Spojte se s námi


Fotbal

Je to tady, startuje nejlepší liga světa! Kdo letos vyhraje?

EURO i olympiáda jsou za námi a v Evropě se pomalu rozbíhají klubové soutěže. Zatímco v domácí Chance lize se již odehrála 4 kola, nový ročník anglické Premier League otevřel páteční duel Manchesteru United s Fulhamem. Kdo se stane mistrem a kdo postoupí do pohárů? Zde najdete všechny důležité informace o favoritech v nadcházející sezoně 2024/2025.

Publikováno

dne

EURO i olympiáda jsou za námi a v Evropě se pomalu rozbíhají klubové soutěže. Zatímco v domácí Chance lize se již odehrála 4 kola, nový ročník anglické Premier League otevřel páteční duel Manchesteru United s Fulhamem. Kdo se stane mistrem a kdo postoupí do pohárů? Zde najdete všechny důležité informace o favoritech v nadcházející sezoně 2024/2025.

Manchester City

Pep Guardiola ve svém kádru žádné výrazné změny neudělal. Citizens prodali za 115 milionů eur Juliána Álvareze do Atlétika Madrid a jako náhradu do útoku zvolili Brazilce Savinha. Ten uplynulou sezonu jako hráč Troyes hostoval v Gironě, které 9 góly v 37 ligových zápasech pomohl k překvapivému 3. místu v La Lize.

Jediné, co tomuhle týmu může scházet v boji o titul, je motivace, protože jak sám trenér prohlásil, už není čeho s tímto týmem dosáhnout. Za poslední čtyři roky získali 10 trofejí, včetně “treblu“ v sezoně 2022/2023. Snad jedině získat “quadruple“.

Arsenal

Staronovou posilou The Gunners se stal brankář David Raya, který za Arsenal odchytal uplynulou sezonu, jakožto hostující hráč z Brentfordu. Do obrany pak přišel Italský reprezentant Riccardo Calafiori. Předminulou sezonu zaostal Arsenal o 5 bodů za vítězem z Manchesteru, letos už jen o 2. To jasně ukazuje kvalitu výběru Mikela Artety a řadí ho to mezi favority na titul.

Liverpool

Od posledního triumfu v Premier League uběhlo 5 let a od té doby “jen“ 4 domácí poháry. V lize nejvýše 2. místo a minulou sezonu si The Reds nezahráli ani Ligu mistrů. Po 9 letech klub opustil legendární trenér Jürgen Klopp. Jeho nástupce Arne Slot zatím do klubu nepřivedl jedinou posilu a musí tak spoléhat na stávající tým, který však v minulé sezoně vypadl už ve čtvrtfinále Evropské ligy s Atalantou.

Aston Villa

Před 6 lety nehráli ani nejvyšší anglickou soutěž, letos si zahrají Ligu mistrů. Trenér Unai Emery dělá s týmem pokroky a letos přivedl např. Maatsena, který pomohl Dortmundu do finále milionářské soutěže, a po 4 letech se vrací Ross Barkley. Aston Villa sice nepatří mezi největší adepty na titul, ale dokáže zabodovat i proti favoritům a výrazně tak ovlivnit konečné pořadí.

Tottenham

Tottenham čeká na svůj 3. triumf v domácí soutěži přes 60 let. Nepomohly mu ani hvězdy jako Lineker, Bale, Modrič nebo Kane. Za posledních 20 let však pouze jednou nebyli v první desítce, což ukazuje, že patří k těm nejlepším v Anglii. K žádnému výraznému přestupu letos nedošlo, takže se očekává vyrovnaný boj o pohárové pozice, stejně jako v posledních sezónách.

Chelsea

The Blues skončili v sezoně 2022/23 na 12. příčce, což bylo jejich nejhorší umístění za posledních 30 let. Minulá sezona se vyvíjela podobně, ale díky vydařené jarní části, 22 gólům Palmera, který podepsal s Chelsea kontrakt do roku 2033, a 5 výhrám v posledních 5 zápasech skončila Chelsea na 6. místě a letos si zahraje Konferenční ligu.

Zatímco z týmu odešel jen Thiago Silva, přišlo hned 8 nových posil. Mezi nimi jsou například Portugalci Neto a Veiga, Angličan Dewsbury-Hall, který v uplynulé sezoně nasbíral v dresu Leicesteru 26 bodů ve 44 zápasech, nebo mladík Guiu z Barcelony.

Chelsea má kvalitní soupisku, ale je potřeba, aby trenér Enzo Maresca sestavil stabilní základní sestavu, která bude sbírat body, aby si Chelsea po 3 letech zase zahrála Ligu mistrů.

Manchester United

Mezi lety 1992 a 2012 získali Red Devils ve 20 sezónách 13 titulů, ale od té doby nic. Dvě druhá místa a občas nějaký pohár, to je pro takový klub málo. V létě tým opustili Varane, Martial a Wan-Bissaka. Z Bayernu Mnichov dorazila obranná dvojice De Ligt a Mazraoui. Svou třetí sezonu v klubu začne na lavičce nizozemský trenér Erik ten Hag, který přemýšlel i o návratu do Ajaxu.

Překvapení?

Samozřejmě týmů je v Premier League dvacet. Všichni začínají na stejné úrovni, takže vyhrát může i kdokoli jiný. Kluby jako Crystal Palace, West Ham nebo Newcastle sice dokážou porazit i silnější soupeře a mají kvalitní hráče, např. Isak (Newcastle) nastřílel v minulé sezoně 21 ligových gólů a skončil v tabulce střelců 3. za Haalandem a Palmerem, ale na vítězství v Premier League to stačit nebude.

Zdroj: Premier League

Reklama

Oblíbené