Spojte se s námi


Fotbal

Španělsko ve skupině smrti jasně porazilo Chorvaty. Yamal se stal nejmladším hráčem v historii Eura

Sobotní zápas mezi Španělskem a Chorvatskem na berlínském olympijském stadionu zahájil boje ve skupině smrti letošního Eura. Už v prvním poločase Španělé rozhodli o své jasné výhře 3:0, na níž se gólově podíleli Morata, Ruiz a Carvajal.

Publikováno

dne

Sobotní zápas mezi Španělskem a Chorvatskem na berlínském olympijském stadionu zahájil boje ve skupině smrti letošního Eura. Už v prvním poločase Španělé rozhodli o své jasné výhře 3:0, na níž se gólově podíleli Morata, Ruiz a Carvajal.

350 Kč zdarma s promo kódem: BIGPROMOCZ

dalších 3000Kč za vklad + free spiny

VYUŽÍT PROMO KÓD
18+ Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost.

Úvodní, avšak nepříliš důraznou přízemní střelu na bránu vyslal v sedmé minutě Morata. Přihrával mu mimochodem Lamine Yamal, jenž se v necelých sedmnácti letech stal nejmladším hráčem v historii, který nastoupil do utkání mistrovství Evropy ve fotbale.

Ve 22. minutě na druhé straně hlavičkoval Budimir, ale netrefil bránu. O sedm minut později se už skóre měnilo, když Álvaro Morata svoji další šanci už tváří v tvář brankáři zužitkoval. Důležitou asistencí povedenou průnikovou přihrávkou mu k tomu pomohl Ruiz.

Ve 31. minutě mohl vyrovnat Kovačić, ale soupeřova gólmana nepřekonal. Nevyužitou příležitost Španělé vzápětí potrestali, protože se prosadil v předchozím případě asistující Fabián Ruiz. Po dvou kličkách poslal míč po zemi mimo dosah Dominika Livakoviće.

Rovněž po této inkasované brance Chorvaté promarnili zajímavou možnost. Unai Simón nejprve zakročil proti zakončení Brozoviće, Majer následně dorážel do boční sítě. Ve 41. minutě potom Gvardiolův nástřel neusměrnil u zadní tyče do brány Budimir, jelikož balon vůbec nezasáhl.

Španělsko dalo v nastaveném čase ještě gól do šatny. Na 3:0 zvýšil Dani Carvajal poté, co si do malého vápna naběhl na vydařený Yamalův centr zprava. Navzdory nepříznivému vývoji duelu nedošlo o přestávce v chorvatských řadách ke střídání.

V 52. minutě nebyl Yamal daleko od toho, aby se stal i historicky nejmladším střelcem na Euru. Jeho ránu k levé tyči však Livaković vystihl. Chorvatsko brzy nato vytvořilo závar v soupeřově vápně, ale Stanišićově úderu do španělské svatyně zabránil na poslední chvíli Cucurella.

Mezi všemi změnami v základních sestavách v průběhu druhé půle stojí za zmínku mimo jiné odstoupení kapitána mužstva z Pyrenejského poloostrova Moraty, který se zřejmě zranil. V příštích dnech tedy uvidíme, jak vážné jeho zdravotní problémy jsou. Na trávníku ho v 67. minutě nahradil Mikel Oyarzabal.

La Roja si dlouho poměrně v klidu hlídala tříbrankový náskok a ustála i kritické okamžiky přibližně deset minut před koncem. Simón totiž zaváhal v rozehrávce a Rodri fauloval v pokutovém území Petkoviće.

Ten sice nařízenou penaltu neproměnil, ale po úspěšném zákroku gólmana míč za brankovou čáru mezi tři tyče přece jen dopravil. Jenže sudí za pomoci VARu snižující trefu nakonec neuznal, protože někteří ze zbylých Chorvatů, včetně přihrávajícího Perišiće, vběhli do šestnáctky předčasně.

Zbytek utkání se už spíše jen dohrával, takže Španělé vstoupili evropského šampionátu jednoznačným vítězstvím. Ve večerním střetnutí v rámci kvalitně obsazené základní skupiny B se utkají Italové s Albánci.

Zdroj: UEFA

Reklama

Oblíbené