Spojte se s námi


Bundesliga

Velká výzva. Bývalý hráč Realu Madrid ve 35 letech bude koučovat Dortmund, i když má jen minimum zkušeností: Splněný sen!

Psal se rok 2011. Borussia Dortmund tehdy prodávala jeden ze svých klenotů do Realu Madrid. Ten ale nikdy svůj potenciál dokonale nenaplnil. Přesto za sebou má solidní hráčskou kariéru a nyní mu startuje naplno ta trenérská. Zkušenosti má, ale minimální. Ve 35 letech se stává Nuri Sahin novým koučem BVB.

Publikováno

dne

Psal se rok 2011. Borussia Dortmund tehdy prodávala jeden ze svých klenotů do Realu Madrid. Ten ale nikdy svůj potenciál dokonale nenaplnil. Přesto za sebou má solidní hráčskou kariéru a nyní mu startuje naplno ta trenérská. Zkušenosti má, ale minimální. Ve 35 letech se stává Nuri Sahin novým koučem BVB.

Vsaďte si s bonusem a získejte 500 Kč zdarma

Vsadit si
18+ Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost.

Borussia Dortmund, Feyenoord Rotterdam, Real Madrid, Liverpool, Werder Brémy či Antalyaspor. Nuri Sahin za sebou má slušný hráčský životopis, třebaže se od jeho kariéry čekalo o něco víc. Problém mu dělala hlavně různá zranění.

Stal se však španělským šampionem, s BVB vyhrál jako hráč dva německé Superpoháry, jednou Bundesligu a jednou DFB-Pokal, radoval se i z výhry v Nizozemském poháru. Navzdory všem zdravotním patáliím slušná vizitka.

Svou kariéru ukončil ve 33 letech a hned se vrhl na trenérské řemeslo. V tureckém Antalyasporu měl na starosti nejen post hlavního trenéra, ale i sportovního ředitele. V nejvyšší turecké lize. Nelehká úloha. Dokázal se s ní ale popasovat.

Na začátku roku 2024 se ale vrátil do Borussie. Dortmund jej angažoval jako asistenta trenéra Edina Terziče, který dovedl klub do finále Ligy mistrů. Terzič ale podal žádost o rezignaci, která byla přijata. Jeho nástupcem se stává právě Sahin. Ve 35 letech.

Vést Dortmund jako splněný sen

Pro Nuriho Sahina je vést Borussii Dortmund ohromná kariérní výzva. Ze strany klubu je to zase obrovský risk. Nicméně už jako hráč vyčníval bývalý turecký reprezentant svou inteligencí. Skvěle četl hru, což se mu bude nyní hodit.

„Jsem nadšen, že mi byla svěřena tato pocta a odpovědnost, a že můžu vést Dortmund. Znamená to pro mě celý svět. S klubem i městem jsem silně spojen. Trénovat BVB není něco, co se děje automaticky. Posledních pár let jsem ale dělal vše proto, abych se stal dobrým trenérem a abych si mohl tento sen někdy splnit. Teď se mi tato příležitost naskytla,“ vyjádřil se pro klubový web.

Během svého půlroku v roli asistenta měl prý velkou volnost, aby poznal celý klub. Edin Terzič mu dle jeho slov otevřel dveře ode všeho. Měl přístup k analýzám, datům, ke všemu.

O trenérství začal přemýšlet v roce 2015, když se nepříjemně zranil: „Změnilo mi to život. Zapálila se ve mně vášeň stát se trenérem. Inspirovali mě k tomu i trenéři, s nimiž jsem spolupracoval. Uvědomil jsem si, že to je cesta, kterou chci jít. Nemyslel jsem, že po hráčské kariéře budu mít znovu někdy takovou vášeň, ale jsem nadšený.“

Jeho cíl je jasný. Chce, aby Dortmund předváděl atraktivní, ofenzivní a dominantní fotbal. Chce, aby hráči byli ochotní trpět, aby byli jednotní, dřeli, ale aby v týmu byla taková atmosféra, že nebude chybět ani smích.

„Držení míče je sice skvělé, ale k výhře vám to nepomůže. Musíme i bránit. Musíme vždy dát o gól víc než soupeř. Chci, aby fotbal, jímž se budeme prezentovat, pasoval do tohoto města. BVB a město Dortmund něco představují a chci, aby každý domácí zápas bylo jasné, že hraje Borussia Dortmund,“ nechal se slyšet Sahin.

Zdroj: Borussia Dortmund, Transfermarkt

Reklama

Oblíbené