Spojte se s námi


Tenis

Neznámý a podceňovaný. Paul vyhlíží finále v Queens Clubu a jde nekompromisně za svým cílem

Mnoho sportovních fanoušků jeho jméno ani nezná. Přesto jeho příběh patří mezi ty nejzajímavější na okruhu ATP. Američan Tommy Paul má v této chvíli na dosah zatím největší triumf své kariéry.

Publikováno

dne

Mnoho sportovních fanoušků jeho jméno ani nezná. Přesto jeho příběh patří mezi ty nejzajímavější na okruhu ATP. Američan Tommy Paul má v této chvíli na dosah zatím největší triumf své kariéry.

Neznámý Paul

Pokud se o tenis zajímáte pouze letmo, asi jeho jméno vůbec neznáte. Ale ani pro velké fanoušky bílého sportu obvykle nepatří mezi hráče, které si vybaví jako první.

Přesto, nebo možná právě proto, stojí Tommy Paul určitě za pozornost. V žebříčku ATP mu patří třináctá pozice. V jeho okolí najdete hráče jako je Řek Tsitsipas nebo Dán Rune. Jejich jména vám zřejmě přijdou známější.

Paulova cesta na vrchol je totiž opravdu poměrně nenápadná. Sedmadvacetiletý tenista ale přidává na obrátkách a letos začíná být obtížné nevšimnout si jej.

Rok růstu

Letošní sezona je pro Paula velkým povzbuzením. V Dallasu získal na tvrdém povrchu svúj druhý titul kariéry. K tomu přidal finále v Delray Beach.

Rodák z New Jersey ale perfektně zaválel také na antuce. Vždyť na začátku května postoupil až do semifinále Masters v Římě. S tím nikdo nepočítal.

Tenista, který zbožňuje sledování svého sportu i na obrazovce, se umí poučit. Přiznává se k tomu, že zejména během svých turnajů se věnuje klasickým duelům Edberga, Henmana nebo Federera.

A ze všeho nejvíce studuje jednu součást hry. Tou je přechod na síť. V tom vidí Paul těžiště svého potenciálního úspěchu. A ten přichází. Už pouze hodiny zbývají do vrcholu kariéry hráče, který tenisově vyrůstal na kurtech v Severní Karolíně.

Finále v Queens Clubu

Kromě Wimbledonu už na okruhu nic prestižnějšího nenajdete. Londýnský Queens Club je obvyklou generálkou pro ty nejlepší hráče.

Loni tady triumfoval Carlos Alcaraz. Toho letos sklidila z cesty domácí naděje Draper. Ovšem k vytouženému triumfu Brita tady letos nedojde.   

Ve čtvrtfinále totiž potkal Paula a mezi čtyři nejlepší hráče v Londýně se nakonec probil právě on. A ani semifinále pro něj nebylo konečnou stanicí.

Před soubojem o postup do finále Paul nepotřeboval ani televizní obrazovku. K přípravě na zápas s krajanem Kordou mu stačila vlastní paměť. O týden dříve s ním totiž prohrál v nizozemském ´s Hertogenboschi.

V sobotu ale vše dopadlo naopak. Paul po setech 6:4, 7:6 postoupil do svého největšího finále kariéry.

O titul z Queens Clubu si Paul zahraje s Italem Musettim. Američan má na dosah svůj první titul na trávě a největší v dosavadní kariéře. Zároveň se může stát americkou tenisovou jedničkou.

Uvidíme, co vše se po finálovém duelu změní. Už teď se ale zdá být jasné, že Paul bude přece jenom známějším a méně podceňovaným hráčem.

Zdroj: ATP, BNP Paribas Open, X

Reklama

Oblíbené