Spojte se s námi


eSport

LCK: Pět týmů, čtyři místa pro playoff. Liga zadělává na velké drama

Korejská nejvyšší soutěž se blíží do svého finiše základní části. Ovšem slibuje drama, které tady dlouho nebylo. Pro play off jsou pouze čtyři místa, jak na tom aktuálně jednotlivé týmy jsou?

Publikováno

dne

Korejská nejvyšší soutěž se blíží do svého finiše základní části. Ovšem slibuje drama, které tady dlouho nebylo. Pro play off jsou pouze čtyři místa, jak na tom aktuálně jednotlivé týmy jsou?

V posledních splitech jsme byli svědky nebývale jasné záležitosti v bojích o playoff. Rozdíly mezi týmy byly jasně dány a i přes občasné překvapivé výsledky, jsme mohli s jistotu určit nejlepší šestici. Letní split roku 2024 ale zadělává na solidní drama, ke kterému přispívají výkony některých týmů.

Z neobvykle divočejšího průběhu vystupují z řady dva týmy. GenG, jakožto hegemon posledních dvou let, jednoznačně vládne lize a dosud ztratil jednu hru v sérii. Tým, který ovládl i květnové MSI jasně ukazuje, že nemá v Koreji konkurenci, je ligou sám pro sebe. Druhým celkem jsou hráči Hanwhy Life, kteří po určitých komplikacích stabilizovali svoji hru a aktuálně drží pozici korejské ligové dvojky.

Ovšem od třetího místa k sedmému se nám startovní pole začíná zamotávat. Výkonnostní houpačky střídající velké výsledky s těmi více potupnými, přidávají lize na dramatičnosti a i nevyzpytatelnosti. Do bojů o minimálně poslední, šesté místo mohou zasáhnout i DRX a Nongshim RedForce. Jejich šance jsou však už v říši teorie.

Dplus KIA – 3. místo, 9-5 (+7)

Začněme pozitivním příkladem. Dplus KIA se po splitech trápení a ústupu ze slavné éry z let 2020 a 2021 opět hlásí o slovo. Tým se po měsících nekonzistence a hledání nové cesty sehrál do stabilnější pozice, ze které může směle uvažovat o návratu na světovou scénu.

Dplus KIA mají v letošním splitu jednu obrovskou výhodu. Jako jediní dokázali sebrat neohroženým vládcům LCK – GenG, hru v sérii. Stabilnější a lepší čtení aktuální mety týmu rozhodně pomáhá. I když občas najdeme slabší chvilky, tým našel cestu z krize a určité nechuti hrát.

Showmaker po určitém vyhoření hraje mnohem jistěji. Přece jen obnovená spolupráce s jeho dvorním junglerem – Canyonem, nese vždy hrozbu pro soupeře. Konzistenci týmu přináší i botlinka, do které ji hraje i příznivá meta.

Dplus při aktuálním programu stačí teoreticky vyhrát jeden zápas a mají jisté playoff. Přesto souboje s BNK FearX a KT Rolster budou zásadní pro lepší výchozí pozici a snaží los pro první kolo.

Zbývající los Dplus KIA:
8. 8. BNK FearX
11. 8. Nongshim RedForce
15. 8. OKSavingsBank BRION
17. 8. KT Rolster

T1 – 4. místo, 8-6 (+3)

T1 po svižném startu opět zažívají menší déjà vu. Jak vloni během léta, tak i letos mají T1 částečně stejného jmenovatele – Faker. Loni Faker byl několik týdnů mimo hru kvůli zranění. Letos sice zdravotní trable nejlepšího hráče všech dob nevidíme, ovšem po mentální a herní stránce vidíme neobvykle mnoho chyb.

To samozřejmě nahrává různým spekulacím, nicméně občas nepochopitelné herní chyby největší hvězdy stojí T1 důležité výsledky. Zda se jedná o formu mentálního vyčerpání nebo důsledek velmi náročného programu, kdy T1 v průběhu splitu absolvovali i saudskoarabský projekt EWC, je těžké odhadnout.

Přesto otazníky nad Fakerem jen přiživují i výkonnostní otazníky celého týmu. Tým se opět nachází v pozici, kdy není herně sladěn a kupí zbytečné chyby. Zeus má své bitvy na topu jako na houpačce, kdy jednou převálcuje soupeře a podruhé totálně pohoří. Občasná nejistota je i v jungli.

Gumayusi s Keriou se mohou jevit jako stabilizační prvek T1, nicméně občas kolektivní strategie nenese kýžený úspěch. T1 v celkovém měřítku nepochopitelně ztrácí. Všichni však víme, v jakém stavu byli T1 loni v létě. Tým po nepovedeném splitu došel až do finále LCK a vyhrál počtvrté Worlds.

I když T1 jsou aktuálně čtvrtí, musejí se ještě hodně ohánět aby tuto pozici udrželi. Sice mají relativně jednodušší program a poslední zápasy (vyjma s Gen.G) celkem zvládli, ale závěrečný týden bude bojem o lepší pozici pro playoff s přímými konkurenty (BNK FearX a Kwandong Freeecs).

Nicméně předtím lehčí předposlední týden (Nongshim, BRION) taky nemusí být zárukou jistoty. KT Rolster by mohli vyprávět, jak se cenný skalp může brutálně zvrtnout v následné bitvě s nejlslabším týmem ligy. Riziko historického nezdaru v podobě nepostupu je sice velmi nízké, vzhledem však k rozložení sil stále reálné.

Zbývající los T1:
9. 8. Nongshim RedForce
11. 8. OKSavingsBank BRION
14. 8. Kwandong Freecs
17. 8. BNK FearX

KT Rolster – 5. místo, 7-7 (-1)

KT Rolster po dvou fenomenálních splitech, kdy jsme mohli vidět jisté zmrytvýchvstání a výkonnostní stabilitu, se vrátili do starých kolejí. Krásným příkladem budiž nedávno dohraný sedmý týden základní části. Nejprve trochu hledající se tým překvapivě získal skalp druhé Hanwhy Life Esports (2:1), aby pak doslova kolosálním způsobem tým padl s posledním BRIONem (0:2).

Právě facka s BRIONem, která byla naprosto oprávněná, ukázala jakou loterii momentálně tým hraje. Skóre -1 v součtu všech her v rámci sérií ukazuje, že tým má víceméně vyrovnanou bilanci. V kombinaci s tím, jak hrají aktuálně konkurenti, je to však smrtelný hazard.

KT umí hrát skvěle, umí nachystat zajímavé kompozice, ale také, jak se ukazuje, umí i solidně zahodit příležitosti. Ambice týmu potápí momentálně mid a hlavně jungle. BDD sice má slabší momenty, ovšem hráč takových kvalit a věhlasu těch momentů mají poslední dobou více, než je zdrávo.

Výkony Pyosika na klidu týmu moc nepřidává a je vidět, že si prochází určitou krizí. Trochu to může připomínat jeho výkony z roku 2022 v DRX. Pozitivem nad aktuální stiuací jsou výkony veterána Defta, jenže i on nedokáže táhnout celý tým. A rozhodně ne v takovém to stavu.

Hned první zápas tohoto týdne pro Kwandongu bude možná rozhodující pro postup. Souboj dvou celků topících se v krizi rozhodně slibuje zajímavou podívanou. Ovšem ani zbývající program rozhodně KT nepřidá na klidu.

Zbývající los KT Rolster:
7. 8. Kwandong Freecs
9. 8. Gen.G
14. 8. DRX
17. 8. Dplus KIA

BNK FearX – 6. místo, 7-7 (-3)

Rozhodně nejpřekvapivějším kandidátem na postup v aktuálním splitu jsou hráči BNK FearX. Korejské Lišky po nevýrazném startu splitu pookřály a začaly nepříjemně zatápět svým konkurentům. Sympatické výkony party kolem legendárního soupeře Fakera a současného trenéra týmu Ryua vynesly celek mezi vážné kandidáty na play off.

FearX se zatím daří spojit dobré kompozice se solidní macro hrou. Bojovný výkon spíše tradičního otloukánka odnesli v prvním kole jak T1, tak i následně KT Rolster začátkem kola druhého. Právě tyto cenné výhry mohou v konečném zúčtování znamenat hodně.

Lišky k historickému postupu do playoff ovšem čeká nejtěžší možný program. Když pomineme Hanwhu Life, zbývající duely budou zápasy o všechno. Na FearX totiž čekají DPlus KIA, Kwandong Freecs a T1 – tedy přímí konkurenti o playoff. Zejména v tomto týdnu sobotní zápas týdne s Kwandongem možná rozhodne o osudu postupových ambic.

Přesto pokud Ryu a jeho parta ustojí kritické duely, zejména ten s Kwandongem a postoupí do elitní šestky, budou Lišky psát historický úspěch své organizace. Bitva s Kwandongem má i další rovinu.

Pokud by se rozhodovalo o posledním postupovém místě do play off mezi těmito celky, vítěz má jistou kvalifikaci na Worlds. Navíc FearX totiž v případě výhry, uhájení play off a konci Kwandongu v základní části, vyřadí svého konkurenta i z kvalifikace na Worlds. Body za umístění mají totiž větší hodnotu v létě, než na jaře.

Zbývající los BNK FearX:
8. 8. Dplus KIA
10. 8. Kwandong Freecs
15. 8. Hanwha Life Esports
17. 8. T1

Kwandong Freecs – 7. místo, 6-8 (-1)

Pokud bychom měli definovat předchozí dva splity Kwandongu, jednalo by se o skvělý start, následnou krizi a postup do play off s odřenými zády. Proto asi nikoho nepřekvapí, že i napotřetí se tým nachází ve fázi krize. Ovšem letos je situace nejvážnější. Ne tak proto, že tým je opět ve výkonnostní krizi, ale spíš, že konstelace výsledků došla do bodu, kdy se o čtyři místa do play off pere pětice týmů.

Kwandong z této bojující pětice je nejhůře postaven. Celkový poměr výher a proher navenek budí dojem, že tým napříč výkonnostním spektrem hraje vyrovnané zápasy. Ano, jasné prohry s Gen.G (dvakrát 0:2) se daly očekávat. Ovšem podobně jako u KT Rolster tým taky zapsal prohru s BRIONem (1:2). Ta možná definitivně zlomila vaz týmu, který se nebál hrát s velkými favority.

Příčina již třetí krize je těžká na definování, nicméně nejčastěji se mluví o velmi náročném tréninku. Koneckonců trenér Kwandongu CvMax, který svými metodami staré korejské školy (12-14 hodin tréninku) dal světu nejtalentovanější tým historie – Griffin, rozhodně dává svým svěřencům zabrat.

Trenér umí i dát zajímavé nápady do herních kompozic, nicméně je na hráčích vidět, že občas únava a trocha nerozhodnosti hraje v jejich neprospěch. Původní plány i přes krizový stav hlavně bortí Lišky ze stáje FearX. Ty na rozdíl od Kwandongu i přes občasné výkyvy drží stabilnější kurz.

Právě souboj s FearX bude pravděpodobně hlavním a finálovým aktérem bojů o play off a kvalifikaci na Worlds. Kwandong první vzájemný duel vyhráli s přehledem 0:2. Ovšem od té doby se pozice obou celků rapidně změnila. Jako kdyby FearX a jejich letní výkony byly přesným protikladem Kwandongu.

Kwandong má snažší program než FearX. Vyjma jejich vzájemného souboje, celek čekají realtivně slabí DRX a oba Telecomy (KT, T1). Souboj s DRX by měl být určitou výhodou a povinnou výhrou. Jenže také víme, jak to vypadalo před bitvou s neškodným BRIONem.

Zbývající program Kwandong Freecs:
7. 8. KT Rolster
10. 8. BNK FearX
14. 8. T1
16. 8. DRX

Zdroj: LCK Global, Leaguepedia

Reklama

Oblíbené