Spojte se s námi


Basketbal

Nikola Jokič opět zvolen nejužitečnějším hráčem, vyrovnal tím legendy NBA

Srbský basketbalista Nikola Jokič z Denver Nuggets byl potřetí během posledních čtyř let zvolen nejlepším basketbalistou sezony. V hlasování za sebou nechal Shai-Gilgeouse Alexandera z Oklahomy a Luku Dončiče z Dallasu.

Publikováno

dne

Srbský basketbalista Nikola Jokič z Denver Nuggets byl potřetí během posledních čtyř let zvolen nejlepším basketbalistou sezony. V hlasování za sebou nechal Shai-Gilgeouse Alexandera z Oklahomy a Luku Dončiče z Dallasu.

Jokič opět králem

Nikola Jokič navázal na triumfy z let 2020-21 a 2021-22, v loňské sezoně skončil v hlasování na druhé pozici za Joelem Embiidem, jehož letos z boje o trofeje vyřadilo zranění. Srbský basketbalista přitom v loňské sezoně dovedl celek Denver Nuggets k premiérovému titulu v historii klubu, přičemž byl zvolen MVP finálové série.

V letošním ročníku v základní části střílel v průměru 26,4 bodu na zápas a může se pyšnit i 12,4 doskoky a 9 asistencemi. Jako jediný hráč se v těchto statistikách držel mezi nejlepší desítkou. Navíc se po více než 60 letech stal teprve druhým hráčem historie, co během sezony zaznamenal alespoň 2 000 bodů, 900 doskoků a 700 nahrávek.

Takový počin se povedl pouze Oscarovi Robertsonovi v sezoně 1961-62. Dále byl v lize druhým nejlepším hráčem v double-doublech (68) i triple-doublech (25), přičemž alespoň 10 triple-doublů zvládl již v 7 sezonách po sobě, což je rekord NBA. Taktéž disponoval 58,3% úspěšností střelby z pole, což je 10. nejlepší výsledek ze všech hráčů. Celek Denveru pak dovedl s bilancí 57-25 na druhé místo v Západní konferenci.

Kanaďan Shai-Gilgeous Alexander obsadil s průměrem 30,1 bodu na utkání třetí místo v tabulce střelců, dále měl 5,5 doskoku a 6,2 asistencí. Slovinec Luka Dončič tak poprvé v kariéře získal v NBA střeleckou korunu s průměrem 33,9 bodu, navíc měl i 9,8 asistencí a 9,2 doskoku na zápas, přesto skončil v hlasování až na třetí příčce.

Jokič ovládl pořadí ziskem 926 bodů. Druhý Alexander obdržel 640 a Dončič 566 hlasů. Navíc dominanci cizinců v NBA podtrhl 4. místem Řek Jannis Adetokunbo se 196 hlasy. Americký hráč toto ocenění obdržel naposledy v roce 2018, a to zásluhou Jamese Hardena.

Jokič vyrovnal legendy

Nikola Jokič v předešlých třech sezonách o toto ocenění soupeřil s Joelem Embiidem. Tito dva hráči se v letech 2020-22 vždy umístili na prvních dvou místech. Embiid byl ještě do poloviny letošní sezony opět horkým favoritem, než jej ovšem ze hry vyřadilo zdraví. Jokič se navíc třetím prvenstvím vyrovnal legendám Mosesi Maloneovi, Magicu Johnsonovi a Larrymu Birdovi. V historickém pořadí se s nimi dělí o 4. příčku.

Vícekrát toto ocenění získal jen Lebron James a Wilt Chamberlain – 4x. 5x zvítězil Michael Jordan a Bill Russell. Rekordmanem je pak se šesti prvenstvími Kareem Abdul-Jabbar.

Zdroj: NBA

Reklama

Oblíbené