Spojte se s námi


Fotbal

Kluci jsou odhodláni s Anglií bojovat o postup, říká trenér české reprezentace po postupu do play-off EMF EURO 2022

Naši fotbalisté zakončili kvalifikační fázi EMF EURO 2022 na Slovensku na druhém místě a postupují do play-off. Jak vše zatím probíhá, jsme se zeptali trenéra české národní reprezentace malého fotbalu Stanislava Bejdy.

Publikováno

dne

Naši fotbalisté zakončili kvalifikační fázi EMF EURO 2022 na Slovensku na druhém místě a postupují do play-off. Jak vše zatím probíhá, jsme se zeptali trenéra české národní reprezentace malého fotbalu Stanislava Bejdy.

Pane trenére, skončila kvalifikační fáze mistrovství Evropy v Košicích, podařilo se vám v silné konkurenci postoupit ze druhého místa do play-off, gratulujeme. Měli jste ve skupině Francii, Moldavsko a Srbsko, máte za sebou tři velice náročná utkání, jak se vám hrálo?

Dokázali jsme postoupit a obecně mohu říct, ze týmy se opět posunuly, o čemž vypovídají i výsledky našeho týmu. Snad jen v zápase s Moldavskem jsme hráli to, co chceme, ale Francie a Srbsko nás do naší hry úplně nepustilo.

Určitě to je ovlivněno mnoha faktory, v prvním utkání s Francií jsme se seznamovali s prostředím a ve třetím trochu i experimentovali. A bohužel hrajeme na tomto šampionátu už bez Bíra a i absence Koudelky je znát.

Po této kvalifikační fázi turnaje, v jakém stavu je náš tým, zdravotně, adaptací a psychicky?

Důležité je, že jsme postoupili, tým je doplněn místo Ondry Bíra o Lukáše Zrzavého. Drobné šrámy máme a několik hráčů se dalo do kupy týden před šampionátem, ale v současné chvíli jsou všichni připraveni nastoupit. A po horším výkonu proti Srbům jsou kluci odhodláni bojovat o postup s Anglií.

Jak hodnotíte herní zázemí sportovní hokejové haly Steel Aréna v Košicích? Povrch hrací plochy, zázemí, atmosféra, fanoušci, organizační tým na Slovensku?

Herní zázemí haly je skvělé, na povrch a podmínky je nutné si trochu zvyknout, ale prostředí hlediště a pod. svádí k tomu jít si zahrát a mít z fotbalu radost. Takže si to všichni užíváme a když se přidá i divácká podpora, tak je to skvělé.

V jakém obutí se naši hráči rozhodli nastupovat do zápasu? Jaký typ jim nejlépe vyhovuje na UMT ve Steel Aréně?

Kluci hrají většinou v kopačkách nebo v turfech, je to individuální, ale registroval jsem u Francouzů a jiných týmů i sálovky.

Z pohledu organizace turnaje, jak jste ubytováni, jak se o váš tým pořadatel postaral? Co hodnotíte pozitivně, co méně?

Organizace šlape dobře, ubytování na hlavní ulici je velmi dobré, několik malých zádrhelů bylo – jiná čísla na soupisce, nepřijel pro nás autobus (pozn. 121 ELITE Sports, ano, stalo se to první hrací den před utkáním s Francií) a nemohli jsme absolvovat předzápasový trénink, ale jinak všechno super.

Během kvalifikační fáze mistrovství Evropy, do které vstoupilo 24 týmů a jejich 360 hráčů, zorganizovaných do šesti skupin, jste mohl vidět po obrovské tříleté přestávce konkurenční týmy. Po této pauze, kterou způsobila pandemie COVID-19, jak se Vám tyto týmy jeví, kam se posunuly?

Většina týmů se opět posunula, jak takticky, tak určitě zapracovali na výběru svých hráčů, z čehož vyplývá vyšší úroveň. Na každém šampionátu bylo více slabších týmů, ale letos jsou všechny pobaltské týmy silné, tradičně Rumunsko, Maďarsko a velmi silná Ukrajina. I velké evropské země jako Anglie či Francie jsou hodně silné, bude těžké se prosadit.

Management národního týmu malého fotbalu České republiky inkorporoval do sestavy, nejprve jako náhradníka, po nešťastném zranění Ondřeje Moučky na soustředění před ME, jste vtělili do základní sestavy dvacetiletého mladíka Jindru Novotného. Jak hodnotíte po třech utkáních Jindrovy výkony a jak se tento útočník zabydluje v jeho novém reprezentačním A-týmu?

Jindra si nominaci zasloužil svými výkony ve výběru U 23 Staropramenu a dospělého výběru Staropramenu a má být takovou tajnou zbraní, což potvrdil hned v prvním utkání s Francií. Takže doufám, že se ještě trochu uklidní, přidá další góly a bude platný.

Vím, že na tuto otázku nemohu očekávat zcela kompletní otevřenou odpověď, přesto se zeptám, jakou plánujete strategii do play-off?

Strategií do všech zápasů je uspět s aktivní hrou a vnutit soupeři tu naší, být lepší na míči, donutit soupeře k chybám, být kvalitní a přesný v kombinaci, koncentrovaný při standardních situacích a také je důležitá zodpovědnost do defenzívy, určitě nechceme čekat na to, co s námi kvalitní soupeř udělá.

Máte a můžete sdělit informace o zranění naší brankářské jedničky Ondřeje Bíra?

Ondra Biro má bohužel natržený sval a bude tři týdny mimo.

Reklama

Oblíbené