Spojte se s námi


Tenis

Dokráčí generační talent Alcaraz k obhajobě titulu v Barceloně?

Říká se o něm, že nemá slabinu, hraje lepší tenis než Rafael Nadal za mlada, je považován za generační talent a úkaz na okruhu ATP. Co dělí 19letého Španěla od třetího titulu v letošním roce?

Publikováno

dne

Říká se o něm, že nemá slabinu, hraje lepší tenis než Rafael Nadal za mlada, je považován za generační talent a úkaz na okruhu ATP. Co dělí 19letého Španěla od třetího titulu v letošním roce?

Carlos Alcaraz se stal po dlouhé době někým, o kom se věří, že by mohl navázat na ikonickou trojici Federer-Nadal-Djokovič. V letošním roce to začal dokazovat hned od prvního turnaje, na kterém měl možnost předvést svůj pestrý tenis.

V Buenos Aires v polovině února nenašel přemožitele a ve skvělých výsledcích pokračoval na antuce v Rio de Janeiru i na amerických betonech v Indian Wells a Miami. Celková bilance 21:2 v sobě ukrývá porážky s Norriem (finále v Riu) a Sinnerem (semifinále v Miami). Oba tyto tenisty ale letos stačil už i porazit.

Na antuce v Barceloně postupuje bez ztráty setu, nejtvrdším oříškem se v tomto ohledu stal jeho krajan Davidovich ve čtvrtfinále. Obhájce titulu z loňska zde opakovaně nadchl publikum. Jeho odvážný tenis s riskantními útočnými údery vyvolával ovace srovnatelné se zápasy Rafaela Nadala.

Alcaraz vyhrál první set v tiebreaku, a když se ve druhém setu jeho krajan vrátil po ztrátě servisu a vyrovnal na 3:3, publikum mělo jasno, že sleduje nejlepší zápas v dosavadním průběhu turnaje. Chybělo mu patrně jediné: třetí set. Favorit zápasu dostal k dispozici dva mečboly při servisu soupeře a ten druhý po téměř dvou a čtvrt hodinách hry proměnil.

Soupeř pro sobotní semifinále

Carlos Alcaraz bude favoritem i v sobotu (a nedá se předpokládat, že letos mockrát uslyšíme opak). Postaví se mu Daniel Evans (26. na žebříčku). Tento 32 letý Brit rozhodně není milovníkem antuky, nicméně letos na ní má pozitivní bilanci (5:2).

Do semifinále prošel přes Itala Arnaldiho (6-4,6-3), když odvrátil všech 10 breakballů soupeře a Rusa Chačanova (11. v pořadí ATP), kde úspěšně zachraňoval svůj servis pětkrát a zvítězil 2:0 na sety.

Ve čtvrtfinálovém zápase proti Argentici Cerundolovi už ztratil podaní vícekrát, první set prohrál 2:6, ale zlomil jej ve svůj prospěch v koncovce druhé sady (vyhrál 7:5) a razantním nástupem do setu rozhodujícího si zajistil postup do semifinále. To sobotní bude letos jeho druhým po turnaji v marocké Marrakeši ze začátku tohoto měsíce.

V tom se mimochodem utkal také se Španělem (soupeřem mu byl Roberto Carballes Baena) a prohrál jej ve třech setech. V sobotu ho s největší pravděpodobností čeká souboj ještě těžší. V jediném vzájemném zápase se před rokem a půl ve Vídni radoval Carlos Alcaraz (6:4, 6:3).

Sobotní program zahájí semifinále mezi Musettim a Tsisipasem, duel Alcaraz-Evans je v plánu od 16:00.

Zdroje: ATP, Barcelona Open

Reklama

Oblíbené