Spojte se s námi


Hokej

Trenér Polska Kaláber: Splnil se nám velký sen. Máme dost zkušených kluků, kteří hrají dvacet sezon za seniory a neměli možnost se prezentovat na MS

Polsko na hokejovém MS není zvykem. I proto není překvapením, že je země našeho souseda jedním z hlavních favoritů na sestup z elitní soutěže. Trenér Polska Róbrt Kaláber nyní popsal pocity po postupu a vysvětlil věkový průměr týmu.

Publikováno

dne

Polsko na hokejovém MS není zvykem. I proto není překvapením, že je země našeho souseda jedním z hlavních favoritů na sestup z elitní soutěže. Trenér Polska Róbrt Kaláber nyní popsal pocity po postupu a vysvětlil věkový průměr týmu.

Polsko v minulém roce bojovalo na MS IA o postup mezi elitu. Turnaj vyhrála Velká Británie, avšak země našeho souseda pravidelně vítězila a nakonec skončila o čtyři body před Itálií.

Díky tomu si může nyní užívat turnaj, který nikdo z hráčů na soupisce ještě nezažil. Tým má za sebou už čtyři zápasy a není překvapením, že zatím neoslavil jedinou výhru. Bodoval jen v utkání s Lotyšskem, kde padl až v prodloužení.

„Nám se minulý rok splnil velký sen. Měli jsme v týmu takovou atmosféru, že každý hráč byl přesvědčený, že si jedeme do Nottinghamu pro postup mezi elitu. Máme dost zkušených kluků, kteří hrají dvacet sezon za seniory a neměli možnost se prezentovat na MS nejvyšší kategorie.

Byl to jejich sen a dnes si jej plní. Je to pro nás všechny obrovská výzva, mužstvo je zase výborně nastavené. Snažíme se být každému důstojným soupeřem, chceme potěšit naše fanoušky a těm zahraničním ukázat, že jsme se sem nedostali omylem,“ řekl Róbert Kaláber pro Livesport zprávy.

Problémem je ale to, že tým je už poměrně přestárlý. Věkový průměr je totiž kolem 30 let, což není ideální směrem k budoucnosti. Trenér ale vysvětluje, co za tím vlastně stojí a proč se s tím aktuálně nedá nic moc dělat.

„Polská liga je silná tím, že můžete mít na zápasové soupisce šestnáct cizinců. Hodně mladých se proto těžko dostává do extraligy, na druhou stranu liga má svou kvalitu, což odpovídá i tomu, jak se momentálně prezentujeme. Kdyby byla slabá, tak nemůžeme hrát na MS s takovými soupeři.

Mladé útočníky ještě v polské lize dokážeme zapracovat, trenéři nemají takový strach dát jim šanci. Horší je to v brance a obraně. Proto máme vzadu nejmladšího hráče, kterému teď bude třicet. V polské lize hrají jen dva beci přesilovky. To je jeden z důvodů, proč nám nejdou.

Rád pracuju s mladými hráči, ale nemáme je kde brát. Nemají zkušenosti a když je postavíte na MS, tak to nemají jak zvládnout. Potřebují herní praxi a zkušenosti. Takže určitě to nebyl záměr, vzali jsme nejlepší hráče, abychom měli co největší šanci udržet se mezi elitou,“ dodal.

Zdroj: Livesport zprávy

Reklama

Oblíbené