Spojte se s námi


Fotbal

Černý kůň turnaje, který umí hrát jako jeden tým! Nominace Švýcarska je plná zkušených hráčů. Přetlak má kouč Yakin hlavně v brance

Klidně se mohou stát černým koněm turnaje, který mnohé překvapí. Na evropský šampionát do Německa veze kouč Yakin zkušené hráče, kteří umí hrát jako jeden tým. Největší konkurence je vidět v brance.

Publikováno

dne

Klidně se mohou stát černým koněm turnaje, který mnohé překvapí. Na evropský šampionát do Německa veze kouč Yakin zkušené hráče, kteří umí hrát jako jeden tým. Největší konkurence je vidět v brance.

Čtvrtfinalista z posledního Eura vyhlíží svou šestou účast na kontinentálním šampionátu. Tým pod vedením Murata Yakina je z převážné části složený z krajánků. Dres domácích celků oblékají pouze záložník Ardon Jashari z Lucernu a útočník Renato Steffen (Lugano).

Kouč s tureckými kořeny má doslova luxusní výběr na pozici brankáře. Jedničkou Yakin nejspíše určí pětatřicetiletého Yanna Sommera, mistra Serie A s Interem. O prostor si určitě bude říkat i finalista Ligy mistrů s Dortmundem Gregor Kobel či Yvon Mvogo z Lorientu.

Lídři týmu za sebou mají úchvatné sezony. Kapitán Granit Xhaka vyhrál s Leverkusenem Bundesligu i německý pohár, obránce Manchesteru City Manuel Akanji pro změnu získal pro svého zaměstnavatele desátý anglický titul.

Hlavní zbraní jsou zkušenosti

Nejlepším střelcem týmu je další velezkušená persona – záložník Xherdan Shaqiri z Chicaga Fire. V Německu by ale měli dávat branky spíše jiní borci. Solidní sezonu za sebou má Noah Okafor z AC Milán v Bulharsku dával zase branky Kwadwo Duah (Ludogorec Razgrad).

Kvalitních útočníků sice Švýcaři na rozdávání nemají, ale co by tento tým mohl doslova vyvážet, jsou zkušenosti. Vedle již zmíněných hráčů jsou v nominaci také stoper Newcastlu Fabian Schär nebo tvrďák Boloni Remo Freuler či Silvan Widmer (Mohuč).

Právě na základě zkušeností a faktu, že značná část týmu hraje dlouho pohromadě, mohou Švýcaři patřit mezi černé koně šampionátu. Od začátku minulého roku navíc prohráli jediný zápas (1:0 v Rumunsku). Premiérová medaile z Eura by Alpské zemi slušela.

Úvodním soupeřem Švýcarů v cestě za případným úspěchem se stanou 15. června Maďaři. Dalšími překážkami ve skupině A potom budou Skotové a domácí Němci.

Nominace Švýcarska na Mistrovství Evropy:

Brankáři:
Yann Sommer (Inter Milán)
Gregor Kobel (Dortmund)
Yvon Mvogo (Lorient)

Obránci:
Manuel Akanji (Manchester City)
Fabian Schär (Newcastle)
Nico Elvedi (Mönchengladbach)
Leonidas Stergiou (Stuttgart)
Silvan Widmer (Mohuč)
Cédric Zesiger (Wolfsburg)
Ricardo Rodriguez (FC Turín)

Záložníci:
Granit Xhaka (Leverkusen)
Denis Zakaria (Monako)
Michel Aebischer (Boloňa)
Remo Freuler (Boloňa)
Ardon Jashari (Lucern)
Fabian Rieder (Rennes)
Xherdan Shaqiri (Chicago)
Vincent Sierro (Toulouse)

Útočníci:
Noah Okafor (AC Milán)
Zeki Amdouni (Burnley)
Breel Embolo (Monako)
Dan Ndoye (Boloňa)
Renato Steffen (Lugano)
Ruben Vargas (Augsburg)
Steven Zuber (AEK Atény)
Kwadwo Duah (Ludogorec Razgrad)

Zápasy Švýcarska v základní skupině:

Maďarsko vs. Švýcarsko (15. června 15:00)
Skotsko vs. Švýcarsko (19. června 21:00)
Švýcarsko vs. Německo (23. června 21:00)

Zdroj: UEFA, Švýcarská fotbalová reprezentace

Reklama

Oblíbené