Spojte se s námi


Fotbal

Aston Villa se vrací do Ligy mistrů. Dopadne lépe než Newcastle?

Po více než 40 letech se tým z Birminghamu představí v nejprestižnější klubové soutěži. Navázat na legendární sezonu 1981/82, kdy Villans získali trofej, se jeví jako utopie, přesto by mančaft Unaie Emeryho mohl anglickému fotbalu udělat v Evropě dobré jméno.

Publikováno

dne

Po více než 40 letech se tým z Birminghamu představí v nejprestižnější klubové soutěži. Navázat na legendární sezonu 1981/82, kdy Villans získali trofej, se jeví jako utopie, přesto by mančaft Unaie Emeryho mohl anglickému fotbalu udělat v Evropě dobré jméno.

Vsaďte si s bonusem a získejte 500 Kč zdarma

Vsadit si
18+ Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost.
  • První účast Aston Villy v nejprestižnější klubové soutěži od roku 1983
  • Mohutné posilování ve Villa Parku
  • Zkušený manažer, neostřílené mužstvo

Liga mistrů à la Newcastle?

V loňském ročníku Ligy mistrů se mezi nejlepší týmy Evropy prodral Newcastle, který, díky čtvrtému místu v anglické lize, dostal šanci poměřit síly s evropskými giganty. Konkrétně s Paris Saint-German, AC Milán a Borussií Dortmund.

Tým ze severu Anglie sice zaujal svými výkony, zejména při vysoké výhře 4:1 proti PSG, ale pět získaných bodů stačilo pouze na čtvrté místo, které znamenalo konec v pohárové Evropě. Jméno anglickému fotbalu ale svěřenci Eddieho Howea udělali dobré, na rozdíl od Manchesteru United, od kterého se čekaly daleko lepší výkony a postup ze skupinové fáze. To Magpies mohli pouze překvapit.

Villu ale čeká jiný formát milionářské soutěže. Čtyřčlenné skupiny jsou již minulostí, ty nahradila pouze jedna 36členná ligová tabulka. Nově každý z týmů odehraje osm zápasů, pokaždé proti jinému soupeři. Klub z Villa Parku bude nasazen ve 4., maximálně 3. výkonnostním koši, tudíž mužstvo kapitána McGinna změří síly s největšími kluby Evropy.

Mnoho posil, ale i citelné ztráty

Náročný program, ve kterém se musí skloubit domácí soutěže a Liga mistrů, ve Villa Parku rozhodně nepodceňují. Nových tváří je celkem osm, mezi největší jména patří defenzivní záložník Amadou Onana z Evertonu, levý obránce Ian Maatsen z Chelsea, střední záložník Ross Barkley z Lutonu či křídelník Jaden Philogene z Hullu.

Emeryho tým ale zaznamenal dvě citelné ztráty. Douglas Luiz, jeden z nosných pilířů Aston Villy v loňském ročníku, bude nově oblékat dres Juventusu. Do Saúdské Arábie odešel po pouhé jedné sezoně Moussa Diaby, autor deseti gólů a devíti asistencí.

Oba muže nebude lehké nahradit. Onana přichází jako přímá náhrada za brazilského středopolaře. Ale zůstává otázkou, zda jednoho z nejlepších hráčů Villans dokáže nahradit, navíc v zápasech Ligy mistrů. To po odchodu Diabyho by se do sestavy mohl vrátit Leon Bailey, který na úkor francouzského křídelníka o pozici přišel. Do sestavy by ale také mohlo proniknout duo nováčků, Jaden Philogene či Samuel Illing-Junior.

Faktor Emery

Ve Villa Parku mají sice s evropskými poháry zkušenosti, ale poslední trofej se datuje až do sezony 1981/1982. Angličané si sice zapsali několik účastí v Poháru UEFA (později Evropské lize), nicméně bez většího úspěchu.

V minulé sezoně se Villans dostali do závěrečné fáze evropské soutěže, konktrétně do semifinále Evropské konferenční ligy, kde ale nestačili na Olympiakos Pireus. A to už se zkušeným manažerem Emerym, který by, na evropské poměry nezkušené mužstvo, mohl důstojně provést základní fází Ligy mistrů.

Španělský stratég odtrénoval v rámci všech evropských soutěží 186 zápasů, z toho 53 v Lize mistrů a 102 v Evropské lize (a Poháru UEFA). Dokonce čtyřikrát se 52letý Španěl radoval z vítězství ve finále druhé nejprestižnější evropské ligy. Oproti tomu Emeryho svěřenci nejsou v Evropě tolik ostřílení.

Mezi hráče s nejvyšším počtem startů v Lize mistrů řadíme Lucase Digneho, Youriho Tielemanse a Robina Olssena. Ovšem ani jeden z hráčů nemá jisté místo v základní sestavě. Jistou stabilitu a zkušenost může nabídnout stoperská dvojice Diego Carlos a Pau Torres, se 14, respektive s 12 starty v Lize mistrů.

Další hráči mají v různých evropských soutěžích odehráno maximálně jednu, dvě sezony, přičemž buď jejich celky končily již v základní fázi, či fotbalisté plnili v klubech role náhradníků. Tudíž na Emerym bude, aby víceméně nezkušené mužstvo dokázal připravit na zápasy proti daleko zkušenějším a sehranějším týmům.

Zvládne Emeryho Aston Villa sehrát v Lize mistrů důstojnou roli? Dokáží Villans skloubit program domácích soutěží a evropské ligy?

Zdroj: X, Transfermarkt

Reklama

Oblíbené