Spojte se s námi


Fotbal

Nizozemci otočili duel s Tureckem během pěti minut a zahrají si s Anglií o finále. Rozhodl Gakpo

Posledním účastníkem semifinálových bojů na evropském šampionátu budou Nizozemci. Favorit sice s Turky prohrával, ale díky de Vrijovi a Gakpovi zápas Oranjes otočili na 2:1 a mohou se těšit na souboj o finále proti Anglii.

Publikováno

dne

Posledním účastníkem semifinálových bojů na evropském šampionátu budou Nizozemci. Favorit sice s Turky prohrával, ale díky de Vrijovi a Gakpovi zápas Oranjes otočili na 2:1 a mohou se těšit na souboj o finále proti Anglii.

Bonus 500 Kč ZDARMA během celého EURO 2024

Vsaď teď
18+ Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost.

Poslední čtvrtfinálový zápas proti sobě postavil osudové týmy české reprezentace. Proti Nizozemsku se nám tradičně daří, na posledním Euru jsme přes Oranjes postoupili do čtvrtfinále. Turecko naši pouť turnajem naopak už třikrát utnulo.

Na turecké straně nemohl nastoupit kvůli disciplinárnímu trestu Merih Demiral, pro žluté karty zase Kokcu a Yüksek. Ronald Koeman naopak postavil na vlas stejnou sestavu jako při osmifinálové výhře Nizozemí proti Rumunsku (3:0).

Hned po pětasedmdesáti vteřinách zahrozil Memphis Depay, který se prokličkoval do vápna, ale střílel vysoko nad. Hráči v oranžovém měli na berlínském hřišti více ze hry, šance měli Gakpo i Bergwijn. Turci se osmělili až v desáté minutě, ale Yildize zastavil van Dijk.

Do vedení se Turci dostali po rohovém kopu

Po půlhodině hry ztratil Reijnders zbytečně balón a Turci šli do nebezpečného brejku. Výsledkem ovšem byla pouze žlutá karta pro Simonse. O chvíli později vyzkoušel pozornost Verbruggena Yildiz. Turci v druhé části úvodního dějství hru vyrovnali.

Výsledkem byla vedoucí branka svěřenců italského kouče Vincenza Montelly. Po rohovém kopu se k míči dostal Arda Güler, na jehož precizní centr vystoupal Samet Akaydin a prudkou hlavičkou prostřelil Verbruggena – 1:0.

Oranjes chyběl lepší pohyb a o poločase tak musel Koeman zvýšit hlas. Na hřiště navíc poslal čerstvou sílu v podobě Wouta Weghorsta, v kabinách zůstal nevýrazný Bergwijn. Forvard Hoffenheimu po pěti minutách na hřišti servíroval hlavou míč na Depaye, ten na něj nedosáhl.

Nizozemci otočili během pěti minut

Na druhé straně kopal z dobré pozice trestný kop Arda Güler a jeho krásně točená rána skončila na tyči. Yildizovu střelu zpoza velkého vápna pro změnu zastavil Verbruggen. Turci se v této části zápasu prezentovali jako lepší tým, ale udeřili paradoxně Nizozemci.

Na krátko rozehraný rohový kop se dostal k Depayovi a ten ho na milimetr přesně posadil na hlavu Stefana de Vrije, Mert Gunok neměl nejmenší šanci. O pouhých pět minut slavili Nizozemci znova. Přihrávku Dumfriese dotlačil do brány Gakpo.

Závěrečný turecký tlak Oranjes díky skvělému Verbruggenovi ustáli. Semifinálovým soupeřem Nizozemců bude Anglie, která prolomila penaltové prokletí a postoupila přes Švýcarsko. Zápas se uskuteční ve středu večer v Dortmundu.

Zdroj: ČT Sport, UEFA.com

Reklama

Oblíbené