Spojte se s námi


Chance Liga

Obě „S“ mají stejnou formu, Slavia má ale smůlu na góly. Klíčem je zastavit Haraslína, říká datový analytik Dobiáš

Už dnes večer od 19 hodin nás na Letné čeká pražské derby. Na něj si v exkluzivním rozhovoru pro RUIK posvítil datový analytik ze společnosti 11hacks Jakub Dobiáš. V čem má Slavia smůlu, kdo je z pohledu dat nejdůležitějším hráčem a co může derby rozhodovat?

Publikováno

dne

Už dnes večer od 19 hodin nás na Letné čeká pražské derby. Na něj si v exkluzivním rozhovoru pro RUIK posvítil datový analytik ze společnosti 11hacks Jakub Dobiáš. V čem má Slavia smůlu, kdo je z pohledu dat nejdůležitějším hráčem a co může derby rozhodovat?

Z pohledu veřejnosti je Sparta momentálně ve velké formě a Slavia se trápí. Potvrzují to data?

Data říkají, že efekty nejsou až tak velké. Když se podíváme na “expected points”, což je model, který vypočítává, kolik týmy získaly bodů na základě vypracovaných a povolených šancí, tak Sparta by měla získat na jaře zhruba stejně bodů jako Slavia.

Forma obou týmů je velmi podobná a tím, že Slavia dostala více gólů, než měla, a Sparta naopak vstřelila víc, než měla, tak se stal tenhle efekt, že veřejnost vnímá Spartu ve velké formě a Slavii v krizi. Ale výkonnostně jsou na tom oba týmy velmi podobně. 

Slavia venku není schopna na jaře vyhrávat, často ale výkony nejsou špatné a soupeři získávají body s minimem šancí. Je to tak?

Slavia na jaře proměňuje zhruba tolik šancí, kolik si vytváří. Ale problém je v tom, že dostala o čtyři góly více, než měla. Z hlediska matematických modelů měli dostat jen 3,5 gólu, ale dostali jich 7, což je hodně vysoké číslo. Může to být slabším výkonem gólmanů, nebo i tím, že proti ní najednou všichni trefují úžasné góly, jako třeba Kušej. Ale obecně má Slavia smůlu, protože dostala více gólů, než měla.

Kádr Slavie

Kdo je momentálně nejdůležitějším hráčem Slavie podle čísel?

Jednoznačně jeden z dvojice Petr Ševčík – Christos Zafeiris. Na podzim to byl Ševčík, který je v lize extrémně odskočený od ostatních z hlediska kreativity. I na jaře v tom Ševčík pokračuje, ale nově je v kádru také Zafeiris, který rovněž dokáže přinést velkou kreativitu. Tihle dva hráči jsou momentálně pro Slavii naprosto klíčoví. 

Velmi důležitým hráčem je i Tomáš Holeš, který sestavou cestuje. Jak byste jej využil v derby? 

Holeš funguje skvěle v tom, že dokáže rozebrat největší zbraň soupeře. V tomhle případě bych se ho snažil využívat k bránění Haraslína. V tu chvíli může být úplně klíčový hráč, takže bych ho asi hrál na defenzivním záložníkovi. 

Hodně se mluví o útoku Slavie. Dá se z pohledu dat říct, kdo z trojice Tecl, Jurečka, van Buren je týmu nejprospěšnější?

To je poměrně složitá otázka, protože čistě z dat bude nejlépe vycházet Tecl. Ten je ale mnohem efektivnější proti slabším týmům, kdy není tolik znát jeho menší rychlost. Jurečka je pro mě zatím docela zklamáním, čekal jsem, že bude hrát více na křídle, ale nemá takovou výkonnost. Řekl bych, že pro derby bude nejlepším hráčem na hrot van Buren. 

Může nějaký minisouboj rozhodovat? Co třeba duel Juráska s Wiesnerem?

Myslím si, že to bude obecně zápas strategií. Sparta je velice silná v centrech a ve standardních situacích. Slavia je naopak nejlepší ve sbírání odražených míčů. Jakmile se Sparta dostane do finální třetiny a bude tam hodně centrovat, tak výsledek toho může být klíčový. Buď Sparta soupeře uskáče a vstřelí gól, a nebo Slavia bude z odražených míčů vyrážet do brejků, protože v tom jsou nejlepší. Spíš si tedy myslím, že půjde o strategické věci, než nějaký minisouboj. 

Změna či překvapení?

Slavii se moc nedaří proti týmům s rozestavením 3-4-3, vypíchnout se dá třeba první zápas v Rakówě. Mohla by přijít změna rozestavení? 

Myslím si, že to ani není potřeba. Slavia nemá důvod přidávat obránce, protože její obrana na jaře funguje velmi dobře, když se podíváme na povolené očekávané góly. Bude to zajímavý střet, protože Sparta má skvělý útok, ale o něco horší obranu, Slavia naopak výbornou obranu, ale zase horší útok. Vychází mi tedy, že ani jeden tým nemusí dělat nějakou velkou změnu. 

Výbornou formu má teď Christos Zafeiris. V derby ale často dostávají přednost válečníci před fotbalisty. Čekáte jej v základní sestavě? 

Vzhledem k viróze v kádru Slavie je teď poměrně složité spekulovat, kdo bude moci nastoupit a kdo ne. Ale spíš bych řekl, že Zafeiris vůbec nebude mít problém zapadnout do soubojového fotbalu. Jeho krytí míče proti agresivitě soupeře je skvělé. Proti presinku soupeře dokonce udrží míč lépe než Stanciu. Takže si myslím, že pro něj se tolik nemění, není to hráč typu Miroslava Stocha, který byl hodně nesoubojový. 

Očekáváte, že by si Jindřich Trpišovský mohl pokusit něčím překvapit?

Myslím si, že pro to není důvod. Trpišovský to ale dělá rád, snaží se hledat taktická rozhodnutí, kterými soupeře rozhodí. Není to ale jako v minulých derby, kdy museli slávisté dominovat a držet míč. Tím, jak je teď Sparta nastavená, tak bude chtít víc držet míč a Slavia bude chodit do brejků.

Kreativci a rychlostní typy

Co bude pro Slavii nejdůležitější?

Taktické rozhodnutí, jestli se budou snažit Spartu zavírat na jedné straně, nebo jestli se budou snažit být kompaktní. Všechny týmy se snažily Spartu presovat způsobem, že si počkaly na přihrávku na pravého krajního beka a tam se soupeře snažily přitlačit. Sparta z toho ale vždy uteče a přenáší míč na Haraslína, který je do otevřeného prostoru skvělý. 

Podle mě je řešením nesnažit se o to tak, jako k tomu přistupovali ostatní, protože nikdo neuspěl. Řešením by mohlo být postavit dvě kompaktní řady, tomu zatím Sparta příliš často nečelila. Všichni zkoušeli stejnou strategii, jak rozehrávku Sparty zastavit, ale nepovedlo se to, takže čekám, že by Slavia mohla být více kompaktní.

Nevíme, kdo z hráčů bude zdravý a kdo ne. Pokud by však všichni byli v pořádku, kdo by v ofenzivě Slavie neměl chybět?

Určitě Ondřej Lingr, to je stěžejní hráč ve vápně i okolo něj. On je ale nepříjemný i ze střídačky, takže v tomhle směru je to také alternativa. Pokud by to šlo, tak bych se určitě snažil dostat Ševčíka na hřiště.

Zajímavou strategií by ale mohlo být dát na začátek pracovitější hráče a na druhou půli ty kreativnější. Usuzuju, že Sparta bude chtít hodně držet balón, nebude hrát tolik dlouhých míčů, naopak Slavia, společně s brejky, si nějakým dlouhým míčem pomůže, takže jestli vybírat Schranze či Jurečku asi není tak důležité, protože jsou oba podobné typologie.

Do brejkových situací by ale mohl být hodně zajímavý Douděra. Čekám tedy více rychlostní typy než ty kreativní. 

Sparta = Haraslín

Kdo je momentálně nejdůležitějším hráčem Sparty z pohledu čísel? 

Jednoznačně Lukáš Haraslín. 

Co Jan Kuchta? Odpovídají jeho výkony cenovce, za kterou by jej Sparta měla vykoupit? 

Obecně asi ano. Kuchta už zapadl, pravidelně dává góly a tím zvyšuje svou hodnotu. Nevím, jestli má pro Spartu cenu investovat do jiného útočníka a riskovat, jestli si to sedne. Ani bych to nedělal. Když to takhle funguje a ten hráč je úspěšný, tak pro Spartu není problém dát za něj jednu osminu svého rozpočtu.

Jak je na tom Ladislav Krejčí na stoperu z pohledu dat?

U Krejčího je zajímavé, že vlastně nemáme výstup, jak se chová ve středu zálohy. Odehrál tam tři sezóny, v té první se hodně zapojoval do rozehrávky, v té druhé vůbec a jen bránil a v té třetí chodil neustále do zakončení a vůbec nebránil. Takže jsme viděli tři verze Krejčího a v žádné z těch sezón se to nepovedlo sloučit dohromady. 

Na stoperu teprve uvidíme, zatím je to ještě malý vzorek, navíc ne proti úplně silným soupeřům, ale mohlo by to fungovat. 

Bude se Sparta více zaměřovat na Zafeirise? Třeba osobní obranou od Sadílka? 

Upřímně to nečekám. Myslím si, že Sparta půjde do zápasu s cílem dominovat, držet se hodně na míči a kontrolovat zápas. Slavia bude spíš chodit do brejků a tam se špatně hlídají jednotliví hráči. Možná kdyby Sparta šla do vedení a ve druhé půli hrála více Slavia, tak tam by to dávalo smysl. 

Když pominu Juráskovy centry, tak Slavia má omezený počet hráčů, kteří dokážou tvořit. Většina hráčů jsou spíš příjemci než kreativci. V týmu jsou jen Zafeiris a Ševčík, kteří dokáží přenášet hru a vymyslet finální přihrávku. Pokud by ale měl bránit Zafeirise Sadílek, tak by se muselo vyřešit, kdo by měl na starost Lingra, který je v okolí vápna nesmírně nebezpečný. 

Standardky a brejky

Co může zápas rozhodnout?

Jednoznačně standardní situace, centry Sparty a to, jak dokáže kontrolovat protiútoky Slavie. Sparta má nejlepší standardní situace v lize, ale Slavia je má také hodně solidní. Navíc oba týmy nejsou úplně kvalitní v bránění těchto situací. To by mohl být zajímavý faktor. 

Dříve jste zmiňoval, že brankář Kovář stojí Spartu dost bodů. Jak je na tom teď?

Nezměnilo se to, je pořád v mínusových číslech. Ale tím, že soupeři nemají proti Spartě moc střel, tak se to nijak nehýbe. Na druhé straně ale Mandous i Kolář zažívají sezónu, kterou z hlediska čísel ještě neměli. Příliš se jim nedaří. Porovnání brankářů by nemělo hrát takovou roli, protože ani na jedné straně nejsou v úplně dobré formě. 

Kolář zároveň dostává hloupé góly, jako třeba v poháru proti Bohemians, kdy zbytečně vyběhl proti Hálovi. Nevidím to tak, že by gólmani měli derby rozhodovat. Slavia má gólmana v průměrné až podprůměrné formě, Sparta má brankáře, který zatím ještě v kariéře neukázal, jestli je dostatečně dobrý na to, aby chytal za Spartu.

Velkým nebezpečím Sparty je útok Haraslín – Kuchta – Čvančara. Jak by je měla Slavia zastavit? 

Klíčové bude, jak se Slavia rozhodne bránit Haraslína. Jak se rozhodnou bránit v situaci, kdy má balón pravý stoper Sparty. Jestli se je budou snažit zavírat a naženou se na svou levou stranu a ztratí kompaktnost, nebo naopak budou zůstávat kompaktní a Holeš bude přilepený k Haraslínovi. Je důležité zastavit všechny útočníky, ale nejvíce Haraslína a na něj musíte mít konkrétní plán.

Zdroj: Jakub Dobiáš, 11Hacks

Reklama

Oblíbené