Spojte se s námi


Fotbal

Britská vláda potvrdila vznik nezávislého regulačního orgánu! Cílem je větší kontrola anglického fotbalu, co na to Premier League?

Britská vláda v nedávném čase potvrdila, že zahájí činnost nezávislé regulace anglického fotbalu. Jaké bude mít pravomoce a co je vlastně cílem tohoto kroku? Britská vláda také podala jasné tiskové prohlášení.

Publikováno

dne

Britská vláda v nedávném čase potvrdila, že zahájí činnost nezávislé regulace anglického fotbalu. Jaké bude mít pravomoce a co je vlastně cílem tohoto kroku? Britská vláda také podala jasné tiskové prohlášení.

Jedním z hnacích motorů pro to, aby britská vláda sáhla ke kroku vytvoření nezávislého regulátora, byl pokus několika klubů o odtržení se z anglické Premier League.

Konkrétně se jednalo o Manchester United, Manchester City, Liverpool, Chelsea, Arsenal a Tottenham, a to v červnu 2021 v rámci snahy připojit se k projektu Superligy.

Tehdy to vyvolalo velice negativní reakce nejen ze strany fanoušků, přičemž kluby od svých záměrů nakonec rychle upustili.

Hrozba Superligy pro anglický fotbal je nicméně stále aktuální, jelikož prezident Realu Madrid Florentino Pérez se spolu s Barcelonou a Juventusem snaží tento projekt restartovat.

Není tak divu, že vláda Velké Británie přichází s již výše zmíněným krokem. Cílem toho všeho je chránit kulturu anglického fotbalu, přičemž regulační orgán má poskytnout větší pravomoce fanouškům a zavést přísnější kontrolu majitelů klubů a finančních toků.

Tento nezávislý regulační orgán má mít také jednu speciální pravomoc. A to zabránit krachům anglických klubů.

Prohlášení vlády

Britská vláda ve středu při příležitosti potvrzení vzniku nezávislého regulačního orgánu uvedla následující.

„Anglický fotbal zůstává jedním z největších kulturních vývozních artiklů Spojeného království a jeho úspěch si berou za vzor kluby a ligy po celém světě. Proto dnes vláda podniká nezbytné a cílené kroky, aby zajistila, že to bude pokračovat i po další generace,“ cituje její slova fotbalový server Goal.

Premier League následně odpověděla zase svým prohlášením, že kroky vlády plně podporuje a uznává, že je zapotřebí podniknout v řízení anglického fotbalu určité změny.

„Od svého vzniku před více než 165 lety anglický fotbal spojuje lidi, je zdrojem hrdosti a inspirace pro miliony fanoušků po celé zemi. I přes úspěch tohoto sportu doma i v zahraničí však víme, že existují skutečné problémy, které ohrožují stabilitu velkých i malých klubů. Nové plány ochrání bohaté dědictví a tradici našich tolik oblíbených klubů,“ dodal premiér Rishi Sunak.

Zdroje: Premier League, Goal

Reklama

Oblíbené