Spojte se s námi


Premier League

Desetiletí v Premier League: Který tým za uplynulé desetiletí získal nejvíce titulů a uhrál nejvíce bodů?

Publikováno

dne

Přinášíme vám novou rubriku, a to o děním v Premier League za posledních deset let. Rubrika je rozdělena do šesti částí, každý den bude zveřejněn jeden článek. Úvodní díl se týká titulů a bodů. V prvním desetiletí 21. století byl králem Manchester United, nyní se z prvenství raduje jeho městský rival City. Naopak nejméně bodů získal Portsmouth, který se z Premier League ocitl až ve čtvrté nejvyšší anglické fotbalové soutěži.

Odehrálo se 3774 zápasů, týmy celkově získaly 10 382 bodů a padlo 10 323 gólů. To vše nám nabídla Premier League v posledních deseti letech. Nyní se pojďme podívat na to, kdo se stal nejúspěšnějším celkem, ale i na to, komu se dařilo nejméně.

Králem druhého desetiletí se v Premier League jednoznačně stal Manchester City. Před ligovým triumfem, který získal v sezoně 2011/2012, se naposledy z triumfu v nejvyšší anglické soutěži radoval v sezoně 1967/1968. Na triumf tedy čekaly dlouhých 44 let. Na lepší časy se v modré části Manchesteru začalo blýskat v roce 2008, kdy tým koupila bohatá firma City Football Group, která pochází ze Spojených arabských emirátů.

Citizens se ze zisku trofeje pro vítěze Premier League radovali čtyřikrát. Poprvé to bylo pod vedením Itala Roberta Manciniho, druhý titul s týmem oslavoval Manuel Pellegrini a další dvě ligové trofeje s týmem vyhrál Pep Guardiola, který tým převzal v létě roku 2016. Další čtyři poháry si do své sbírky Citizens připsali za vítězství anglického ligového poháru (EFL Cupu) a další dvě trofeje Manchester City získal v FA Cupu. Dohromady tedy tým z modré části Manchesteru získal 10 pohárů. Za deset let se jedná o skvělý počin!

Vrcholná sezona byla pro Manchester City ta minulá. V ní se radoval jak ze zisku Premier League, tak zvítězil jak v EFL Cupu, tak i v FA Cupu. Citizens se tedy v končícím desetiletí posunuli na vrchol. Z průměrného týmu se stal jeden z nejlepších týmů na světě. K úplnému vrcholu však Guardiolovým svěřencům chybí ještě jeden krok – vítězství v Lize mistrů.

Pokud se podíváme na ligovou tabulku za posledních deset let, tak zjistíme, že nejvíce bodů uhrál logicky Manchester City, a to 812. Na druhém místě se se ziskem 741 bodů nachází Manchester United a se ztrátou pouhých sedmi bodů, tedy se 734 body, je třetí londýnská Chelsea. Dále je Liverpool se 704 body, pátou příčku hájí Arsenal se 700 body a první šestku uzavírá Tottenham se 699 body. Sedmý Everton uhrál 560 bodů, což znamená, že na Spurs ztrácí 139 bodů.

Na chvostu této tabulky najdeme Portsmouth FC, který má svém kontě pouhých 14 bodů. Na dalších dvou předposledních místech je Reading společně s Middlesbrough, oba celky uhrály 28 bodů. Nejmenší průměrný počet bodů na zápas má však Huddersfield Town, a to 0,697.

Nezapomenutelný moment pro všechny fanoušky Manchesteru City!
Zdroj: youtube.com

Na závěr prvního dílu přikládám video, ve kterém se můžete podívat nejspíše na největší moment v historii Manchesteru City, kdy Sergio Agüero rozhodl o titulu až v nastaveném času posledního 38. kola Premier League v sezoně 2011/2012.

V příštím dílu se můžete těšit na největší přestupy. Do komentářů pod článkem nám můžete napsat jak jste s rubrikou spokojeni a jak posledních deset na Britských ostrovech hodnotíte vy sami.

Reklama

Oblíbené