Spojte se s námi


Fotbal

Španělsku odešla zlatá generace, v Německu bude chtít La Roja uspět týmovým pojetím

Je to 12 let, co skončila nadvláda Španělska nad světovým fotbalem. Od té doby zlatá generace španělské reprezentace pomalu odešla a ta aktuální rozhodně nemá takovou kvalitu. I tak ale bude chtít La Roja v Německu uspět.

Publikováno

dne

Je to 12 let, co skončila nadvláda Španělska nad světovým fotbalem. Od té doby zlatá generace španělské reprezentace pomalu odešla a ta aktuální rozhodně nemá takovou kvalitu. I tak ale bude chtít La Roja v Německu uspět.

350 Kč zdarma s promo kódem: BIGPROMOCZ

dalších 3000Kč za vklad + free spiny

VYUŽÍT PROMO KÓD
18+ Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost.

Vítěz ME 2008, vítěz MS 2010 a vítěz ME 2012, to je zlatá generace Španělska okolo Iniesty, Xaviho, Ramose, Villy či Casillase. Jenže tihle hráči už reprezentační dres dávno neoblékají a na jejich místa naskočili noví, mladší hráči, kteří však fotbalu nedominují tolik, jako jejich předchůdci.

V kvalifikaci přišel na úvod šok, když Španělé hned ve druhém zápase podlehli výsledkem 0:2 Skotsku. Od té doby už ale všechny zápasy vyhráli a svou skupinu vyhráli se čtyřbodovým náskokem právě na Skoty.

Soupiska Španělska na EURO

Při pohledu na nominaci trenéra Luise de la Fuenteho jména rozhodně nebudí takový dojem, jako před deseti lety. Kdo nesleduje španělský fotbal podrobněji, některé hráče ani nemusí znát.

Při pohledu do branky není moc co řešit. Jedničkou bude Unai Simón, pozici dvojky zastane David Raya a třetím gólmanem bude Alex Remiro.

Na pozici pravého beka má De la Fuente k dispozici zkušeného Daniho Carvajala a Jesuse Navase, na levé straně se poté o základní sestavu popere Grimaldo a Marc Cucurella. Navrch by měl mít zřejmě bek Leverkusenu, který prožil vynikající sezónu.

Na stoperu bude zřejmě tým vést kapitán Realu Madrid Nacho, jinak jde ale zřejmě o nejslabší část sestavy. Zkušený kouč vzal do Německa stopera Realu Sociedad Robina Le Normanda, středního obránce Athleticu Daniho Viviana a také Aymerica Laporteho, který ale celou sezónu strávil v Arábii.

Velkým tématem ve Španělsku bylo vynechání talentovaného Paua Cubarsího z Barcelony. Trenér se však rozhodl pro zkušenější stopery, nejmladšímu z nich, Vivianovi, je 24 let.

Záloha jako síla

Záloha byla vždy pýchou Španělska. Vychovávat technické středopolaře je národním klenotem. Ani tentokrát tak nechybí tahoun Barcelony Pedri, jeden z klíčových hráčů Manchesteru City Rodri, dále je k dispozici Fabián, Mikel Merino, Martin Zubimendi, Álex Baena, na podhrotu poté mohou naskočit i Dani Olmo či Fermín López.

Právě střední řada by měla být největší silou týmu. Španělé se vždy snažili prosadit přes držení míče a k tomu mají dispozičně skvělé hráče i tentokrát.

A ofenzivní řada? Hrotovým útočníkem číslo jedna bude Álvaro Morata, kapitán španělské reprezentace. Záda mu bude krýt Joselu, který se do role žolíka skvěle vžil v Realu Madrid a také Ayoze Pérez.

Na krajích bude De la Fuente spoléhat na rychlé mladíky. Do základu by měli proplout Lamine Yamal a Nico Williams. Svůj prostor jistě dostane i kapitán Realu Sociedad Mikel Oyarzabal, na hřiště se dostane i Ferran Torres.

Ideální sestava

Simón
Carvajal – Nacho – Le Normand – Grimaldo
Rodri – Pedri
Olmo
Yamal – Morata – Williams

Šance Španělska na úspěch

Španělsko nemá letos tak silný tým, ovšem to nemělo ani na posledním mistrovství Evropy, kde došlo do semifinále a prohrálo až na penalty s pozdějším vítězem z Itálie.

Právě s tímto celkem se La Roja utká i ve skupině v Německu, dále vyzvou také Chorvatsko a Albánii. Španěly tak čeká velice těžká skupina, ve které se zapotí už jen při postupu.

Zdroj: Španělská fotbalová reprezentace, UEFA

Reklama

Oblíbené