Spojte se s námi


Chance Liga

Proč by měla vyhrát titul Slavia? Je nejlepší herně i výsledkově, ale rozhodit ji mohou zranění či menší krize

Publikováno

dne

V rámci třídílné série se zaměřím na tři největší české kluby – Viktorii Plzeň a pražská „S“ – a rozeberu, proč by měl titul vyhrát právě vybraný celek. Zároveň ale poukážu, z jakého důvodu by měl v závěru soutěže slavit jeden z jeho rivalů. V prvním článku jsem si posvítil na mistra minulé sezony české ligy, čili západočeskou Plzeň, dnes pokračuji vicemistrem, pražskou Slavií.

Zdroj: slavia.cz

„Sešívaní“ si před sezonou stanovili jasný cíl – titul. Předseda představenstva Jaroslav Tvrdík se na Twitteru dokonce zavázal, že pokud Slavia nezvedne na konci ročníku trofej nad hlavu, své místo opustí. Ani hráči při různých předsezónních rozhovorech nekličkovali a jasně pustili do světa, že nic jiného než titul neberou. Své plány plní již od prvního kola, kdy vyhráli na hřišti Olomouce 3:0. Dosud zaváhali pouze na Spartě (2:2), s Jabloncem (0:2) a v Ostravě (1:2).

Na své dva největší konkurenty mají pohodlný náskok čtyř, respektive devíti bodů. To je základní předpoklad, proč se nejvíce věří právě Slavii. Ovšem na rozdíl od Plzně jsou výsledky podpořeny kvalitní hrou. „Sešívaní“ své soupeře přehrávají a ani jednou se svěřencům trenéra Jindřicha Trpišovského nestalo, že by polevili v koncentraci ve chvíli, kdy vedou o dva a více branek. Kromě herních dovedností je nejlepší také ve statistikách gólů – vstřelila jich čtyřiačtyřicet, což je nejvíce v lize za posledních šest let, a zároveň málo branek inkasuje. Za prvních šestnáct kol gólman Ondřej Kolář lovil míč ze sítě ve dvanácti případech, což je společně se Spartou nejmenší číslo v lize.

Prakticky celá fotbalová veřejnost byla přesvědčena, že defenzivní záložník Tomáš Souček, naprosto stěžejní muž sestavy, v zimě odejde do zahraničí. Dohoda však zní, že minimálně do léta a případně i na kvalifikace o Ligu mistrů zůstane v Edenu. Stejně tak podepsal novou smlouvu Miroslav Stoch, důležitý křídelník. Poté se spekuluje pouze o odchodu stopera Ngadea, mimo něj je ale téměř stoprocentně jisté, že Slavia neoslabí o žádného stěžejního hráče. Čili další pozitivum pro trenéra Trpišovského. Pravděpodobně též pár hráčů přijde.

Co by se muselo stát, aby přišel výsledkový i herní propad? Rozhodně budou Slavii trápit zranění, obzvlášť s narůstajícím počtem zápasů. Letos se na marodce pražského klubu vystřídali skoro všichni hráči. Kratší dobu chyběli Hušbauer, Ngadeu, Traoré, Bořil, Zmrhal, Olayinka, Deli, Škoda, Mešanovič, Pokorný, Sýkora, Coufal, po zranění se po dlouhé pauze do zátěže zapojují Van Buren, Jugas, Alvir a Hromada a sezonu již odpískal Tecl. Dosud nebyla absence kvůli zdravotním potížím tak velký problém, vždy chyběli maximálně dva důležití hráči, ovšem zápasů bude přibývat a pravděpodobnost zranění samozřejmě také. Nutno podotknout, že Slavia má široký kádr, jenž se v zimě určitě zvětší o pár členů, takže si Trpišovský bude moci vybírat z ještě více fotbalistů.

Jedním ze zimních posil by mohl být hrotový útočník. Tecl je do konce sezony zraněný, Škoda se do své staré formy ještě nedostal, pro Olayinku není hrot ideální pozice, Matoušek ještě nedozrál, aby mohl hrát v základu, a Mešanovič nemá potřebné kvality. Zatím lepšího útočníka nahrazují všichni ofenzivní hráči. Stoch si v lize připsal 10+3, Zmrhal 2+3, Hušbauer 3+6, Olayinka 3+3, Baluta 2+1. Jenže například na výkonech Plzně po zranění Krmenčíka je krásně vidět, že stabilní hrot se vždy hodí a patří mezi základní kameny týmu.

Bude zajímavé sledovat, jak si svěřenci kouče Trpišovského poradí, až přijde menší herní i výsledková krize. Doteď jim téměř vše klapalo, tým se veze na pozitivní vlně a kozí jednoho soupeře za druhým. Ovšem staré fotbalové pořekadlo říká, že pravá síla mančaftu se pozná, až se přestane dařit. Tým se poté musí více semknout a táhnout ještě více za jeden provaz. Slavia má ve svém kádru čtyři afričany, dva hráče z balkánských zemí a třeba Stoch již ukázal, že v případě sebemenší hlouposti dokáže vybouchnout a vytvořit negativní atmosféru.

Krizová situace jisto jistě nastane. Nelze v sezoně jen vyhrávat a vést se na vlně euforie. I když Slavia zatím vypadá, že je naprosto sebejistá a za titulem frčí bez jakýchkoliv problémů.

Reklama

Oblíbené