Spojte se s námi


Bundesliga

Když přišel do Frankfurtu, hrál jsem já. Teď je v Realu Madrid, nechápe Kadlec bývalého spoluhráče Joselua

Letos ve 32 letech debutoval za španělskou reprezentaci a hned skóroval, před deseti lety přitom z lavičky přihlížel, jak místo něj v dresu Eintrachtu Frankfurt hraje Václav Kadlec. Příběh útočníka Joselua baví nejen ve Španělsku.

Publikováno

dne

Letos ve 32 letech debutoval za španělskou reprezentaci a hned skóroval, před deseti lety přitom z lavičky přihlížel, jak místo něj v dresu Eintrachtu Frankfurt hraje Václav Kadlec. Příběh útočníka Joselua baví nejen ve Španělsku.

Václav Kadlec odcházel do Frankfurtu v létě 2013 po povedeném angažmá ve Spartě, na druhou stranu to byl stále jednadvacetiletý Čech bez zahraničních zkušeností. Navíc Eintracht nebyl žádný trpaslík, naopak v sezóně 2013/14 měl hrát Evropskou ligu.

I proto vedení klubu přivedlo ještě jednoho útočníka – o dva roky staršího Španěla Joselua. Ten fotbalově vyrostl v Celtě Vigo, nakoukl ale i do akademie Realu Madrid. A dva starty si připsal dokonce za A-tým, navíc s bilancí jednoho gólu i asistence.

Kadlec využil dobrého startu

Možná trochu překvapivě začal jako ofenzivní jednička český útočník. V prvních osmi zápasech čtyřikrát udeřil a dvakrát asistoval, čímž si předplatil místo v sestavě na podzimní část. Za prvních 11 kol nastoupil konkurent Joselu jen třikrát.

„Když jsem přišel do Frankfurtu, tak nehrál a nechodil ani na lavičku. Hrál jsem já, pral se s tím. Neuměl německy, ani moc anglicky, bavil se s Peruánci,“ vysvětlil Kadlec v podcastu Mimo hřiště.

Druhá polovina sezóny již byla jiná. Po sedmi kolech bez výhry se trenér rozhodl pro změnu, v prosinci začal hrát Španěl a rozjel show. V posledních 21 kolech sezóny nasázel devět gólů, dvakrát asistoval a z Kadlece byl náhradník.

Sérii neúspěchů zastavil Espanyol

Zatímco český útočník zůstal ve Frankfurtu, Joselu se vydal do Hanoveru, následně se přes Stoke City, La Coruňu, Newcastle a Alavés dostal do Espanyolu Barcelona. Jedna povedená sezóna vyjádřená 17 góly a třemi asistencemi a Joselu je po 11 letech zpět v Madridu.

A přestože mu je občas vytýkáno zahazování velkých šancí, statisticky na tom zle není. Za 25 zápasů nasázel devět branek, dvakrát asistoval a je členem španělské reprezentace. To ale nic nemění na tom, že ze začátku ve Frankfurtu kryl záda českému útočníkovi.

„Nic nenasvědčovalo, že by se měl vrátit do Realu Madrid, ale uběhlo několik let a je zpátky,“ dodal Kadlec.

Zdroj: Mimo hřiště, Transfermarkt

Reklama

Oblíbené