Spojte se s námi


Chance Liga

Nejsilnější stránky Sparty a Slavie. Na co se mohou týmy v derby spolehnout?

Utkání, které v Česku nemá obdoby. Derby je zápas, ve kterém se maže aktuální forma a částečně i umění, které se schová za nesmírné nasazení a bojovnost. Na co se však Sparta a Slavia mohou spolehnout?

Publikováno

dne

Utkání, které v Česku nemá obdoby. Derby je zápas, ve kterém se maže aktuální forma a částečně i umění, které se schová za nesmírné nasazení a bojovnost. Na co se však Sparta a Slavia mohou spolehnout?

Sparta

Čvančara dorážeč typu Kuchty

Sparta často narážela v minulosti na to, že neměla v útoku dostatečně hladové hráče, kteří by pro gól klidně pokopali celou obranu soupeře. To se změnilo s příchodem Tomáše Čvančary. Ten se v prvních třech utkáních v rudém dresu rozkoukával, poté se rozjel.

Proti Zlínu s velkým štěstím protlačil míč přes brankáře Rakovana, proti Jablonci dal dva góly po vzoru dorážeče Jana Kuchty, který takovými góly nadělil Slavii spoustu bodů. Nejprve si počkal na vyraženou střelu, u dorážky byl nejrychleji a doklepl míč do prázdné branky. V 95. minutě vyrazil Minčevovu hlavičku Hanuš, nejblíže však byl opět Čvančara a míč donesl za čáru.

Pro Spartu je obrovská síla mít v kádru takového útočníka, ke kterému se míče „odrážejí“ a dává spoustu nehezkých, avšak důležitých gólů. Pro Spartu může být stejně klíčový jako byl Kuchta pro Slavii.

Válečník Ladislav Krejčí II.

Spartě roste v osobě Ladislava Krejčího II. obrovský lídr a válečník. Co na tom, že s brněnským přízvukem. Přemotivovanost v derby ukazoval už na začátku svého angažmá v rudém dresu, jenže tam to často přeháněl a takřka vždy to smrdělo červenou kartou. Jenže zdá se, že Krejčí našel balanc, srovnal si to v hlavě a může být klíčovým hráčem.

V pohárovém derby dal gól, je velice nebezpečný při všech standardních situacích a centrovaných balónech. Je obrovsky znát, když na hřišti je a když není, na spoluhráče má velký vliv i svým lídrovstvým, v poslední době už si bere i pásku. O něj se budou moct letenští opřít.

Zvýšená mentální síla

Největším problémem Sparty v posledních letech byla mentální stránka. Jakmile tým udělal na začátku zápasu chybu a dostal gól, takřka nikdy už se z toho nevyhrabal. Do spoustu derby se Slavií vstupovali hráči s obavami, že je soupeř až moc silný.

To se podařilo pod trenérem Vrbou poněkud vymýtit. Sparta na jaře prohrávala už 0:2 s Plzní, výkon byl katastrofální, přesto se zvedla a alespoň vyrovnala na 2:2. S Jabloncem v poháru ještě v 95. minutě prohrávala 2:3, přesto vyrovnala a v prodloužení zápas otočila.

Sparta už není mentálně tak slabá, jako byla dřív. Samozřejmě na tom stále po této stránce není nejlépe, ale jisté zlepšení je neoddiskutovatelné. Hrát s vědomím, že máte silný tým, který dokáže zvrátit i nepříznivý výsledek, je obrovská vzpruha.

Slavia

Variabilita v ofenzivě

Ačkoliv to na začátku jara nevypadalo, Slavia se gólově rozjela. Její největší síla je v tom, že se nespoléhá na jednoho střelce – skórovat může hned několik hráčů. Lingr, Schranz, Sor, Tecl, Olayinka, Masopust, Holeš.

Zatímco u Sparty je takřka jisté, jak v ofenzivě nastoupí, u Slavie nikoliv. To je pro letenské velmi těžko čitelné. Naskočí na hrotu Tecl či Sor? Bude hrát na křídle Masopust či Lingr? A na podhrotu Plavšič nebo Schranz?

Stejně tak má Jindřich Trpišovský velkou sílu na lavičce. Hru může oživit hned několika kvalitními hráči, to Pavel Vrba takový výběr nemá.

Tým

Zatímco u Sparty jsme vyjmenovali dva hráče jako největší sílu, u Slavie se to tak napsat nedá. V systému trenéra Trpišovského neexistují jedinci, pouze tým. Po odchodu Stancia se nedá označit jedinec, který by vyčníval. O tom hovoří i zdvojené posty, trenéři mohou vybírat z dvojic Oscar/Jurásek, Bah/Masopust, Traoré/Samek, Plavšič/Schranz, Tecl/Sor.

Zároveň je na Slavii hodně znát, jak je v týmu dobrá atmosféra. Všichni táhnou za jeden provaz, nevidíte naštvaný či uražený výraz hráče sedícího na lavičce. Každý, kdo přijde z lavičky, jde pomoct týmu, nikoliv se ukázat, že měl být v základu. To je v takto těžkých duelech obrovská pomoc.

Rychlost

Atribut, ve kterém má Slavia jasně navrch, zejména ve středu pole. Hráči jako Sor, Olayinka, Plavšič, Lingr, Holeš či Hromada jsou skvěle dynamicky vybavení, což je v moderním fotbale nezbytně nutné. Slavii tak moc nevyhovuje, když soupeř zaleze do vápna a sešívaní musí dobývat.

To se u Sparty očekávat moc nedá, pokud vytáhne obranu o něco výš, budou mít ofenzivní hráči Slavie velký prostor k brejkovým situacím, který umí výborně využít.

Zdroj: SK Slavia Praha

Reklama

Oblíbené