Spojte se s námi


Fotbal

Čeká Českou republiku dokonalý rok? Nejblíže k němu bylo před osmadvaceti lety. Radost nám zkazili kvůli nesmyslnému pravidlu Němci

Jednou jsme k němu měli blizoučko. Dokonalý sportovní rok, kdy bychom vyhráli jak hokejový, tak fotbalový šampionát nám zkazili před dlouhými osmadvaceti lety Němci. Hostitelé letošního fotbalového Eura triumfovali díky nesmyslnému pravidlu.

Publikováno

dne

Jednou jsme k němu měli blizoučko. Dokonalý sportovní rok, kdy bychom vyhráli jak hokejový, tak fotbalový šampionát nám zkazili před dlouhými osmadvaceti lety Němci. Hostitelé letošního fotbalového Eura triumfovali díky nesmyslnému pravidlu.

Fotbal a hokej. Dva jednoznačně nejpopulárnější sporty mají v České republice výsadní postavení. Úspěchy obou reprezentací se slaví ve velkém a dlouho, bohužel ne tak často, jak bychom chtěli. Přesto už jsme do historických kronik zapsali řadu úspěchů.

Aby se ale Češi stali v jednom roce mistry světa v hokeji a vyhráli evropský či světový šampionát ve fotbale, to se ještě nikdy nestalo. Tedy vlastně jednou ano, to se ale musíme vrátit do společné česko-slovenské éry.

Dokonalý česko-slovenský rok 1976

Psal se rok 1976. V květnu nejprve slavně triumfovala hokejová parta kolem gólmana Holečka, Jiřího Holíka či kapitána Pospíšila. V červnu potom proměnil Antonín Panenka v Bělehradě svůj „vršovický dloubák“ a stali jsme se mistry Evropy ve fotbale.

Tento neuvěřitelný počin jsme mohli napodobit i jako už samostatná Česká republika. Dvacet let po dokonalém roce 76 vyhrál výběr Luďka Bukače vídeňský hokejový šampionát. Rozhodující trefu Martina Procházky si mnozí z nás pamatují.

A pak přišlo Euro, na které podle mnohých podceňovaný český výběr neměl vůbec jezdit. Dušan Uhrin vzal do Anglie řadu hráčů z české ligy a po úvodní porážce s Německem (2:0) to vypadalo na rychlý konec. Pak ovšem přišla výhra s Itálií (2:1) a remíza s Ruskem (3:3).

Radost nám vzal Oliver Bierhoff

Čtvrtfinálový postup přes Portugalsko zajistil nezapomenutelným dloubákem Karel Poborský, který následně přestoupil ze Slavie do Manchesteru United. Do finále nás pak poslala ubojovaná remíza 0:0 s Francií a penaltová rána Miroslava Kadlece.

Dovršit další dokonalý rok ale nebylo týmu Pavla Nedvěda, Jiřího Němce či Pavla Kuky dopřáno. Na proměněnou penaltu Patrika Bergera zareagoval střídající Oliver Bierhoff, aby stejný hráč rozhodl v prodloužení zlatým gólem o triumfu Němců.

Právě toto nesmyslné pravidlo, kdy se prodloužení po první vstřelené brance ihned ukončilo, bylo následně zrušeno. Doplatili jsme na něj stejně jako o osm let později v Portugalsku, kdy nás Řekové připravili o finále stříbrným gólem. To se zase nehrála druhá část prodloužení.

Letos mají hokejisté splněno. Od fotbalistů se titul samozřejmě nečeká, ale sport je přeci plný různých šíleností. A Češi jsou na ně experti…

Zdroj: Česká fotbalová reprezentace, Česká hokejová reprezentace

Reklama

Oblíbené