Spojte se s námi


Fotbal

Penězmi si nejde koupit vše. Proč PSG nabité hvězdami nedokázalo zdolat Real Madrid?

Když v létě PSG sestavovalo supertým, mnozí se domnívali, že konečně dobije Ligu mistrů. Když máte v útoku Messiho, Neymara a Mbappého, nemůžete ani mířit níž. Jenže Pařížané ztroskotali na papírově slabším Realu Madrid už v osmifinále. Proč?

Publikováno

dne

Když v létě PSG sestavovalo supertým, mnozí se domnívali, že konečně dobije Ligu mistrů. Když máte v útoku Messiho, Neymara a Mbappého, nemůžete ani mířit níž. Jenže Pařížané ztroskotali na papírově slabším Realu Madrid už v osmifinále. Proč?

Když opakovaný los osmifinále Ligy mistrů k sobě přiradil Real Madrid a PSG, všichni se těšili na souboj dvou gigantů. Vzhledem k útočnému trojlístku PSG se lehce favorizovali právě Pařížané. A tři ze čtyř poločasů skutečně byli ve vedení, jenže přišel kolaps.

Katarští majitelé se nebáli v létě do týmu obrovsky investovat. Aby také ne, peníze pro ně nejsou žádný problém, s takřka neomezeným rozpočtem se kádr staví lehce. 80 milionů eur za Hakimiho, 50 milionů za Nuna Mendese. K tomu milionové smlouvy pro Messiho, Ramose, Donnarummu a Wijnalduma.

Jenže peníze nejsou vše. A i když si to možná katarští majitelé PSG myslí, nemůžete si jimi koupit vše. Nemůžete si koupit charakter, vůdcovství, vítězného ducha a umění zvládat velké evropské zápasy. To jsou přesně atributy, které má Real Madrid.

Fanoušci Los Blancos ve Španělsku často s oblibou říkají, že je to je nevysvětlitelné. A ono skutečně je. Real Madrid je naprostým králem Evropy, Ligu mistrů ovládl 13x. V těžkých zápasech se vyžívá a zvládá je jako nikdo jiný. Ale jak? Je to nevysvětlitelné.

Real objektivně nemá lepší tým než PSG. Určitě ne individuality. Není ani bezchybný v defenzivě, ani dokonalý v ofenzivě. Ale stejně když dojde na lámání chleba, zápas v drtivé většině zvládne.

Proti PSG Real prohrával 3 ze 4 poločasů. Měl 45 minut na to stáhnout dvougólový náskok. Nic nenasvědčovalo tomu, že by měl zápas ještě otočit. Ale přece se to stalo. Tři rychlé údery Karima Benzemy a bylo vymalováno. Tohle je Real Madrid.

Nemusí být lepší než soupeř, nemusí mít drtivé držení míče ani spoustu střel. Ale když je to potřeba, hráči zaberou a nějakým způsobem zápas zvládnou. Tohle je Rel Madrid. Hráči mají obrovský charakter, takřka všichni klub milují a jsou ochotni za něj na hřišti padnout. Stačí se jen podívat na Modriče, Benzemu, Viníciuse, Kroose či Valverdeho, jak moc pro ně Real Madrid znamená.

To je něco, co si PSG nemůže koupit. I kdyby mělo v kádru 11 nejlepších hráčů na světě na své pozici a 11 nejlépe placených hráčů, v klíčovém momentě takřka vždy zvítězí TÝM, který je správně charakterově nastavený a hraje jeden za druhého místo sám na sebe.

Proč by Messi měl nechat na hřišti krev za PSG? Klub mu je takřka ukradený, do Paříže odešel jen kvůli tomu, že milovaná Barcelona si jej nemohla dovolit. Neymar chtěl téměř každé přestupové období odejít, fanoušci ho jednu dobu nesnášeli.

Mbappé už se vidí jednou nohou v Realu Madrid, Donnarumma, Hakimi, Nuno Mendes jsou v PSG teprve půl roku. Jak velkou lásku mohou cítit tito hráči ke klubu? Na druhé straně to je úplně jiná pohádka.

Carvajal odchovanec klubu, 9 let v A-týmu. Nacho odchovanec klubu, 11 let v A-týmu, nikdy nehrál za jiný klub. Modrič – 10 let v Realu, Kroos 8 let. Valverde prošel mládeží klubu, v áčku už čtvrtý rok, Vinícius úplně stejný scénář. Asensio 6 let v Realu, Benzema neuvěřitelných 13 let. To byla včerejší základní sestava Los Blancos.

Těmto hráčům na klubu skutečně záleží, nehrají jen pro peníze. Například hvězdný Vinícius, který je po Benzemovi nejlepší hráč Realu v letošním ročníku je nejhůře placeným hráčem v týmu. Zaznamenali jste, že by si stěžoval a chtěl okamžitě plat navýšit? Nikoliv.

Naopak prohlásil, že mu o peníze nejde, že klub miluje a až vedení usoudí, že si zaslouží plat zvýšit, tak se to stane. Jaký rozdíl s dostihy v PSG. Neymar a Messi jsou dva nejlépe placení fotbalisté na světě, Mbappé je na čtvrtém místě.

A stejně to stačilo pouze na osmifinále Ligy mistrů. Co přijde v Paříži teď? Další vyhazov trenéra a několik milionových přestupů? Nebo v Kataru už konečně pochopí, že tudy cesta nevede?

Zdroj: UEFA

Reklama

Oblíbené