Spojte se s námi


Fotbal

Turci si na EURO říkají o problémy i mimo fotbal: Z pochodu fanoušků se stala politická demonstrace, extremistická gesta a napadení Nizozemců po prohře

Tak tohle se nepovedlo. Turecko opět dělá problémy. Jeho fanoušci i političtí představitelé nesli těžce trest pro hrdinu osmifinálového klání EURO 2024 Meriha Demirala. Při čtvrtfinále to dali jasně znát. Před duelem s Nizozemskem se fanouškovský pochod změnil v politickou demonstraci, při státní hymně Turci ukazovali extremistické gesto, po prohře napadli Nizozemce.

Publikováno

dne

Tak tohle se nepovedlo. Turecko opět dělá problémy. Jeho fanoušci i političtí představitelé nesli těžce trest pro hrdinu osmifinálového klání EURO 2024 Meriha Demirala. Při čtvrtfinále to dali jasně znát. Před duelem s Nizozemskem se fanouškovský pochod změnil v politickou demonstraci, při státní hymně Turci ukazovali extremistické gesto, po prohře napadli Nizozemce.

350 Kč zdarma s promo kódem: BIGPROMOCZ

dalších 3000Kč za vklad + free spiny

VYUŽÍT PROMO KÓD
18+ Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost.
  • Turecko se nesmířilo s trestem pro Demirala
  • Fanoušci dělali problémy před zápasem i po něm
  • Turci si řekli o komplikace v běžném životě

A je to tady. Zase. Turecko bohužel znovu potvrzuje svou proslulou mentalitu a nesmyslně cítí křivdu poté, co UEFA potrestala Meriha Demirala stopkou na dva zápasy za gesto, které je připodobňováno k nacistickému hajlování. Hrdina osmifinálového duelu EURO 2024 tak vyjádřil podporu extremistické organizaci Šedí vlci, která je dokonce v některých zemích zakázána a vnímána jako teroristická.

Xenofobie, nenávist vůči Turkům, diskriminace? Nikoliv. Turci si to však myslí. Nevidí rozdíl mezi tím, za co byl potrestán Jude Bellingham pouhou podmínkou, a tím, co udělal Demiral. A tradičně se rozhodli reagovat horkokrevně, po svém.

Na čtvrtfinále s Německem dokonce dorazil prezident Recep Tayyip Erdogan. Za zmínku stojí, že kvůli trestu pro Demirala, respektive kvůli slovům spolkové ministryně vnitra Nancy Faeser, byli na kobereček tureckého ministerstva zahraničí předvoláni diplomatičtí zástupci Německa, kteří měli celou situaci vysvětlit.

Německá ministryně přitom pouze prohlásila, že symbol tureckých pravicových extremistů nemá na německých stadionech místo. Návštěva Edrogana v Německu je pak vnímána jako ukázka moci.

Problémy začaly ještě před zápasem čtvrtfinále EURO 2024

Kvůli tomu, co se stalo s Demiralem, byl duel Turecko vs Nizozemsko vnímán jako rizikový. Byly posíleny bezpečnostní složky a došlo k navýšení počtu policistů na stadionu. Ještě před utkáním ale byly problémy.

Turci totiž z běžného fanouškovského pochodu v Berlíně učinili politickou demonstraci.

Nejenže po vzoru Demirala ukazovali gesto extremistické skupiny Šedí vlci, ale ještě skandovali různá hesla. Poměrně paradoxně například taková, že nechtějí uprchlíky (syrské – pozn. red.) ve své zemi. Tomu se na sociálních sítích víceméně vysmívají Němci, jelikož v Německu žije Turků mnoho.

Zasahovat musela policie, která několik Turků pochopitelně zadržela, což se Turkům nelíbilo a opět začali mluvit o diskriminaci.

Před zápasem to bohužel neskončilo

Aby toho ale nebylo málo, tak si další protesty a potíže schovali Turci také na čtvrtfinálový zápas s Nizozemskem. Jakmile začala hrát turecká státní hymna, tak stovky, možná tisíce tureckých fanoušků začalo ukazovat extremistické gesto.

Záběry obletěly svět. Mnoho lidí ze světa se diví, jak je možné, že si tolik lidí svobodně může dovolit ukazovat gesto, které lze přirovnat k nacistickému hajlování. Za zmínku stojí, že Šedí vlci jsou extrémní nacionalisté, kteří mimo jiné popírají genocidu Kurdů či Syřanů a vidí Turky jako nadřazenou rasu.

Někteří z Němců tak volají po deportaci problémových Turků. Nejen fanoušci fotbalových týmů, které se dostali na EURO, pak doufají, že se Turecko dočká trestu a nebude moci hrát v soutěžích pod hlavičkou UEFA.

Tím to vše ale neskončilo. Turecko v zápase dokázalo vstřelit první gól. Na stadionu propukla ohromná radost, Nizozemci se museli vypořádat s nenávistnou atmosférou. Přeci Oranjes dokázali zápas otočit a vyhrát.

Jestli někdo očekával, že poté nebudou Turci nic vyvádět, byl na omylu. Už v průběhu večera se totiž začaly na sociálních sítích objevovat záběry, jak napadají nizozemské fanoušky, pokřikují různá politická a nacionalistická hesla a neštítí se ani útoků na bezpečnostní složky.

Aby toho navíc nebylo málo, tak Turkové vyváděli i v nizozemských městech, kde stejně jako v Berlíně musela zasahovat policie.

Zdroj: X, Die Welt, Sky Deutschland, DW

Reklama

Oblíbené