Spojte se s námi


Premier League

Preview: V ptačím souboji se utká Newcastle s Brightonem. Podaří se Strakám poprvé v sezoně získat tři body?

Publikováno

dne

V rámci devátého kola Premier League nás čeká souboj Strak proti Rackům. Trápící se Newcastle v této sezoně ještě nedokázal zvítězit a nachází se po osmi kolech na předposledním místě se dvěma body. Brighton je na tom o něco lépe a s osmi body okupuje třináctou příčku v tabulce. Který z celků bude po sobotním utkání tím šťastnějším?

Zatímco Brighton může být v rámci mezí s prozatímním vývojem sezony spokojený, ačkoliv rozhodně nejsou také v ideální formě, tak Newcastle má před sebou složitý úkol. Stále se v médiích mluví o tom, že bude odvolán kouč Rafael Benítez, pokud se jim nepodaří vyhrát v dalším utkáním, případně se mluví o prodeji klubu a o tom, jak majitel klub neustále rozkrádá. Mluvilo se už i o sporech v týmu, ačkoliv to nebude nejspíše pravdivé. Ale hlavně, Newcastlu se vůbec nepodařil začátek sezony a přestože měl složitý los, tak se zkrátka čekalo, že po osmi kolech se klub bude nacházet trochu jinde než v sestupovém pásmu.

Vždyť z celkových devíti soutěžních utkání odcházely Straky hned 7x jakožto poražený tým a jen dvakrát se jim podařilo uhrát remízu a to navíc na půdě Cardiffu a Crystal Palace. V posledních pěti utkáních to pak také není žádná sláva. Po vyřazení z FA Cupu od druholigového Nottinghamu totiž Newcastle padl 2-1 na půdě Manchesteru City, doma rovněž 2-1 s Arsenalem, následovala již zmiňovaná remíza 0-0 na půdě Crystal Palace a poté další dvě porážky.

Nejdříve si po výhře 2-0 si odvážel ze St. James‘ Parku tři body Leicester. A poslední prohra pro Straky přišla na Old Trafford, kde Newcastle po prvních deseti minutách vedl 2-0 a mohl klidně jít do vedení 3-0, protože na to jednak měl šance a navíc měl kopat penaltu po jasné ruce Younga ve vápně, ale to se bohužel nestalo a ve druhé půli přišla útočná smršť Rudých ďáblů, kteří dokázali otočit ve svůj prospěch na 3-2.

Nutno podotknout, že ve většině svých utkáních hrál Newcastle spíše ze zajištěné obrany a nehrnul se do útoku a ani se moc nesnažil držet na míči. Je to především tím, že se už utkali s týmy jako Manchester City, Arsenal, Chelsea či Tottenham. S ostatními celky se Magpies snažili hrát útočně a v posledním utkání se nebáli hrát útočně ani proti Manchesteru United, jenže se po inkasovaném gólu na 2-1 začali strachovat o výsledek a podle toho to vypadalo.

Ani Brighton však v posledních pěti utkáních neoplývá zrovna nějakou famózní formou. Přesto je na tom lépe než jejich sobotní soupeř. Po vyřazení z FA Cupu od Southamptonu se Brightonu podařilo uhrát remízy 2-2 doma s Fulhamem a poté na půdě Southamptonu. Poté přišla prohra 1-2 doma s Tottenhamem a po výhře Manchesteru City 2-0 si Racci nevezli body domů ani z Etihad Stadium. V posledním odehraném utkání však ale dokázali doma porazit West Ham 1-0 a rozhodně budou chtít na tuto výhru navázat. Nečeká je však nic lehkého.

O Newcastlu se sice říká, že jen tak doma neprohrává, ale letos nezískal doma ve čtyřech utkání jediný bod. To Brighton je na tom téměř stejně ve venkovních utkáních, když dokázal venku bodovat pouze jednou při již zmíněné remíze 2-2 na půdě Southamptonu.

Posledních pět vzájemných utkání pak má vyrovnanou bilanci, když 2x zvítězil Newcastle, 2x Brighton a v posledním vzájemném zápase se kluby rozcházely po remíze 0-0 s dělením bodů.

Mírným favoritem je a bude Newcastle, který musí už za každou cenu zabrat a získat tři body. Nic jiného v jejich momentální situaci není přijatelné a pokud se to ani proti Brightonu nepodaří, tak už se nebude mít Benítez se svými svěřenci na co vymlouvat. Doteď se dalo chápat, že měly Straky náročný los. Nyní však už přichází ta lehčí část, kde by Newcastle měl sbírat body a začít musí právě domácí výhrou nad Brightonem. Proto se dá očekávat první tříbodový zisk pro Newcastle v této sezoně.

Tipy na sázení | Výhra Newcastlu – kurz 2.20

Newcastle – Brighton

Sobota, 16:00, St. James Park

Reklama

Oblíbené