Spojte se s námi


Fotbalová reprezentace

Kuriózní situace, o postupu ze skupiny může rozhodnout los

Publikováno

dne

Nevídaná situace může dnes nastat ve skupině B, pokud Španělsko i Portugalsko své zápasy prohrají. To se nejspíše očekávat nedá, i tak by ale v případě výhry obou celků mohl los určit první a druhé místo ve skupině.

Na letošním mistrovství světa se konečné pořadí ve skupinách určuje v případě rovnosti bodů podle skóre. Ve skupině B mají však Portugalsko se Španělskem shodně pět bodů a vyrovnané je i skóre – 4:3. V případě, že oba týmy dnes vyhrají stejným výsledkem (př. 2:0), rozhodne o konečném pořadí počet žlutých karet. Zde má „navrch“ Španělsko, to totiž obdrželo pouze jednu žlutou kartu, Portugalsko dvě. Pokud ale Španělé v dnešním utkání obdrží o jednu žlutou kartu více než právě fotbalisté Portugalska, rozhodne o konečném pořadí až náhodný los.

Ještě kurióznější situace může nastat v případě, že oba týmy své zápasy prohrají stejným výsledkem  (př. 1:2). Zde by v případě rovnosti karet rozhodoval los o druhém postupovém místě. V historii rozhodoval los o postupujícím v roce 1990, kdy na druhém místě měli stejný počet bodů, stejné skóre i vyrovnaný počet žlutých karet Nizozemsko s Irskem. Los tehdy přisoudil postup Oranjes.

O konečném pořadí ve skupině může los rozhodnout i ve skupině G, kde mají po dvou výhrách identické skóre Belgie s Anglií. Pokud jejich vzájemný zápas skončí remízou a Anglie dostane o jednu žlutou kartu víc než Belgičané, tak i zde půjde na řadu nevyzpytatelný los.

Reklama

Oblíbené