Spojte se s námi


Chance Liga

Největší síla Slavie? Široký kádr. Může jí tento faktor pomoct k titulu před Plzní a Spartou?

Fotbal se neustále posouvá a dnes už nestačí odehrát sezónu s 12-13 hráči. Stále větší je nutnost rotovat sestavu a mít široký kádr, se kterým můžete zareagovat na vývoj utkání. A v tom má před Plzní a Spartou jasně navrch Slavia.

Publikováno

dne

Fotbal se neustále posouvá a dnes už nestačí odehrát sezónu s 12-13 hráči. Stále větší je nutnost rotovat sestavu a mít široký kádr, se kterým můžete zareagovat na vývoj utkání. A v tom má před Plzní a Spartou jasně navrch Slavia.

Ve čtvrtek Slavia vyřadila v Konferenční lize Fenerbahce, o víkendu sestřelila výsledkem 5:1 Hradec Králové. Vítězství je o to důležitější, když se podíváte na rotaci Trpišovského sestavy.

Trenér Slavie udělal v základní jedenáctce oproti čtvrtku 6 změn. Baha nahradil Masopust, Oscara Jurásek, Traorého Hromada, Plavšiče Madsen, Schranze Lingr a Sora Tecl. A že by to bylo nějak znát? Vůbec.

Tecl a Lingr dali po dvou gólech, trefil se i Hromada. Madsen si připsal dvě asistence, na gól přihráli i Masopust a Jurásek. Každý, kdo tak naskočil oproti čtvrtku do základní sestavy, poděkoval za důvěru příspěvkem na gól.

Slavia tak může bez problému postavit dvě stejně silné jedenáctky. Nikdo prakticky neví, jaká je ideální sestava sešívaných, dost možná ani trenéři. Hráče točí podle formy, případně podle toho, kdo se více typologicky hodí na daného soupeře. A to je obrovská síla. Nejen vzhledem k tomu, že červenobílým až tolik neuškodí zranění či neforma některých hráčů, ale je to i velmi nečitelné pro soupeře.

To Sparta ani Plzeň si tolik vyskakovat nemohou. Je pravda, že už nehrají poháry, tudíž nemusí tříštit síly v týdnových bitvách. Nicméně i tak se široký kádr hodí, minimálně na rotaci či jako příprava na zranění.

Zvlášť trenér Pavel Vrba je známý tím, že raději vsadí na užší kádr, který se spolu sehraje, v Plzni vyhrával tituly tradičně s 12-13 hráči. Jenže dnešní fotbal už je dál a je potřeba na něj reagovat.

Jen si porovnejme útočné možnosti Slavie a Sparty.

Defenzivní Záložníci:

Slavia: Holeš, Traoré, Ševčík, Samek, Hromada, Talovierov
Sparta: Krejčí II., Pavelka, Sáček, Souček

Ofenzivní záložníci:

Slavia: Olayinka, Madsen, Lingr, Schranz, Sor, Plavšič, Masopust, Provod*
Sparta: Hložek, Pešek, Karabec, Haraslín, Dočkal

Útočníci:

Slavia: Tecl, Fila, Krmenčík
Sparta: Čvančara, Minčev, Pulkrab*, Juliš*

Slavia má tak téměř na každém postu nejen více možností, ale také větší kvalitu. Trpišovský může na každý zápas vyslat jinou útočnou čtveřici a nebude to znát. Jenže Sparta ani celou útočnou čtveřici prorotovat nemůže, jelikož se Zlínem posunula Krejčího st. na levého beka a neměla tak do ofenzivy dost možností.

Letenští nastoupili s útočnou vozbou Haraslín – Karabec – Hložek – Čvančara, na lavičce zůstali jen Pešek, Dočkal a Minčev. Pulkrab s Julišem jsou dlouhodobě zranění. To dává Vrbovi dost omezené možnosti, jak zareagovat na nepříznivý vývoj zápasu, případně pošetřit své opory.

Ve středu čeká Spartu pohárový duel s Jabloncem, o víkendu derby se Slavií. Trenér Vrba uvedl, že dá prostor hráčům, kteří zůstali na lavičce. Jenže jak vidno, moc velký prostor pro rotaci nemá, pokud chce oba duely zvládnout vítězně.

Zdroj: SK Slavia Praha, AC Sparta Praha

Reklama

Oblíbené