Spojte se s námi


Chance Liga

Fanoušek Sparty na mě hodil půllitr. Byl jsem rád, že jsem to přežil, vzpomíná Souček na své první derby

V posledních pěti letech bychom těžko hledali úspěšnějšího střelce v derby pražských „S“. Tomáš Souček se prosadil pětkrát, přestože už třetím rokem nastupuje v Premier League. Na svou první zkušenost s největším utkáním české fotbalové ligy ale dobré vzpomínky nemá.

Publikováno

dne

V posledních pěti letech bychom těžko hledali úspěšnějšího střelce v derby pražských „S“. Tomáš Souček se prosadil pětkrát, přestože už třetím rokem nastupuje v Premier League. Na svou první zkušenost s největším utkáním české fotbalové ligy ale dobré vzpomínky nemá.

Příběh Tomáše Součka je vzhledem k jeho tři roky starému přestupu do slavného West Hamu dobře znám. Z hráče, jehož vzrůstové a technické parametry nenasvědčovaly profesionální úrovni, se nejprve stal průměrný ligový fotbalista.

Po hostování ve Slovanu Liberec pod Jindřichem Trpišovským se ale zvedl, dostal se do základní sestavy Slavie a byl strůjcem jejího vzestupu. Postupem času se stal postrachem rivala z Letné.

„Můj první zápas proti Spartě byl pod trenérem Pastoorem. Ještě jsem nehrál ani minutu. Jeli jsme na Spartu, seděl jsem vepředu v autobuse. Zastavili jsme, protože byla kolona, bylo tam strašně moc sparťanských fanoušků a jeden z nich hodil půllitr do okna přesně tam, kde jsem seděl já,“ řekl Souček pro web Slavie.

Oba týmy šly do utkání v naprosto odlišném rozpoložení. Zatímco Sparta pod Vítězslavem Lavičkou měla na čele ligy osmibodový náskok, sešívaní v čele s nizozemským trenérem Alexem Pastoorem bojovali o záchranu mezi elitou.

Sparta domácí derby ovládla jednoznačně 3:0 a odskočila druhé Plzni na rozdíl deseti bodů, Slavia zůstala bod nad přímým sestupem. Na konci sezóny se sešívaní museli v posledním kole opřít o ztráty Sigmy Olomouc a Bohemians 1905 v posledním kole, jinak by sestupovali právě oni.

„Proletělo mi to kolem hlavy, půllitr to přežil, ale všude bylo sklo z okna. Byl jsem pomalu rád, že jsem to přežil,“ pokračoval současný kapitán reprezentace.

Po návratu z hostování v Liberci (jaro 2017) už Souček začal v derby vítězit. Od té doby jich hrál šest a ani jedno neprohrál. Jeho celková bilance v červenobílém proti hlavnímu rivalovi činí pět výher, tři remízy a jednu porážku.

Navíc během pravděpodobně největší fazóny Slavie pod Trpišovským (2018-2020) se trefil ve čtyřech zápasech pětkrát. Nasázel 55 % branek Slavie v derby v tomto časovém úseku a byl hlavním strůjcem téměř šestileté neporazitelnosti Slavie od Sparty.

„O to víc jsem rád, že od tohohle utkání se za těch sedm let všechno otočilo a můžu vzpomínat víc na zápasy, které skončily naším vítězstvím a samozřejmě i s nimi spojené příjemné zážitky,“ dodal Souček.

Zdroj: SK Slavia Praha

Reklama

Oblíbené