Spojte se s námi


Fotbal

Komentář: Šilhavý si vybral na omlazování reprezentace špatnou chvíli. Lvíčata nyní potřebují být spolu

Česká fotbalová asociace v úterý zveřejnila nominaci národního týmu pro březnové zápasy kvalifikace mistrovství Evropy s Polskem a Moldavskem. Ve výběru Jaroslava Šilhavého se objevilo hned šest nováčků, z nichž čtyři v létě pojedou na Euro do 21 let.

Publikováno

dne

Česká fotbalová asociace v úterý zveřejnila nominaci národního týmu pro březnové zápasy kvalifikace mistrovství Evropy s Polskem a Moldavskem. Ve výběru Jaroslava Šilhavého se objevilo hned šest nováčků, z nichž čtyři v létě pojedou na Euro do 21 let. Trenér A-týmu tak sice myslí na budoucnost cestou mladých hráčů, zároveň povoláním talentů brání k sehrání lvíčat před velkým turnajem.

Jednadvacítka pod vedením Jana Suchopárka přípravu na červnovo-červencový turnaj nepodcenila, v tomto reprezentačním okně odehraje přátelské zápasy s Belgií a Nizozemskem. Sice to nebudou soutěžní utkání, na druhou stranu ideální silní protivníci pro sehrání týmu před Eurem.

Áčko silné i bez mladých

Ačkoli ani jednomu ze čtveřice Matěj Jurásek, David Jurásek, Martin Vitík, Tomáš Čvančara nelze upřít dobrou formu, národní tým by se bez každého z nich obešel. Kvalifikace na mistrovství Evropy z podobně lehké skupiny musí být pro Čechy samozřejmostí i bez rozjetých mladíků.

Nejvíce by se Šilhavému ještě na podzim hodil Vitík, krize na stoperu je ale nyní zažehnána návratem zraněných Tomáše Holeše a Ladislava Krejčího. Přesto pokud reprezentace zůstane u tříobráncového systému, Vitík vzhledem ke špatné formě Václava Jemelky může pomýšlet na základ.

V útoku se o místo hlásí rozjetí Adam Hložek, Mojmír Chytil a Jan Kuchta, pravé křídlo pro sebe sebral výborně hrající Václav Černý. U Davida Juráska je to stejné jako u Vitíka – na podzim by se hodil, ale nyní je ve formě Jaroslav Zelený. A s ohledem na konzervativní přístup Šilhavého se Jurásek těžko prokouše do základu, maximálně proti Moldavsku.

Jednadvacítka stojí na sehranosti

Z pohledu Suchopárka je velmi překvapivé, že čtveřici svých opor pustil na sraz s áčkem. Čerstvá zkušenost z minulého šampionátu do 21 let totiž jasně naznačila, že sehrávat se na turnaji je pozdě.

Během Eura lvíčat 2021 byl do A-týmu povolán David Zima, poté co odehrál celou kvalifikaci s jednadvacítkou. Tým se bez opory v obraně trápil, byla znát absence lídra, který si z ničeho nedělá hlavu. Češi doplatili na nesehranost a skončili ve skupině.

Čtveřice přijde o Euro nanečisto

Přestože si mladíci zahrají kvalifikaci o seniorské mistrovství Evropy, přáteláky s jednadvacítkou je mohly ideálně naladit na letní šampionát. V nabité skupině Čechy čekají Angličané, Němci a Izraelci, čemuž Suchopárkův trenérský tým přizpůsobil přípravu. Belgičané a Nizozemci budou opravdovou zkouškou, oba se samozřejmě účastní i letního Eura.

Říká se sice, že A-tým má vždycky přednost, posledně ale na tuto frázi Zima krutě doplatil – místo základu na Euru seděl na lavičce áčka. A doplatil na ni i zbytek týmu, jenž se bez své stoperské jedničky rozpadl.

Nyní bude situace jiná, Čvančara, Juráskové i Vitík na mistrovství Evropy odcestují, otázka ale je, zda se rozbořený tým stihne před turnajem dostatečně sehrát. Dva roky zpět se to vůbec nepovedlo.

Zdroj: Česká fotbalová reprezentace

Reklama

Oblíbené