Spojte se s námi


Fotbal

Krize ve Francii! Tradiční značka francouzského fotbalu padá do třetí ligy, Bordeaux přišlo o profesionální licenci

Víno, historické centrum či řeka Garonna. Mezi symboly francouzského kulturního centra však patří také fotbalový klub Girondins de Bordeaux. O tomto tradičním týmu se však v poslední době psalo zejména v souvislosti s obavami o jeho ekonomickou situaci.

Publikováno

dne

Víno, historické centrum či řeka Garonna. Mezi symboly francouzského kulturního centra však patří také fotbalový klub Girondins de Bordeaux. O tomto tradičním týmu se však v poslední době psalo zejména v souvislosti s obavami o jeho ekonomickou situaci. Černý scénář se však bohužel naplnil a Bordeaux po téměř 90 letech padá na úplné dno.

  • FC Girondins de Bordeaux vlivem ekonomických problémů padá do třetí ligy
  • Tradiční klub zrušil také úspěšnou akademii
  • Majitel Gérard López přesto nehodlá klub prodat

Z pohárů až na dno

Jen 5 let nazpět to však nevypadalo vůbec zle. Bordeaux skončilo v Ligue 1 šesté a úspěšně se prokousalo kvalifikačními koly až do skupinové fáze Evropské ligy. Tým z jihozápadní Francie ve skupině nakonec obsadil 3. místo v závěsu za pražskou Slavií a Zenitem Petrohrad. Celkově dopadla sezóna 2018/19 hůře, než by se možná čekalo, situace v klubu však byla stabilní.

Poté ovšem naplno propukla pandemie Covidu-19, z jejichž následků se nevzpamatovala americká společnost Mediapro, která vlastnila všechna klubová televizní práva. Francouzskému celku tak zmizel jeden z nejdůležitějších sponzorů.

Do klubu však v roce 2021 vstupuje Gérard Lopéz, lucemburský podnikatel se španělskými kořeny, který vyhlásil nový útok na evropské poháry. Bordeaux však končí až na posledním místě tabulky a následuje překvapivý pád do Ligue 2.

Mužstvo se navíc musí potýkat s úřadem pro kontrolu finanční kondice profesionálních klubů. Problémy se však vyřešily a Bordeaux zahájilo boj za návrat. Ten však nakonec unikl, Bordeaux skončilo třetí, ale jelikož se liga redukovala pouze na 18 týmů, nezbývalo, než cíle přehodnotit a s postupem ještě vyčkat. Sezóna 2023/24 však skončila hrozivě, Les Girondins se umístili až na 12. příčce Ligue 2 a v klubu i za výrazného přispění Lopézovy impulzivní povahy nastalo peklo.

Finanční úřady však Bordeaux a Lopéze nutily k přilákání menšinového investora. Dospělo to až do té fáze, že ze strany úřadu bylo uděleno ultimátum. Lopéz jednal především s Fenway Sports Group, která vlastní třeba i anglický Liverpool. Dohoda však nakonec ztroskotala a Bordeaux byla odebrána profesionální licence, což automaticky znamená také pád do třetí ligy.

Zavřena bude i akademie

24. července tak FC Girondins de Bordeaux vydává oficiální komuniké. Zde potvrzuje ztrátu profesionálního statusu, kterou vedení vnímá jako „obtížné rozhodnutí, které předjímá nevyhnutelný důsledek probíhajícího procesu restrukturalizace.“ Společně s úpadkem klubu se zavírá také úspěšná akademie.

Tréninkovým a rozvojovým centrem Bordeaux prošla i světově známá jména jako Zinedine Zidane nebo Bixente Lizarazu. Ze současných fotbalistů lze zmínit například Aureliena Tchouameniho či Julese Koundeho, kteří dnes hájí barvy Realu Madrid a Barcelony.

Bordeaux tak v následujícím ročníku rozhodně v profesionálním fotbale neuvidíme. Zda se podmínky změní však ukáže pouze čas.

Zdroj: Livesport, Girondins

Reklama

Oblíbené