Spojte se s námi


Fotbal

Anglie, Francie nebo Německo? Kdo je největším favoritem mistrovství Evropy?

Mistrovství Evropy odstartuje již v pátek večer a jako vždy se můžeme těšit na souboj hvězd a toho nejlepší, co evropský fotbal nabízí. Kdo je ale největším favoritem na celkové vítězství? Na to se pojďme podrobně podívat.

Publikováno

dne

Mistrovství Evropy odstartuje již v pátek večer a jako vždy se můžeme těšit na souboj hvězd a toho nejlepší, co evropský fotbal nabízí. Kdo je ale největším favoritem na celkové vítězství? Na to se pojďme podrobně podívat.

Anglie

Největší favorit dle sázkových kanceláří. Není se čemu divit, tým okolo Bellinghama, Kanea, Fodena či Saky má ohromnou sílu a chuť konečně něco dokázat. Jenže to je právě to, Anglie EURO ještě nikdy nevyhrála a teprve na posledním turnaji došla poprvé do finále.

Celkově má Anglie jen jedinou trofej a to zlato z MS z roku 1966. Od té doby na úspěch čeká a zdá se, že evropské šampionáty jsou pro Three Lions prokleté. Trenér Gareth Southgate je navíc nesmírně kritizovaný, že s tak silným výběrem nedokáže nic vyhrát. Proto bychom toho úplně největšího favorita hledali trochu jinde.

Francie

A kde jinde, než v týmu, který za poslední čtyři šampionáty (ME či MS) došel hned třikrát do finále. Šířku kádru může Francii celá Evropa závidět, protože Didier Deschamps by mohl postavit klidně dvě až tři elitní jedenáctky.

Zároveň nedisponuje jen kvantitou, ale hlavně kvalitou. Kylian Mbappé je jedním z nejlepších útočníků světa, Olivier Giroud a Antoine Griezmann zase v reprezentaci předvádějí stabilně kvalitní výkony. V záloze i obraně je taky bohatě z čeho vybírat.

Německo

Třetím největším favoritem je nejspíš domácí Německo. To sice na posledním MS v Kataru vypadlo již ve skupině a zažívalo velkou krizi, teď se ale pomalu vrací ke své síle. Týmu ohromně pomůže návrat Toniho Kroose i Manuela Neuera.

Lehkou nevýhodou může být, že Němci nebyli tolik v zápřahu, jelikož díky pořadatelství měli účast zajištěnou a od prosince 2022 tak nehráli soutěžní zápas. Tak nabitý kádr to ale nijak zvlášť nerozhodí a vyhrát na domácí půdě bude obrovská motivace.

Portugalsko

Přidáváme ještě čtvrtý tip na vítěze, a tím je soupeř Česka ze skupiny. Co se týče jmen, má Portugalsko minimálně do útoku asi nejnašlapanější kádr ze všech. Cristiano Ronaldo, Joao Félix, Bernardo Silva, Bruno Fernandes či Rafael Leao, to je ohromná síla. K tomu i kvalitní obrana v čele s Rubenem Diasem, Joaem Cancelem, Diogo Dalotem či Nunem Mendesem.

Důvod, proč se Portugalsku nedává víc šancí, je chybějící systém. Hvězdy na papíře totiž neznamenají automaticky vítězství a na posledních šampionátech to dost skřípalo. Nový trenér Roberto Martínez ale proletěl kvalifikací bez ztráty bodu a naznačil, že udělal s týmem kus práce.

Zdroj: UEFA, Transfermarkt

Reklama

Oblíbené