Spojte se s námi


Fotbal

Vysvobození pro Félixe? O útočníka Atlética se zajímají tři přední anglické celky

Patřil za obrovský talent nejen portugalského, ale světového fotbalu. Atlético Madrid za něj v jeho 19 letech vyplatilo Benfice Lisabon 127 milionů eur. Jenže v hlavním městě Španělska se jeho vývoj zasekl a Félix hledá cestu ven.

Publikováno

dne

Patřil za obrovský talent nejen portugalského, ale světového fotbalu. Atlético Madrid za něj v jeho 19 letech vyplatilo Benfice Lisabon 127 milionů eur. Jenže v hlavním městě Španělska se jeho vývoj zasekl a Félix hledá cestu ven.

Byl to v červenci 2019 docela šok. João Félix měl za sebou pohou jednu sezónu v áčku Benfiky Lisabon a Atlético Madrid se nezdráhalo za něj vyplatit 127 milionů eur.

Félix v Benfice vskutku zaujal. Za 26 ligových zápasů nasbíral 15 gólů a 7 asistencí, přidal 2 góly v poháru a třikrát se trefil i v Evropské lize. Byl to tak velký talent, že si jej Atlético nechtělo nechat ujít, zvlášť, když právě odcházel Griezmann do Barcelony.

Mladý Portugalec skutečně měl záblesky geniality a náznaky toho, že by se mohl vypracovat mezi nejlepší hráče světa. Jenže za tři a půl roku si nedokázal vypracovat pozici nenahraditelného hráče, který by měl jisté místo v základní sestavě.

Špatný výběr angažmá

Absolutně mu nesedí defenzivní styl Atlética. Je úplně odlišným hráčem, než na které Simeone sází. Félix je hračička, fantastický technik a driblér, nejnebezpečnější je s míčem na noze u vápna soupeře. Naopak do obrany se příliš nepředře, ani napadání či presink nejsou jeho velkými přednostmi.

Jenže „Cholo“ chce na hřišti válečníky, v dobrém slova smyslu blázny, kteří vletí do každého souboje po hlavě. Na technické finesy a fotbal na krásu není moc zvědavý. Proto nebylo moc pochopitelné, proč Atlético tak odlišného hráče vlastně přivádělo.

Během podzimu navíc došlo k úplnému rozkolu. Mladý talent trávil většinu času na lavičce, na hřiště někdy chodí na posledních pár minut. Po zápase v Lize mistrů s Bruggami, kdy Félixe nechal trenér Diego Simeone celý zápas jen na lavičce, vybuchl Portugalec vzteky.

Ačkoli zápas byl 0:0 a Colchoneros potřebovali vstřelit gól, Simeone Félixe nevyužil. Když tak ohlásil poslední páté střídání, jímž byl Alex Witsel, Félix naštvaně zahodil flašku a jako jediný nešel poděkovat fanouškům za podporu.

Odchod do Premier League?

Vztah Félixe se Simeonem je prý od té doby na bodu mrazu. Jenže v reprezentaci Portugalska ukázal, kde je jeho síla. Santos mu dal roli útočné jedničky, měl volnou roli na hřišti a byl zbavený drtivé většiny defenzivních úkolů.

Najednou úplně procitl, připsal si 1+2, ale byl prakticky u všeho nebezpečného a předváděl výborné výkony. V zimě tak jeho agent Jorge Mendes bude řešit jeho odchod z Wanda Metropolitano.

A kam by mohl odejít? Podle deníku Daily Mail se o Portugalce zajímají hned tři celky. Manchester City, Arsenal a Manchester United. Situaci sonduje i Aston Villa, ale Félix díky své kvalitě bude hledět jen do předních celků, odchod takové hvězdy do podprůměrného celku nedává žádný smysl.

Nejvíc by Félixovi mohl sedět Manchester City. Pod Pepem Guardiolou by mohl naplnit svůj obrovský potenciál, protože mají stejné vidění fotbalu. Oba chtějí mít co nejdéle míč na kopačkách a obléhat soupeřovo vápno.

Zdroj: Daily Mail, MARCA

Reklama

Oblíbené