Spojte se s námi


Fotbal

Slavia zná možné soupeře do Ligy mistrů! Rýsuje se odveta za křivdu či belgický celek na vzestupu

Pražská Slavia v srpnu vstoupí do bojů o Ligu mistrů. Díky koeficientu, který si za poslední roky nahrála, startuje až ve třetím předkole, tedy o jednu řadu dál než mistrovská Sparta. A teď už i ví, jaké zhruba soupeře může vyzvat.

Publikováno

dne

Pražská Slavia v srpnu vstoupí do bojů o Ligu mistrů. Díky koeficientu, který si za poslední roky nahrála, startuje až ve třetím předkole, tedy o jednu řadu dál než mistrovská Sparta. A teď už i ví, jaké zhruba soupeře může vyzvat.

350 Kč zdarma s promo kódem: BIGPROMOCZ

dalších 3000Kč za vklad + free spiny

VYUŽÍT PROMO KÓD
18+ Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost.
  • Slavia si po třech letech zahraje play-off o Ligu mistrů
  • Díky klubovému koeficientu startuje až ve třetím předkole
  • Zná možné soupeře, ve hře je odveta za šest let starou křivdu

UEFA od nové sezóny změnila svá pravidla a na prvním místě už tak není ligový koeficient, nýbrž ten klubový, tedy každý celek jede více sám na sebe. Slavia byla v posledních letech v Evropě o dost úspěšnější, a tak startuje až ve třetím předkole Ligy mistrů a má jistotu Evropské ligy, zatímco Sparta jako mistr musí už do druhého předkola a ještě nemá jistotu podzimu v pohárech.

Slavia poslední dva roky ani neměla možnost o milionářskou soutěž zabojovat. Loni šla rovnou do předkol Evropské ligy, kde si klestila cestu přes ukrajinské kluby, o rok dříve bojovala pouze o Konferenční ligu, kde vymodlila postup v poslední minutě nastavení s Rakówem.

V srpnu 2021 měla Slavia dosud poslední možnost dostat se do Ligy mistrů. Jenže z toho bylo známé fiasko, které možná poznamenalo sešívané dodnes. Ti měli totiž poměrně přívětivý los, když narazili na maďarský Ferencváros. V prvním venkovním duelu avšak prohráli 1:2 i po obří chybě Ondřeje Koláře, kterému podjela přihrávka pod nohou.

I tak měli ale sešívaní 90 minut v domácím Edenu na to výsledek otočit, jenže i přes obrovský tlak zvítězili jen 1:0 a s Ligou mistrů se museli rozloučit.

Odveta za křivdu

Na koho tedy mohou narazit letos ve třetím předkole? Sešívaní se mohou utkat s belgickým Unionem SG, nizozemským Twente nebo vítězi zápasů Fenerbahce – Lugano či Dynamo Kyjev – Partizan.

Ve hře je tak odveta za křivdu z roku 2018. Slavia tehdy doma přivítala Dynamo Kyjev, už v Edenu byla situace hodně sporná, kdy hosté vstřelili gól, když byly dva míče na ploše a slávisté to reklamovali a přestali hrát, sudí však nechal hru běžet. Jenže ta pravá křivda přišla až v odvetě.

Branku Stanislava Tecla z prvního poločasu sudí neuznal kvůli ofsajdu Deliho, zde zřejmě šlo o správné rozhodnutí, ačkoli to také bylo trochu sporné. Asistent totiž žádný prohřešek nesignalizoval a utíkal k půlicí čáře, hlavní rozhodčí se ale rozhodl ofsajd odpískat.

Ve druhém poločase navíc sudí ignorovali jasný ofsajd Besjedina, který bez problémů skóroval. Tehdejší zápas mají všichni fanoušci Slavie zapamatováni jako naprostou popravu, stejně to vidělo i klubové vedení.

„Jestli existuje spravedlnost, za první i dnešní zápas, tak to kluci otočí. Panu Surkisovi i jeho spolku navzdory,“ nabádal nejprve Tvrdík na síti X po poločase. „Rozhodčí hrubě ovlivnili oba zápasy. Místopředseda Surkis by měl odstoupit a UEFA se nesmí divit, co fanoušci oprávněně skandují ve spojení s jejím jménem. Být Dynamem, takto bych postoupit opravdu nechtěl,“ napsal šéf Slavie po zápase a vyfasoval tučnou pokutu 10 000 eur.

Senzace z Belgie či schůdnější cesta

Kromě Dynama ale může Slavia narazit i na Union SG, senzaci z Belgie. Do nejvyšší soutěže se klub dostal až v roce 2021 a od té doby jenom stoupá. Dvakrát skončil v základní části na prvním místě, jednou na druhém, ani jednou z toho ale v nadstavbové skupině nebyl titul. Předloni ale došel až do čtvrtfinále Evropské ligy, kde jej zastavil Bayer Leverkusen.

Nejschůdnějším by asi byl soupeř z dvojzápasu Fenerbahce – Lugano. Turecký gigant je sice náročný soupeř, jenže vzhledem k otevřenému fotbalu a často děravé obraně Turci českým týmům sedí. Tak jako Spartě na jaře Galatasaray, nebo Slavii právě Fenerbahce, které před dvěma lety v 1/16 finále Konferenční ligy porazila dvakrát 3:2. Lugano je poté soupeř stejné úrovně jako Servette, kterou sešívaní porazili 2:0 a 4:0.

Zdroj: Milan Coen, UEFA, SK Slavia Praha

Reklama

Oblíbené