Spojte se s námi


Fotbal

Okénko minulosti: West Ham vede Premier League, naposledy stál v čele v srpnu 2006

Důrazně a úspěšně vstoupil do dalšího ročníku anglické Premier League londýnský West Ham United, jehož dres oblékají i čeští legionáři záložník Tomáš Souček a pravý obránce Vladimír Coufal.

Publikováno

dne

Důrazně a úspěšně vstoupil do dalšího ročníku anglické Premier League londýnský West Ham United, jehož dres oblékají i čeští legionáři záložník Tomáš Souček a pravý obránce Vladimír Coufal. V úvodním kole zvítězil na půdě Newcastlu United 4:2, pak doma porazil Leicester 4:1. Po dvou kolech tak vede nejstarší ligovou soutěž na světě. Naposledy na nejvyšší příčce stál West Ham v srpnu 2006.

Čeští reprezentanti sklízejí jen pochvalu a uznání. Záložník Souček si vydobyl pro neumdlévající pohyb na hřišti označení ´Nonstop´ a obdobnou pozici má u fanoušků i Coufal.

Když na svůj Twitter nasadil vzkaz: „Hrát pro vás je pro mě ctí,“ přišla odezva z tribun: „Je na nejlepší cestě stát se legendou.“ A West Ham prožívá krásné chvíle – vede nejbohatší ligovou soutěž světa anglickou Premier League.

Nejlepší umístění v historii si londýnský tým připsal v ročníku 1985/1986, kdy skonal na bronzovém stupínku.

Premier League vznikla v roce 1992 a Kladiváři ji vedli doposud jen jednou, na začátku ročníku 2006/2007, kdy se po dvou zápasech – doma výhra nad Charltonem 3:1 a remíza ve Watfordu 1:1 – na pouhý den v neúplném kole vyšvihli na první příčku. Dlouho však na ní nezůstali.

Mužstvo tehdy vedl trenér Alan Pardew a šel potom od jednoho špatného výsledku ke druhému. Anglický zástupce vypadl z Poháru UEFA s italským US Palermo (0:3 a 0:1), ztrácel výrazně i na domácí scéně. V prosinci se vedení klubu rozhodlo kouče odvolat, nahradil ho Alan Curbisley. Krize tím však zažehnána nebyla.

Přestože v mužstvu hrály velké veličiny, největšími tahouny byly argentinské hvězdy útočník Carlos Tévez a obránce Javier Mascherano, londýnský soubor se nadále propadal tabulkou.

Záchrana byla nečekaná a dosti šokující – vítězství na hřišti mistra Manchesteru United 1:0, skóroval Tévez. Nakonec West Ham skončil na 15. místě.

Letos všichni věří, že takové trable nenastanou. Naopak v klubu věří, že West Ham, vítěz Poháru vítězů poháru 19664/1965 a finalista stejné soutěže 1975/1976, pronikne poprvé v historii do Ligy mistrů, což mu v uplynulém ročníku jen o kousek uniklo.

K dosažení těchto cílů mají přispět i čeští legionáři Souček a Coufal.

Zdroj: West Ham United

Reklama

Oblíbené