Spojte se s námi


Chance Liga

Krize Slavie jednou musela přijít. Dokáže se z ní Trpišovský dostat?

KOMENTÁŘ – Tak to přišlo. To, na co čekali fanoušci ostatních klubů dlouhá léta. Slavia je v krizi, nedaří se jí herně a už vůbec ne výsledkově. Prohrála tři utkání za sebou, v nichž nevstřelila ani jeden gól. Dokáže se Jindřich Trpišovský z této situace dostat?

Publikováno

dne

KOMENTÁŘ – Tak to přišlo. To, na co čekali fanoušci ostatních klubů dlouhá léta. Slavia je v krizi, nedaří se jí herně a už vůbec ne výsledkově. Prohrála tři utkání za sebou, v nichž nevstřelila ani jeden gól. Dokáže se Jindřich Trpišovský z této situace dostat?

Když v prosinci 2017 přicházel do Slavie Jindřich Trpišovský se svými kolegy, slíbil fanouškům, že bude hrát totální fotbal. V prvních měsících přišly porodní bolesti a toto spojení mu bylo několikrát otloukáno o hlavu, na konci podzimu však Slavia rozstřílela mistrovskou Plzeň 5:0 a naznačila, že se v Edenu rodí něco velkého.

A bylo tomu skutečně tak. Slavia si na tři roky podmanila ligu, třikrát došla do čtvrtfinále evropských pohárů, zažila historický postup přes Sevillu, získala si respekt Stamford Bridge při duelu s Chelsea, uhrála remízy s Interem Milán a Barcelonou, odehrála úžasné zápasy s Dortmundem nebo remizovala s Arsenalem.

Ze začátku přála Slavii v pohárech, logicky kromě sparťanů, takřka celá republika. Byl tu najednou tým, který dokázal konkurovat velkým týmům v Evropě a navíc atraktivní hrou, žádnou urputnou defenzivou. Slavia prostě bavila a právem dělala České republice jméno.

Jenže jak se říká, všeho moc je někdy příliš. Postupně začala sešívaná dominance ostatní fanoušky štvát, nikdo nemá rád, když lize vládne jen jeden tým, stává se pak nezáživnou.

K tomu si Slavia nepomohla ani tím, že některým členům vedení či realizačního týmu trochu vyskočil nosánek nahoru a místo sympatické a úchvatné Slavie začala spoustě lidem vadit určitá namyšlenost.

Těch úspěchů už bylo prostě moc a proto si řada lidí, ať už z řad fanoušků, médií či ostatních týmů začala přát červenobílý pád. Závist je v českém prostředí obvyklá věc, navíc poslouchat neustálé řeči o tom, jak je Trpišovský geniální a Slavia neporazitelná, to už omrzelo i neutrální fanoušky.

Nic nejde donekonečna, ačkoliv se zdálo, že Slavia je nastavená tak dobře, že jí nic nemůže zastavit. Ani Trpišovský však není neomylný bůh a krize na něj a sešívané musela zákonitě jednou dolehnout. A je tady.

Už na jaře přišel první náznak, kdy Slavia přehodila titul do rukou Plzně. Bralo se to jako krátkodobý výpadek, čas však ukazuje, že problémy jsou hlubšího rázu.

Velké selhání přišlo na přestupovém poli. Slavia nutně potřebovala podhrotového hráče a ještě jednoho stopera, ani jeden však nepřišel. Nechat si utéct Vlkanovu a Jemelku do Plzně se momentálně jeví jako velmi nešťastné řešení, které třeba i může spolurozhodnout o dalším titulu.

V lize má Slavia na Viktorii už čtyřbodovou ztrátu se zápasem k dobru, v Konferenční lize jí navíc hrozí blamáž v podobě vyřazení ze skupiny.

Pokud se vše dařilo, Trpišovský se ukazoval jako výjimečný, nadlidský trenér. Teď však přišla fáze, kdy se Slavii nedaří, je v krizi a potýká se s neustálým opakováním chyb.

Až teď se ukáže, jak si Trpišovský poradí jako krizový manažer, když něco nejde podle jeho plánu. Dokáže Slavii z této situace dostat?

Zdroj: SK Slavia Praha

Reklama

Oblíbené