Spojte se s námi


Fotbal

Připomeňte si každé EURO Cristiana Ronalda. Od slz po prohraném finále až po vypadnutí na penalty

Cristiano Ronaldo odehrál nejspíše své poslední EURO v kariéře. Zavzpomínejte si tak s námi na každý z rekordních 6 turnajů, kterých se účastnil. Portugalec se postupně stal nejlepším střelcem v historii evropských šampionátů a letos přidal jedinou asistenci, která ho dostala na dělené 1. místo i v počtu asistencí.

Publikováno

dne

Cristiano Ronaldo odehrál nejspíše své poslední EURO v kariéře. Zavzpomínejte si tak s námi na každý z rekordních 6 turnajů, kterých se účastnil. Portugalec se postupně stal nejlepším střelcem v historii evropských šampionátů a letos přidal jedinou asistenci, která ho dostala na dělené 1. místo i v počtu asistencí.

EURO 2004 – Turnaj se slzami na konci

19letý Ronaldo debutoval na mezinárodním turnaji v domácím prostředí. Portugalsko hostilo EURO a nechybělo mnoho, aby ho vyhrálo. V úvodním zápase Cristiano naskočil až do 2. poločasu proti Řecku, dokázal se prosadit v nastaveném čase. Bohužel to však na výhru nestačilo a Portugalsko prohrálo 1:2.

Ronaldo sehrál klíčovou roli v semifinále proti Nizozemsku. Portugalsko zvítězilo 2:1 a 19letý mladík portugalské reprezentace si připsal gól i asistenci a pomohl své zemi do historického finále. Ani napodruhé však domácí výběr neporazil Řecko, které tak mohlo slavit celkové vítězství.

EURO 2008 – Portugalsko v přestavbě

Po vítězství Premier League a Ligy mistrů s Manchesterem United přijel Ronaldo na EURO ve vynikající formě. Pro Portugalce šlo po dlouhé době o první turnaj bez Luise Figa a dalších hráčů, kteří skončili po MS v Německu. Zápas s Českem mají před očima asi všichni. Portugalsko zvládlo úvodní duel s Tureckem a výhrou by si zajistilo postup ze skupiny. Zápas skončil výsledkem 1:3 a hvězdný Portugalec si připsal gól i asistenci. Stopku nabitému týmu vystavilo už čtvrtfinále, ve kterém Německo zvítězilo 3:2.

EURO 2012 – Rok prokletý penaltami

Portugalci byli blízko vyřazení už v základní skupině. Po úvodní prohře s Německem přišla pouze remíza s Dánskem a zdálo se být hotovo. V posledním skupinovém zápase navíc Nizozemci vedli 1:0, v tento moment se však probral právě Ronaldo, vstřelil 2 góly, otočil zápas a poslal Portugalce do čtvrtfinále.

Ve čtvrtfinále přišel opět střet s Českem a Ronaldo vstřelil jediný gól zápasu. Naděje na titul Portugalcům zmařil až penaltový rozstřel v semifinále se Španělskem. Pro Cristiana to bylo druhé vypadnutí po penaltách během několika měsíců. Real Madrid předtím vypadl po penaltách v semifinále Ligy mistrů s Bayernem Mnichov.

EURO 2016 – Ronaldo se s Portugalskem dočkal úspěchu

Jen 3 remízy po základní skupině, postup z 3. místa, doslova s odřenýma ušima. Proti Maďarsku v posledním skupinovém duelu Portugalsko 2x prohrávalo a Ronaldo 2 góly a asistencí musel hasit pohromu v podobě nepostupu ze skupiny.

Výhra nepřišla ani v osmifinále, Portugalci zvítězili proti Chorvatsku až v prodloužení zásluhou Ricarda Quaresmy. Ve čtvrtfinále přišlo Polsko a opět penaltový rozstřel, tentokrát však tým kolem Ronalda penalty zvládl a postoupil už do semifinále.

V semifinále čekal na Ronalda souboj s Garethem Balem, spoluhráčem z Realu Madrid. Už po 30 minutách byl duel téměř rozhodnutý, jelikož se prosadil Ronaldo, který poté ještě asistoval na gól Nanimu. První výhra na turnaji přišla až v semifinále. Finále bylo pro Ronalda plné emocí, ve 25. minutě musel kvůli zranění kolene střídat. Vítězství trefil ve 109. minutě Eder. Ronaldo se přeci jen dočkal mezinárodní trofeje.

EURO 2021 – Nejlepší turnaj v kariéře

Portugalsko se opět pro jednou dostalo do skupiny smrti. Výhra s Maďarskem, prohra s Německem a remíza s Francií znamenaly postup do osmifinále. Už po skupině měl Ronaldo na kontě 5 branek a asistenci. Z hlediska osobního úspěchu šlo o jeho nejlepší EURO v kariéře. Hořké však bylo brzké vypadnutí v osmifinále s Belgií výsledkem 0:1. V tento moment se mnozí fanoušci domnívali, že šlo o Ronaldův poslední turnaj na evropské scéně.

EURO 2024 – Poslední evropský turnaj

Úvodní výhra proti českému týmu přišla až v samém závěru, navíc se více mluvilo o chování Ronalda než o zápase jako takovém. Výhra proti Turecku zajistila portugalskému týmu jistý postup. Obměněná sestava nestačila na Gruzii, ani 39letý Ronaldo nenesl své střídání dobře. V osmifinále proti Slovinsku neproměnil Ronaldo v prodloužení penaltu, topil se v slzách, které však vystřídal úsměv po penaltovém rozstřelu, ve kterém Diogo Costa chytl všechny 3 penalty soupeře.

Poslední duel Ronalda na evropských turnajích se uskutečnil 5. července. Portugalsko mělo na konci prodloužení ohromnou šanci, kterou ale Nuno Mendes nevyužil. V penaltovém rozstřelu neproměnil pouze Joao Felix a Francie tak postoupila do semifinále, aniž by na turnaji dala gól ze hry. Ronaldo poprvé v kariéře nedal na vrcholném turnaji gól. Po zápase portugalský kapitán utěšoval dojatého Pepeho, který taktéž hrál na Euru naposledy.

Zdroj: EURO

Reklama

Oblíbené