Spojte se s námi


Chance Liga

Nový klenot Sparty zazářil na evropském šampionátu! Jak dlouho vydrží na Letné?

Výběr trenéra Jiřího Žiláka má za sebou poměrně vydařený evropský šampionát. Lvíčata se probojovala až do čtvrtfinále, v němž ale nestačila na Dánsko. Zazářil především Ondřej Penxa, jenž se zaznamenal dohromady čtyři trefy.

Publikováno

dne

Výběr trenéra Jiřího Žiláka má za sebou poměrně vydařený evropský šampionát. Lvíčata se probojovala až do čtvrtfinále, v němž ale nestačila na Dánsko. Zazářil především Ondřej Penxa, jenž se zaznamenal dohromady čtyři trefy.

Ondřej Penxa v aktuálním ročníku nastupuje ve Spartě v kategorii U19, ačkoliv věkově stále spadá do kategorie U17. Již tato skutečnost svědčí o obrovském potenciálu.

V právě probíhajícím ročníku zasáhl Penxa do třinácti zápasů v nejvyšší dorostenecké lize, během nichž překonal obranu soupeře v jedenácti případech. V tabulce střelců mu tak patří sedmé místo.

Nebýt dlouhého zranění, mohl dokonce s Janem Buryánem z Mladé Boleslavi soupeřit o nejlepšího střelce soutěže. Ten má momentálně na svém kontě 25 přesných zásahů, k čemuž ovšem přidal třináct žlutých a jednu červenou kartu.

Zpět ale k Penxovi. Křídelník či hrotový útočník si svými výkony vysloužil pozvánku na EURO U17. Svými výkony přispěl české reprezentaci k postupu do čtvrtfinále z prvního místa ve skupině A.

V duelu s Kyprem dostal pouze šestnáct minut, navzdory tomu se stihl prosadit. Následně tak v souboji s Ukrajinou dostal prostor na hřišti již od úvodního hvizdu a trenérovi se za důvěru odvděčil dvěma góly. V duelu se Srbskem pak naskočil do hry v 68. minutě.

Smolné čtvrtfinále s Dánskem

Ve čtvrtfinále, klíčovém utkání turnaje, pak znovu byl součástí základní sestavy. V 71. minutě souboje s Dánskem se postaral o první trefu. Jednalo se o výstavní gól, pochválit však musíme také přihrávku Adama Sosny, jenž nastupuje v mládežnických kategoriích Juventusu.

K postupu do semifinále to ale nestačilo, neboť Dánsku se v 82. minutě po nešťastném zákroku brankáře Marka Obdržálka podařilo vyrovnat. Pokutové kopy pak celek ze severu Evropy proměňoval s přehledem, naopak na druhé straně zaváhal Lukáš Moudrý.

Navzdory tomuto výsledku se rozhodně jednalo o podařený šampionát. Penxa se momentálně nachází v čele tabulky střelců, a to se čtyřmi góly společně s Moorem a Adejenughurem. Kromě skvělé produktivity ale patří mezi jeho velké přednosti také rychlost, fyzička i pracovitost pro tým.

„Ondra si prošel těžkým obdobím, kdy byl dlouho zraněný. Ale na jaře měl v lize U19 za Spartu vynikající střeleckou formu a dokázal si ji přenést i na šampionát,“ řekl v rozhovoru pro iSport trenér Jiří Žilák.

Bude velmi zajímavé sledovat, zda se Spartě nový klenot podaří udržet. Svými výkony si totiž řekl o pozornost zahraničních celků a na Letnou nepochybně nějaká nabídka dorazí.

Zdroj: iSport, X – Sparťanské Zprávy

Reklama

Oblíbené