Spojte se s námi


Tenis

Favorité Turnaje mistrů? Spousta důvodů věřit v úspěch Sinnera

Byť se jedná o první Turnaj mistrů, na který se kvalifikoval, rozhodně by neměl patřit mezi otloukánky. Naopak. Lze vyjmenovat dost argumentů, které staví Jannika Sinnera mezi favority letošní závěrečné akce na okruhu ATP. Co hovoří naopak v jeho neprospěch? Jakou vlastnost považuje za rozhodující pro úspěch mladý Ital?

Publikováno

dne

Byť se jedná o první Turnaj mistrů, na který se kvalifikoval, rozhodně by neměl patřit mezi otloukánky. Naopak. Lze vyjmenovat dost argumentů, které staví Jannika Sinnera mezi favority letošní závěrečné akce na okruhu ATP. Co hovoří naopak v jeho neprospěch? Jakou vlastnost považuje za rozhodující pro úspěch mladý Ital?

Jannik Sinner si atmosféru Turnaje Mistrů už vyzkoušel. Před dvěma roky si tady zahrál z pozice náhradníka a proti Poláku Hurkaczovi zde taky oslavil své premiérové vítězství.

Letos si skvělými výkony zajistil plnohodnotnou účast. Získal čtyři tituly na třech různých kontinentech a drží si čtvrtou pozici na žebříčku ATP.

A jeho forma graduje v pravý okamžik. Vždyť z posledních čtrnácti zápasů prohrál jediný. Svého přemožitele z Šanghaje, Američana Sheltona, na turínském Nitto ATP Finals rozhodně nepotká.

Naopak proti potenciálním soupeřům v Turíně má bilanci perfektní. V posledních týdnech porazil Alcaraze, Rubljova i Medveděva. Toho dokonce dvakrát.

Ital se samozřejmě může spolehnout na podporu domácích fanoušků. Dvaadvacetiletý tenista se bude snažit předvést to nejlepší, aby je nezklamal.

Sebevědomí a odvaha

Podle italského tenisty je velmi důležité sebevědomí, ale to nepřichází samo od sebe. Roste s tím, jak vyhráváte. Důležitý ovšem není pouze počet výher, ale také to, koho porážíte.

Ano, styl některých hráčů vám vyhovuje více, ale to hlavní je ve vás. „I pokud máte kladnou bilanci vzájemných zápasů, musíte být skutečně odvážný v každém momentu,“ dodává pro web ATP.

A připomeňme, že právě zmíněné trumfy má letos čtyřnásobný šampion na své straně. Kromě skvělé bilance z poslední doby se může jako jediný účastník pochlubit pozitivním skóre proti Španělu Alcarazovi.

Trocha skepse

Můžeme namítnout, že Sinner je příliš mladým tenistou na takový počin, jako je triumf na Turnaji mistrů. V seznamu dřívějších vítězů ale nalezneme hned devět mladších vítězů. Mimochodem, hned tři z této skupiny si zahrají v Turíně i letos. Vedle Djokoviče je to Zverev a Tsitsipas. Všichni triumfovali ve svých jednadvaceti.

Také je potřeba přiznat, že na nejcennějších akcích roku, grandslamových turnajích, zatím díru do světa neudělal. Nejvyšší hodnotu má v tomto směru Italův postup do letošního semifinále Wimbledonu. Ani toto ovšem není nutné pravidlo pro úspěch na prestižní závěrečné akci sezony.

Závěrem …

Argumenty ve prospěch Sinnera jednoznačně převažují nad zápory. Domácí prostředí ve spojení s jeho formou dělají z Itala jasného adepta na postup do semifinále. Minimálně.

Zdroj: ATP, X

Reklama

Oblíbené