Spojte se s námi


Ostatní

Před deseti lety lvice z Fulneku Petra Kvitová ovládla podruhé Wimbledon

Petra Kvitová se před deseti lety dočkala druhého wimbledonského titulu. Tím potvrdila, že patří jednoznačně mezi nejlepší české hráčky v tenisové historii, ale i na celém okruhu WTA.

Publikováno

dne

Petra Kvitová se před deseti lety dočkala druhého wimbledonského titulu. Tím potvrdila, že patří jednoznačně mezi nejlepší české hráčky v tenisové historii, ale i na celém okruhu WTA.

  • V roce 2014 Kvitová po druhé ovládla Wimbledon
  • Životní sezona 2011
  • Již je legendou mezi českými hráčkami

Dnes tomu je přesně 10 let, co Petra Kvitová v roce 2014 po třech letech opět opanovala milovaný Wimbledon. Ve finále se utkala s Kanaďankou Eugenii Bouchardovou. Ze strany české lvice se jednalo o jednoznačnou záležitost.

Na kurtu se moc dlouho nezdržela a po vítězství 6:3, 6:0. slavila již druhý wimbledonský triumf. Kvitová tak vstoupila do historie jako teprve druhá česká tenistka, které se to podařilo. Rekord drží Martina Navrátilová s devíti triumfy, tak ovšem po emigraci své tituly získávala pod hlavičkou USA.

Od roku 2014 na další grandslamový titul však již nedosáhla. Nejblíže tomu byla v roce 2019, kdy ve finále Australian Open podlehla ve třech setech Japonce Naomi Ósakaové.

Životní sezona 2011 a jen těsně pod vrcholem

V roce 2011 zažila Kvitová nejlepší rok své kariéry. Na začátku roku ovládla turnaj v Brisbane. Poté opanovala turnaj v Paříži. Poté, co ovládla i turnaj v Madridu se stala první českou hráčkou od roku 2007, co se dostala do top 10 žebříčku WTA.

Její skvělá forma gradovala právě na trávě. Nejprve v Eastbourne dokráčela až do finále, aby následně napsala svůj krásný příběh ve Wimbledonu. Tam rovněž dokráčela až do finále a poradila si zde s Ruskou Marii Šarapovovou 6:3,6:4. Slavila tak zisk první grandslamového titulu v kariéře.

V říjnu, kdy již měla jistotu premiérové účasti na Turnaji mistryň, ovládla turnaj v Linci. 6. titul v sezoně vybojovala právě na podniku pro 8 nejlepších tenistek sezony, když ve finále zdolala Viktorii Azarenkovou. Tento úspěch ji katapultoval na 2. místě žebříčku WTA s minimální odstupem na Carolinu Wozniackou.

Za tuto sezonu ji WTA i ITF vyhlásilo nejlepší hráčkou sezony. Následující rok měla několik šancí stát se světovou jedničkou, ovšem vždy k tomu chyběl malý krůček. Na nejvyšší stupínek nikdy nevystoupala, tak jak se to povedlo Karolíně Plíškové.

V roce 2016 čelila i nepříjemnému přepadení ve svém bytě v Prostějově. Ovšem česká Lvice se z toho brzy oklepala a vrátila se ještě silnější. Ve Fulneku má již svou vlastní síň slávy. A v roce 2024 oznámila, že je těhotná. Kariéru doposud neuzavřela.

Z českého hlediska se po Martině Navrátilové a Haně Mandlíkové jedná o nejlepší českou tenistku současnosti, která na okruhu WTA vybojovala celkem 31 titulů.

Má ve své sbírce i bronzovou olympijskou medaili z dvouhry v roce 2016 a za kariéru vyhrála více než 600 utkání. Petra Kvitová patří bezesporu mezi nejlepší tenistky tohoto tisíciletí a bude po konci kariéry jistě uvedena do síně slávy WTA.

Zdroj: WTA, Petra Kvitová, Wimbledon

Reklama

Oblíbené