Spojte se s námi


Hokej

Blog TELH: Výsledky přípravných zápasů nelze brát vážně

Období sucha bez hokeje je konečně fuč. Nedá se sice říct, že by se život nějak nadějně rychle a zázračně vracel do starých kolejí, ale ZATÍM je situace lepší, než tomu bylo v minulé sezoně.

Publikováno

dne

Období sucha bez hokeje je konečně fuč. Nedá se sice říct, že by se život nějak nadějně rychle a zázračně vracel do starých kolejí, ale zatím je situace lepší, než tomu bylo v minulé sezoně. Hráči už zalezli z rozpálených tartanových ploch zpátky do arén, aby se pro změnu potili u ledové plochy.

Patrně by vám každý z nich řekl, že mít brusle na nohou a cítit chlad z ledové plochy je po letní dřině nenahraditelná slast. Kromě tréninkových dávek se už rozehrály i přípravné zápasy. V televizi hokej sice není, takže musí většina fanoušků hodnotit dosavadní průběh podle výsledků, přestože se už část obecenstva trousí zpátky na tribuny.

Obecně bývá tohle období výsledkově nejdivočejší. Většina týmů zkouší mladé hráče nebo různé herní varianty, které navíc po pár týdnech na ledě ještě zdaleka nefunguji podle představ trenérů.

Je to taky ideální období, aby se ke vzájemné konfrontaci dostaly extraligové týmy s těmi prvoligovými. Výsledek bývá mnohdy celkem překvapující. Podle papíru by měly sice jasně dominovat kluby z elitní soutěže, ale tu a tam se objeví i opačný výsledek.

Důvodů je hned několik. Jenom věřte, že tím posledním je to, že se za normálních okolností může třeba Havířov rovnat kvalitou s Oceláři, přestože je udolali před několika dny 3:2 v nájezdech. 

Prvoligové týmy se chtějí většinou proti svým větším sokům vytáhnout, co už je samo o sobě motivace navíc. Naopak extraligové týmy berou tyhle zápasy tak trochu tréninkovou formou. Samozřejmě vám nikdo z nich před zápasem neřekne, že jim je jedno, když prohrají, ale priority jsou zkrátka jinde.

Sestavy v plné palbě většinou vybalí až těsně před začátkem Extraligy, do té doby je nejvíce prostoru pro vyzkoušení nových hráčů nebo složení jednotlivých formací. Když už jeden lídr v sestavě hraje, ten druhý zůstává většinou doma. Nemá cenu zavařit borce ještě před začátkem soutěže. Navíc není na škodu je mít 10. září v prvním kole pořádně hladové.

Přestože Slávisti jsou na sebe nejspíš ze vzájemného vítězství v derby zápase se Spartou hrdí, nebude se tým z O2 Arény hroutit. Tak stejně, jako se nebude hroutit Třinec po debaklu 7:0 s Kometou nebo Motor, jenž zatím ze čtyř zápasů všechny prohrál.

Rychleji budou nuceni se dostat do formy týmy, které čeká už za dva týdny začátek Champions Hockey League. Dá se tedy očekávat, že Sparta, Třinec a Boleslav už v příštích zápasech nasadí kvalitnější družinu. 

Další holým faktem zůstává to, že se jedná pořád ještě o přípravu. Stále jsou to „sranda mače“, ve kterých nebudou hráči trhat led ani soupeře. I když výjimky se najdou, protože první vzájemné utkání mezi Českými Budějovice a Spartou mělo pořádný říz. I tak je v hlavách nastavená prvotní myšlenka: „Hlavně se proboha nezranit!”

Zdroj: Tipsport Extraliga

Reklama

Oblíbené