Spojte se s námi


Chance Liga

Posledních pět derby na Letné: Třikrát za sebou třígólová výhra Slavie i zlomení prokletí

Derby pražských „S“ je tu. Už dnes večer od 19 hodin se utkají Sparta a Slavia, v nesmírně napínavém boji o titul. Tentokrát bude po dlouhé době lehkým favoritem Sparta, na Letné se jí ale v derby v posledních duelech tolik nedaří.

Publikováno

dne

Derby pražských „S“ je tu. Už dnes večer od 19 hodin se utkají Sparta a Slavia, v nesmírně napínavém boji o titul. Tentokrát bude po dlouhé době lehkým favoritem Sparta, na Letné se jí ale v derby v posledních duelech tolik nedaří.

Posledních 5 derby na Letné přineslo jednu výhru Sparty, jednu remízu a hned tři výhry sešívaných shodně 3:0. Celkové skóre z těchto pěti duelů je 3:11. Pojďme si je připomenout blíže.

Sparta – Slavia 1:0, 3.10.2021

Zlomení prokletí. Dlouhých pět a půl let Sparta nedokázala svého odvěkého rivala porazit. Tato kletba vnitřně užírala všechny fanoušky, až Pavel Vrba jí dokázal prolomit.

Vydatně mu však pomohl Aiham Ousou, který se ve 41. minutě nechal hloupou chybou vyloučit. Lukáš Haraslín navíc následný přímý kop proměnil a pohroma byla na světě. Slavia si i v deseti ve druhém poločase vytvořila velkou převahu, gól však nevstřelila a Sparta tak poprvé od roku 2016 vyhrála pražské derby.

Sparta – Slavia 0:3, 5.5.2021

Sparťanští fanoušci se zaradovali, když jim los semifinále Mol Cupu přiklepl semifinálové derby na domácí půdě. Ovšem po zápase už takovou radost neměli.

Slavia si totiž od začátku zápasu šla dominantně za postupem. Ve 25. minutě otevřel skóre Kuchta, za pět minut Oscar Dorley protancoval obranou hostů a připravil Holešovi druhý gól. Třetí branku přidal po změně stran opět Kuchta.

Sparta – Slavia 0:3, 6.12.2020

Na derby v sezóně 2020/21 došlo v desátém kole a Sparta si dost věřila. Václav Kotal totiž slavil úspěch se systémem 3-5-2, těžil ze spolupráce obživnutého Juliše s Hložkem, po šesti kolech byla dokonce Sparta první s plným počtem bodů.

Následně sice dvakrát prohrála a pustila Slavii do čela, ovšem do derby šla jen s dvoubodovou ztrátou, což oproti předchozím ročníkům byla naděje. Jenže ta poměrně rychle zhasla.

Ve 29. minutě zahrával totiž Lukáš Juliš pokutový kop, Ondřej Kolář jej však chytil. Ihned za tři minuty Slavia trestala, když si Sima naskočil na Ševčíkův roh a otevřel skóre. Za dalších osm minut si senegalská senzace tehdejší sezóny zpracovala Bořilův centr a střelou na zadní tyč zvýšila na 2:0 pro hosty.

Jakýkoliv plánovaný návrat Sparty do zápasu utnul v 53. minutě střelou za vápnem Ondřej Lingr a Slavia vyhrála 3:0.

Sparta – Slavia 0:3, 22.9.2019

I tento zápas skončil třígólovým vítězstvím hostů. Derby se hrálo shodně v desátém kole, jenže oba celky do něj vstupovaly v odlišném rozpoložení. Slavia jako dosud neporažený lídr se 23 body, Sparta jako šestý tým tabulky s bilancí 4 výher, 2 remíz a 3 porážek.

A to se odrazilo i na výsledku. Martin Frýdek v 19. minutě zbytečně fauloval Tomáše Součka, který následnou penaltu sám proměnil. Ve druhém poločase Slavia šla do dvougólového vedení díky legendárnímu „gólu z půlky“ od zadnice Michala Sáčka.

V 68. minutě se však nechal vyloučit po druhé žluté kartě Josef Hušbauer a Sparta měla více jak dvacetiminutovou přesilovku, kterou mohla využít k vyrovnání. Místo toho ale v 82. minutě viděl taktéž červenou kartu Tetteh a Masopust lobem v 90. minutě pečetil konečný stav na 3:0.

Sparta – Slavia 2:2, 4.11.2018

Poslední páté derby ve čtrnáctém kole ročníku 2018/19 na Letné vítěze nenašlo. Slavia do něj vstupovala z pozice lídra tabulky s dvoubodovým náskokem na Plzeň, Sparta se nacházela na čtvrtém místě se ztrátou sedmi bodů.

Do vedení šli hosté, když se v 36. minutě prosadil Ondřej Kúdela. Sparta ale těsně před poločasem dvěma údery otočila skóre. Ve 42. minutě vyrovnal Tetteh, v nastavení z penalty poslal Spartu do vedení Kanga. Slavia vyrovnala v 70. minutě po gólu Tomáše Součka.

Zdroj: Fortuna liga

Reklama

Oblíbené