu kraloval na začátku tisíciletí.

Bývalý skokan na lyžích a mimo jiné vládce italského Gira z roku 2023 přidal do své sbírky další cenný úspěch, přestože se v probíhající sezoně potýkal se zraněními ze závodu Kolem Baskicka a z Tour de France. Letošní ročník Grand Tour si tak z hlediska hlavní klasifikace podmanili pouze jezdci ze Slovinska, protože Giro d’Italia i Starou dámu opanoval Tadej Pogačar.

Druhé místo v celkovém konečném pořadí obsadil Ben O’Connor se ztrátou dvou minut a 36 sekund, třetí příčka patří Enricu Masovi s mankem tří minut a 13 sekund. Z Čechů se Mathias Vacek, v závěrečné časovce šestý, umístil na 61. pozici a Pavel Bittner na 115.

Zelený trikot pro vítěze bodovací soutěže získal Kaden Groves, puntíkovaný pro nejlepšího vrchaře jeho krajan Jay Vine a bílý pro nejvýše postaveného závodníka do 25 let dánský mladík Mattias Skjelmose, celkově pátý. Závod dokončilo 135 cyklistů z původních 176 účastníků.

TOP 10 celkového konečného pořadí Vuelty 2024

  1. Primož Roglič
  2. Ben O’Connor +2:36
  3. Enric Mas +3:13
  4. Richard Carapaz +4:02
  5. Mattias Skjelmose +5:49
  6. David Gaudu +6:32
  7. Florian Lipowitz +7:05
  8. Mikel Landa +8:48
  9. Pavel Sivakov +10:04
  10. Carlos Rodríguez +11:19

Zdroj: Vuelta

Reklama

Oblíbené