Spojte se s námi


Fotbal

Nejmladší hráči v nominaci na EURO. Skupina B a v ní šestnáctiletý objev Barcelony

Kromě zkušených hráčů se do konečné nominace pro šampionát dostala také řada mladíků. Jak jsou na tom vůbec ti nejmladší v základní skupině B?

Publikováno

dne

Kromě zkušených hráčů se do konečné nominace pro šampionát dostala také řada mladíků. Jak jsou na tom vůbec ti nejmladší v základní skupině B?

Vsaďte si s bonusem a získejte 500 Kč zdarma

Vsadit si
18+ Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost.

Španělsko – Lamine Yamal – 16 let

Vůbec nejmladším hráčem na celém šampionátu je teprve šestnáctiletý produkt věhlasné akademie FC Barcelony – Lamine Yamal. Tohoto křídelníka si do prvního týmu vytáhl tehdejší trenér Barcelony Xavi a umožnil mu připsat si debut v nejvyšší soutěži už v jeho patnácti letech.

V uplynulém ročníku La Ligy nastřílel v sedmatřiceti zápasech osm branek, ke kterým přidal pět asistencí. Co se týče jeho reprezentační kariéry, tam se v osmadvaceti startech napříč všemi výběry prosadil už čtrnáctkrát.

Chorvatsko – Martin Baturina – 21 let

Ofenzivní záložník sice začal svou kariéru v barvách Hajduku Split, ale následně přes RNK Split zamířil do konkurenčního Dinama Záhřeb, kde působí i nyní. V prvním týmu Dinama si vybojoval pevné místo v základní sestavě a nastupoval také v Evropské konferenční lize.

Jakožto hráč Dinama Záhřeb má na kontě čtyři mistrovské tituly. Dvakrát se stal vítězem chorvatského Superpoháru a jednou se podílel také na zisku domácího poháru.

Itálie – Riccardo Calafiori – 22 let

Velkou část svojí dosavadní kariéru trávil tento obránce v barvách AS Řím. Přestupu se dočkal až v roce 2022, kdy jej do týmu získalo vedení Basileje. Ve švýcarském celku odkopal osmatřicet zápasů s bilancí jedné branky a tří asistencí.

V srpnu minulého roku se vrátil zpět do Itálie. V dresu Boloně, pátého celku Serie A, si připsal třiatřicet startů a vypracoval se do základní sestavy. Jeho cena se aktuálně odhaduje na zhruba 742 milionů korun. Podle italských médii není vyloučen ani zájem Juventusu.

Albánie – Medon Berisha – 20 let

Narodil se ve Švýcarsku, kde s fotbalem začínal. Z celku FC Bern se přesunul do známějšího Young Boys, kde prošel všemi mládežnickými výběry a převážně z pozice středního záložníka nastřílel v osmapadesáti střetnutích šestnáct branek. V roce 2022 přestoupil do italského Lecce, s kterým podepsal smlouvu do roku 2027.

Patřil do mládežnických reprezentačních výběrů Albánie, ale kvůli dočasným problémům s občanstvím se přesunul také do reprezentace Kosova, kde připsal dva starty. Poté se opět stal součástí albánské reprezentace. Za první tým si třetího června letošního roku připsal první start.

Zdroj: UEFA, Transfermarkt

Reklama

Oblíbené